Main menu

header

700 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Foarte multe dintre poveștile de familie ale vedetelor includ ascendența în același spațiu luminat de reflectoare. Dar există și multe staruri ai căror părinți au fost personalități de excepție, adevărați eroi, care au contribuit la progresul social în domenii dintre cele mai neașteptate ori au luptat de partea binelui și au intrat în istorie.

Tatăl lui Jim Morisson a fost amiral

700 27 2Jim Morrison a fost și este o legendă a muzicii rock. Nici din perspectiva comportamentului nu s-a abătut de la regulile tumultuoase care domină această lume indisciplinată și electrizantă. Cu atât mai fascinant este faptul că tatăl său, George Stephen Morrison, a fost un militar de carieră cu un stagiu remarcabil, de patru decenii, în armata SUA. Cu merite deosebite în cele trei războaie în care s-a remarcat, amiralul Morrison era activ în momentul atacului de la Pearl Harbor sau al incidentului din Golful Tonkin, din 1964. Acasă, însă, avea un fiu rebel și genial, care s-a răsculat împotriva familiei și, după ce a ajuns o celebritate, i-a dezmoștenit pe toți.

Katherine Houghton Hepburn a fondat planificarea familială

700 27 3Puține actrițe au faima mondială și perenă de care se bucură și astăzi Katherine Hepburn. S-a considerat mereu că succesul său a avut la bază o viziune inteligentă asupra vremurilor și industriei cinematografice. A moștenit această calitate de la mama sa, Katherine Houghton Hepburn, una dintre cele mai mari luptătoare pentru drepturile femeilor. A fost președinte al Asociației „Connecticut Woman Suffrage” și, împreună cu Margaret Sanger, a pus bazele planificării familiale, considerând că femeile au dreptul să decidă dacă și când vor să aibă copii. A fost cofondatoare a Ligii Americane pentru Controlul Nașterilor și președinte al Comitetului Național care s-a ocupat de legislația în domeniu.

Doctorul William Close a oprit virusul Ebola

700 27 4Glenn Close este una dintre actrițele de marcă de la Hollywood, cu trei Premii Emmy și tot atâtea Premii Tony, care au răsplătit o varietate de interpretări memorabile. Tatăl său, doctor William Close, a fost un devotat profesionist care a practicat medicina în Zair, fiind la un moment dat și medicul președintelui Mobutu Sese Seko. În 1976 a fost prins în vârtejul izbucnirii unei epidemii de Ebola. Virusul a ucis jumătate din personalul spitalului misionar din Yambuku; doctorul Close a avut greaua misiune de a limita răspândirea letalei hemoragii. În final, după ce s-au pierdut 300 de vieți, echipa medicală a izbutit să oprească teribilul virus.

„Dr. House” în familie

700 27 5Toți iubitorii de producții cinematografice cunosc foarte bine personajul savuros și nonconformist numit Dr. House, interpretat de îndrăgitul Hugh Laurie. Este interesant de remarcat că există o legătură simbolică cu tatăl actorului, Ran Laurie, fost medic. Ran a fost în tinerețe un sportiv de performanță cu numeroase premii la activ în anii 1930, făcând parte din echipa olimpică de canotaj a Marii Britanii, care în 1936 ocupa locul IV. Ran Laurie nu a renunțat la visul de a urca pe podium și, în 1948, câștiga aurul olimpic, împreună cu Jack Wilson. Pentru a păstra tradiția, Hugh Laurie a vâslit pentru Universitatea Cambridge.

Brin Newton-John a decodificat mesaje naziste

700 27 6Fermecătoarea Olivia Newton-John, idol al anilor 1980, are în arborele genealogic nume ilustre. Pe partea maternă, străbunicul Max Born este unul dintre deținătorii Premiului Nobel în fizică. La rândul său, tatăl vedetei, Brin Newton-John, s-a remarcat în modul cel mai eroic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Fiind vorbitor de limba germană, a decodificat pentru englezi, pe toată durata conflagrației, mesajele care plecau spre aviația nazistă. De exemplu, a reușit să traducă planurile Reichului pentru bătălia de la El Alamein, a participat la interogatoriile prizonierilor și a obținut rezultate spectaculoase prin abilitatea de a extrage informații câștigând încrederea suspecților. Unui astfel de interogatoriu de succes i se datorează capturarea liderului nazist Rudolf Hess.

Părintele lui Paul Reubens a înființat Forțele Aeriene Israeliene

700 27 7Tatăl lui Paul Reubens, carismaticul interpret al personajului Pee-Wee Herman, este foarte departe de imaginea și de domeniul în care se exprimă fiul său. Milton Rubenfeld este un erou care a luptat în Al Doilea Război Mondial pentru aliați - și pentru „Royal Air Force”, și pentru „US Army”. După 1945 a continuat să activeze, prin misiuni de zbor, pentru aviația israeliană. Demn de menționat este faptul că la acel moment (1948), flota Israelului era compusă din patru avioane și cinci piloți… Înființarea Forțelor Aeriene Israeliene, din care Reubens a făcut parte de la început, s-a dovedit crucială apoi în războiul arabo-israelian.

Există copii ai vedetelor care se declară stingheriți de umbra părinților, fiind deseori în dezacord cu ei: Lily-Rose, fiica lui Johnny Depp, Brooklyn Beckham, Jaden Smith, Sean și Jayden Federline (copiii lui Britney Spears), Lourdes Leon (fiica Madonnei), Zoe Kravitz, Ava și Deacon Phillippe (copiii lui Reese Witherspoon)

Marginalizaţi şi prigoniţi în fosta URSS

Moartea tânărului actor Anton Yelchin, la doar 27 de ani, a șocat Hollywoodul și lumea întreagă. Privind înapoi la odiseea părinților săi, patinatorii Viktor Yelchin și Irina Korina, se poate constata că drumul lor spre libertate nu a fost ușor. Timp de două decenii, în fosta URSS, cei doi au patinat pentru „Baletul pe Gheață” din Leningrad, dar din cauza originii evreiești au fost marginalizați și prigoniți. Nu le-a fost permisă participarea la Jocurile Olimpice de la Sapporo, pentru care erau calificați. La șase luni după nașterea fiului lor, în 1989, patinatorii au cerut azil în SUA și au devenit rezidenți în țara în care fiul avea să devină vedetă la Hollywood și apoi să piară.