Main menu

header

700 28 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

O țesătură specială, cu nanofibre, a fost inventată pentru a rezolva problema persoanelor afectate de secetă seve- ră. Pânza poate „capta” apă curată, potabilă, din aer.

„Recoltează” circa 35 de litri pe oră

Foarte ușoară, alimentată cu baterii, pânza cu nanofibre „recoltează” din aer circa 35 de litri de apă potabilă pe oră, chiar și în zone cu ariditate accentuată, arată „Daily Mail”. Proiectul a fost realizat în cadrul Universității din Akron, SUA, și se prezintă sub forma unei pânze care „stoarce” apa din aer, potrivit inventatorilor săi. Polimerii care alcătuiesc „plasa” oferă performanțe mult sporite față de structurile și membranele folosite în mod curent în industria de profil. Procedeul de obținere de apă potabilă din aer este următorul: se plasează un „cearșaf” din această fibră între două puncte, vaporii de apă existenți se condensează la contactul cu țesătura și pur și simplu picură în sticle amplasate strategic.

Filtrează produsul, eliminând bacteriile

Chiar dacă nu este un mijloc de a rezolva problema lipsei de apă la scară mare, această pânză poate fi de un real folos persoanelor izolate, care se află în situația de a nu avea acces imediat la apă potabilă. „Plasele din acest tip de nanofibre pot colecta și 180 de litri de apă pe metru pătrat în 24 de ore”, explică Shing-Chung Josh Wong, unul dintre specialiștii care au imaginat și au realizat sistemul. Prin comparație, sistemul aflat în prezent în funcțiune în Maroc produce circa 30 de litri de apă la fiecare metru pătrat. Pe lângă recoltarea apei din aer, pânza cu nanofibre filtrează produsul, eliminând bacteriile și mizeria, astfel încât apa rezultată este mai pură și mai curată decât în multe alte părți ale lumii.

„În curând, grație avansului tehnologic pe direcția bateriilor litiu-ion, vom putea realiza o variantă mai eficientă și mai compactă a acestui dispozitiv“ (Shing-Chung Josh Wong, Universitatea Akron)