Main menu

header

698 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Ceramica de Horezu, unică în lume

România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO cu Ritualul Călușului (inclus la 25 noiembrie 2005), Doina (2 octombrie 2009), Ceramica de Horezu (3-7 decembrie 2012) și Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013), împreună cu Republica Moldova. Ceramica de Horezu este un tip de ceramică românească, unică în lume, tipică orașului cu același nume din județul Vâlcea, aflat la 44 km nord-vest de Râmnicu Vâlcea, pe DN67, spre Târgu Jiu (70 km). Horezu se află în centrul depresiunii Horezu, marginită la nord de Munții Căpățânii, cu Vârful Ursu de 2.124 m, la sud de Măgura Slătioarei, cu altitudinea maximă de 767 m, și dealurile Negruleștilor, Costeștilor și Tomșanilor, pe râurile Luncavăț, Râmești și Roman.

Cocoșul de Hurez este simbolul dominant

Principalele simboluri folosite în pictarea vaselor de Horezu sunt inspirate din flora şi fauna din împrejurimi: cocoșul de Hurez, bradul, şarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, pomul vieţii sau coada de păun. Găsim, însă, și motive geometrice ca spirala dublă, linia dreaptă și linia ondulată. Culorile specifice zonei sunt roșul și galbenul de Horezu. Târgul olarilor „Cocoșul de Hurez” are loc anual în luna iunie la Horezu, pe platoul „Stejari” și durează trei zile.

Culorile variază de la maro închis la celebrul ivoriu de Horezu

Potrivit site-ului UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este „un meşteşug tradiţional unic în lume, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei, în partea de nord a ținutului Vâlcea din sudul Munților Carpați Meridionali din România, procesul de fabricaţie fiind divizat. Bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, care este, ulterior, curăţat, porţionat şi udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă cleioasă din care sunt confecţionate cele- brele vase roşiatice de Horezu. (...) Femeile sunt acelea care decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţio- nale. Îndemânarea şi talentul de a combina formele şi culorile definesc personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii şi variază de la maro închis, roşu, verde şi albastru până la celebrul ivoriu de Horezu”.

În vecinătatea orașului Horezu puteți vizita Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Complexul Muzeal Măldărești, Muzeul Trovanților, Peștera Muierilor, Peștera Liliecilor