Main menu

header

697 31 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Gigantul auto Volvo anunță pentru 2021 lansarea unui concept revoluționar de autovehicul - mașina care poate fi și taxi, și dormitor, și birou.

Mașină versatilă, prietenoasă cu mediul, confortabilă

697 31 2Electric, autonom, confortabil, ergonomic, multifuncțional - acesta este conceptul de automobil prezentat de Volvo și care urmează a fi lansat în 2021. Producătorul suedez afirmă că mașina viitorului trebuie să fie mult mai versatilă, mai prietenoasă cu mediul și mai confortabilă pentru proprietar. Mai precis, viziunea companiei se traduce printr-un autovehicul în care o persoană poate să-și petreacă timpul cu prietenii, să lucreze sau să se odihnească în liniște. Mai mult, prototipul, care momentan poartă denumirea 360c, urmează să fie o variantă viabilă pentru cei care doresc un taxi între orașe și care au de parcurs distanțe de circa 300 de kilometri, notează „Daily Mail”.

Geamurile se pot transforma în ecrane

697 31 3Mașina prezentată de Volvo va avea un nivel de autonomie superior, adică nu va fi nevoie de un șofer care s-o conducă. De asemenea, șoferii care vor folosi acest autovehicul vor avea posibilitatea să se odihnească oricând pe parcursul drumului, lăsând mașina să avanseze singură. Interiorul are un design futurist, proiectat să poată deveni foarte ușor sufragerie, dormitor sau birou. Pentru această performanță este echipată cu o complexă și totală conectivitate între elementele componente. La exterior, mașina este suplă și proiectată undeva între un SUV și un sedan. Geamurile autovehiculului se pot transforma în ecrane pe care se proiectează informații sau tot felul de programe.

Concurență pentru tren, avion sau autocar

697 31 4360c va avea un sistem de lumini și de semnale auditive pentru a le atrage atenția celorlalți participanți la trafic despre mișcările sale. Per ansamblu, mașina ar permite unui călător să nu mai ia trenul sau autocarul dacă vrea să ajungă dintr-un oraș în altul și călătorește noaptea, de pildă. „Prototipul prezintă patru utilizări potențiale: un mediu de odihnă, birou mobil, living room și spațiu de petrecere a timpului. Considerăm că un astfel de sistem standardizat va contribui la a face din vehiculele autonome o realitate sigură și o alegere plăcută”, explică reprezentanții companiei producătoare. De pildă, formatul pentru somn oferă în același timp confort premium și deplină securitate în timpul călătoriei. „Acest aspect ne poate face să concurăm cu marii producători de avioane”, argumentează Volvo.

Se adaptează perfect dorințelor consumatorilor

Pe lângă utilizările și dotările viitorului autovehicul, compania nu a dat prea multe detalii referitoare la preț și la alte amănunte de ordin tehnic. A dat în schimb, numeroase asigurări că 360c este acel gen de mașină care se adaptează perfect dorințelor consumatorilor viitorului, precum și comandamentelor industriei, care trebuie să se adapteze urgent, ca prim poluator al planetei, la cerințele de economie și de reducere a emisiilor, fără ca în acest fel să facă rabat la calitate și la confort. Iar competiția este acerbă - Uber și Waymo investesc sume colosale în mașinile autonome ale zilei de mâine, iar Daimler deja testează propriul prototip.

360c va fi echipată cu un asistent digital care va afișa mesaje de tipul „Cu ce pot fi de folos?” pe geamul mașinii