Main menu

header

694 31 1de Călin Popa şi Adrian Barna

În numai câțiva ani, turiștii cu bani s-ar putea vedea făcând călătorii relaxante și uimitoare la mare altitudine, la limita spațiului, în baloane cu heliu.

Experiență mai plăcută decât călătoria cu racheta

World View Enterprises își perfecționează sistemul de zbor de câțiva ani, plănuind să trimită pasageri la peste 30.000 de metri altitudine, biletele costând 75.000 de dolari fiecare. Firma a avut rezultate variate de-a lungul scurtei sale perioade de teste de până acum. În iunie anul trecut, într-o ciudată strategie de Relații Publice (în colaborare cu... KFC), aceasta a trimis un sendviș cu pui în stratosferă. World View a înregistrat peste 50 de zboruri în 2017 și, odată ce vor începe misiunile cu oameni, susținătorii sistemului spun că aceasta va fi „cea mai pașnică aventură imaginabilă”. Alan Eustace, cercetător în domeniul informaticii și fost vicepreședinte al Google, spune că o călătorie cu unul dintre baloane ar putea face experiența la mare altitudine mult mai plăcută decât acelea efectuate prin lansarea rachetelor.

Zborurile pentru clienți privați, programate în curând

694 31 2În 2015, Eustace a realizat o cădere liberă folosindu-se doar de un balon și de un costum dezvoltat de World View pe parcursul a trei ani. Spre deosebire de rachetă, care produce zgomot și vibrații puternice, zborurile cu balonul sunt mai liniștite. „Acest aspect va atrage un imens număr de oameni care vor dori să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Asta e tot ce pot spune - știi că un lucru e bun atunci când este imposibil să îl descrii”, adaugă Eustace. În prezent, firma conduce misiuni în principal pentru Guvernul american, inclusiv un demers recent de a transporta pe calea aerului un sistem de imagistică militară din Arizona în Mexic. Se speră însă ca, în curând, să poată fi transportați și clienți privați. „World View și-a propus să creeze un sector economic complet nou în stratosferă. Tehnologia dezvoltată de World View oferă o posibilitate unică de acces în mediul spațial, la un preț redus, și împărtășim totodată aceeași viziune privind posibilitatea ca inovația în stratosferă să deblocheze multe alte aplicații cu beneficii fără precedent”, explică Sameer Gandhi, partener al proiectului.

Panoramă de 360 de grade asupra Terrei

694 31 3Zborurile umane vor fi conduse folosind capsule Voyager, oferind pasagerilor o panoramă de 360 de grade asupra Pământului de la peste 30.000 de metri altitudine de la suprafață. World View a realizat teste cu o astfel de navă spațială (la scară redusă), care a atins o altitudine finală de 30.624 de metri în 2015. „Acest test a evidențiat tehnologiile de bază necesare zborurilor obișnuite, regulate, și demonstrează că zborurile comerciale la limita spațiului prin intermediul baloanelor de mare altitudine vor reprezenta o formă importantă de transport în industria spațială privată de călătorii. Această realizare majoră ne-a permis să testăm și să demonstrăm toate sistemele de zbor critice împreună. Suntem pregătiți pentru următoarea fază de dezvoltare: testele la scară reală”, susține Taber MacCallum, cofondatorul companiei.

Capsulele folosite pentru turismul spațial cu balonul vor fi cât mai confortabile posibil, oferind WiFi, un bar și o toaletă, toate acestea în timpul unei călătorii de una sau două ore la limita spațiului, la 30.000 m altitudine