Main menu

header

693 27 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Recent, cercetătorii elvețieni au dus peste o nouă frontieră industria bijuteriilor, inventând aurul sub formă de spumă.

Amestec cu proteine din lapte

Fibre de dimensiuni microscopice, din proteine de lapte, au fost amestecate cu o soluție de aur salin, iar rezultatul a fost un tip de aur-spumă, masă care se situează undeva între fire subțiri și gel. Dacă inițial contactul cu aerul a dus la deteriorarea structurii, specialiștii s-au gândit să introducă masa moale într-o baie de dioxid de carbon și astfel domeniul bijuteriilor a trecut într-o nouă etapă.

Util pentru fabricarea senzorilor

693 27 3Aurul-spumă este constituit în proporție de 98% din aer, ceea ce face substanța una ideală pentru manufacturieri. Având capacitatea de a pluti la suprafața apei și de a fi de o mie de ori mai ușoară, spuma permite bijutierului să-și modeleze creația după preferință și inspirație. Mai mult, și culoarea finală a bijuteriei poate fi gestionată cu precizie - de pildă, în anumite condiții, spuma se poate transforma într-o masă roșu închis. În plus, noul material are și alte întrebuințări prezumtive în afară de podoabe și ceasuri. Potrivit experților de la ETH Zürich, care au creat spuma, aceasta poate face parte din mecanisme de absorbție sau reflexie a luminii sau pentru fabricarea senzorilor de presiune.

Un proiect american a pus la punct o tehnologie care folosește spumă specială pentru „căptușirea“ stomacului militarilor de pe front, pentru a preveni hemoragiile interne. Tot o formă de spumă stă la baza încercărilor de a se realiza o inimă artificială