Main menu

header

690 27 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Avea doar 19 ani când a interpretat rolul Sclava Isaura. Acum, Lucélia Santos are 61 de ani. Ce s-a mai întâmplat cu actrița care a încântat inimile a milioane de oameni în cele mai bine de patru decenii de la prima difuzare a serialului?

Debut fulminant

Pe Lucélia Santos o știm din serialul „Sclava Isaura”. Telenovela braziliană a fost lansată în 1976 și a fost difuzată în 80 de țări din toată lumea, printre care și România, având 100 de episoade. Ea spune povestea Isaurei, fiica unei sclave şi a unui om alb. Isaura este, la rândul său, sclavă, dar tratată ca o fiică de stăpâna sa. Isaura este îndrăgostită de un tânăr care moare într-un incendiu provocat de Leôncio, fiul stăpânei, un individ fără scrupule, obsedat de ea. În cele din urmă, Isaura îl cunoaște pe Alvaro, un aboliționist alături de care își găsește fericirea si liniștea. La noi în țară, filmul a adunat milioane de admiratori începând cu 1992, o vreme în care românii abia prindeau gustul serialelor străine. Lucélia avea numai 19 ani când au început filmările la telenovelă, iar rolul Isaura se numără printre primele sale interpretări. Tânăra cocheta deja de câțiva ani cu cariera actoricească, debutul său ca actriță având loc pe când Lucélia avea doar 14 ani. A urmat apoi cursuri de actorie pe care le plătea din salariul de recepționeră la o clinică de remodelare corporală.

Lucélia, între actrița angelică și protagonista Playboy

690 27 2Rolul Isaura a făcut-o faimoasă pe Lucélia în special în fostele țări comuniste. La ea în țară, actrița a devenit un ambasador informal al ingenuozității, numele său fiind deseori asociat cu imaginea unei tinere feciorelnice. Parcă pentru a demonta acest mit, la patru ani de la lansarea „Sclavei Isaura”, Lucélia a pozat goală pentru varianta braziliană a revistei Playboy. Numărul din aprilie 1980 al faimoasei reviste s-a vândut în sute de mii de exemplare, fapt care i-a adus actriței o și mai mare notorietate și mai apoi un rol de fată ceva mai puțin ingenuă în pelicula „Bonitinha mas Ordinária”. La doar un an de la prima sa apariție în Playboy, Lucélia s-a lăsat pozată din nou fără haine pentru coperta aceleiași reviste. Din acel moment, s-a consolidat statutul său de actriță emblematică a Braziliei. Au urmat apoi alte roluri în filme mai puțin cunoscute la noi în țară, dar extrem de apreciate în Brazilia și peste hotare.

Actori din mamă în... fiu

Pe plan personal, viața Lucéliei Santos a cunoscut atât urcușuri, cât și coborâșuri. Ea s-a căsătorit încă de la 18 ani, în 1975, cu compozitorul John Neschling, de care a divorțat în 1987. În urma căsătoriei a rezultat un fiu, Pedro, acum în vârstă de 36 de ani. Tânărul a mers pe urmele mamei sale, fiind, la rândul său, un foarte apreciat actor în țara sa natală. După divorțul de tatăl fiului său, Lucélia și-a dedicat mai bine de un deceniu creșterii fiului său. Abia în 1999, ea s-a recăsătorit cu Davi Akkerman, alături de care a avut o căsnicie ce a durat doar cinci ani. După cel de-al doilea divorț, actrița a preferat să nu se mai implice în nicio relație serioasă, ci să-și petreacă timpul împreună cu familia fiului său, care, de curând, i-a făcut bucuria de a-i dărui primul nepot. Întrebată de reporteri dacă, în prezent, la 61 de ani, este implicată într-o relație amoroasă, actrița a răspuns că momentan nu se gândește la asta.

Adio, televiziune! Dar rămân cu tine!

Dar cum își ocupă timpul Lucélia Santos? Obișnuită cu viața activă, actrița își împarte timpul între noua „meserie” de bunică și viața personală. Ea a renunțat la actorie acum zece ani, în schimb s-a dedicat scrisului. Scenariile ei sunt foarte apreciate în Brazilia, fapt care o încurajează pe Lucélia să țină pasul cu noile mode ale cinematografiei moderne. Într-un fel, nici nu se poate spune că actrița s-a rupt total de televziune, ci doar că a trecut de cealaltă parte a camerei de filmat. În prezent, ea este regizor și producător. Iar ceea ce o face să fie atât de angrenată și să aibă energia unei persoane de două ori mai tinere este faptul că actrița are grijă de sănătatea sa. Pe lângă aspectul că urmărește să mănânce sănătos, ea a dezvăluit că-și datorează echilibrul interior faptului că face regulat yoga. În plus, ea este o activă practicantă a budismului.

100 de episoade a avut „Sclava Isaura”. În 2016, a fost lansată „Sclava mamă”, o telenovelă despre mama Isaurei, Juliana, filmată în 159 de episoade

Ce s-a întâmplat cu ticălosul Leôncio?

Nu putem vorbi despre „Sclava Isaura” fără a aminti câte ceva și despre celălalt personaj principal al serialului, cel care a ajutat la conturarea imaginii angelice a Isaurei. Este vorba despre Leôncio Almeida, interpretat magistral de actorul Rubens de Falco. Actorul avea 45 de ani când au început filmările pentru îndrăgita telenovelă. Un calcul simplu ne arată că el era cu nu mai puțin de 26 de ani mai mare decât Lucélia Santos care nici nu împlinise 20 de primăveri.

A interpretat mai multe roluri de proprietar de sclavi

690 27 3În serial, relația dintre cei doi, Isaura, tânăra sclavă, și Leôncio, stăpânul ei mai în vârstă, era una tensionată. Rubens și-a jucat atât de bine rolul, încât, chiar și după terminarea filmărilor, toată lumea s-a raportat la el ca la un ticălos. Nu este, deci, de mirare că unul dintre următoarele sale roluri, cel din 1986, din serialul „Sinhá Moça”, l-a găsit pe Rubens interpretând tot un proprietar de sclavi. În serial apare din nou și Lucélia Santos. De data aceasta, ea nu mai este femeia de care personajul principal masculin este îndrăgostit, ca în „Sclava Isaura”, ci fiica rebelă a acestuia.

În 2004, a filmat versiunea nouă a telenovelei

690 27 4Confirmarea că Rubens de Falco a fost atașat de serialul-etalon, „Sclava Isaura”, este dată și de faptul că, după ce a jucat de-a lungul carierei și în alte filme și seriale braziliene, la apusul carierei, el s-a întors tot la telenovela care l-a făcut celebru. Ultimul rol al lui Rubens de Falco a fost într-o versiune mai nouă a „Sclavei Isaura”. În 2004, el a jucat din nou în serialul cu același nume. Spre deosebire de varianta din 1976, Rubens nu l-a mai interpretat pe Leôncio Almeida, ci pe Comandantul Almeida, tatăl lui Leôncio. Acesta a fost și ultimul rol al actorului, care s-a retras mai apoi din viața artistică. El a decedat patru ani mai târziu, în 2008, la vârsta de 76 de ani, într-un centru pentru persoane vârstnice, în urma unui atac de cord. Condițiile în care actorul a încetat din viață sunt în acord cu datele oficiale legate de viața sa personală: Rubens de Falco nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut copii.