Main menu

header

687 32 1de Andrei Dicu şi Alexandru Brădescu

Biserica Fundamentalistă a lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (FSZU) este o sectă controversată care s-a desprins din Biserica Mormonă după ce legea americană a interzis căsătoria multiplă. Privită ca o „ciudăţenie” de restul credincioşilor, FSZU funcţionează încă în SUA. Să aruncăm o privire indiscretă în sânul acestei secte...

Joe Jessop: „Am avut o viaţă binecuvântată!”

Potrivit Washington Post, „FSZU trezeşte panică. După mulţi ani, tinerii sunt din nou tentaţi să adere la această sectă, care încurajează poligamia şi sexul cu minore”. Totul a început de la Joe Jessop, al cărui tată, Joseph Smith Jessop, a fost un celebru patriarh mormon. Jessop, care între timp a predat, la rândul său, ştafeta fiului Joseph N. Jessop şi nepotului său Joe Jr, s-a străduit, în Hildale (Utah), să-şi facă datoria de a-şi spori „familia cerească”, un neam care număra cinci soţii, 46 de copii şi 239 de nepoţi. „Am avut o viaţă binecuvântată. N-aş schimba locul cu nimeni”, spunea el în 2010.

Fără televizor şi dincolo de presiunile sociale

687 32 2Biserica poligamă este construită pe principiul conform căruia numai bărbaţii consideraţi „cu frică de Dumnezeu” capătă permisiunea liderului de a avea căsătorii multiple. Celor care ulterior sunt socotiţi nevrednici li se pot lua soţiile şi copiii pentru a fi redistribuiţi altor bărbaţi. Viaţa membrilor nu este deloc plină de huzur. Toţi credincioşii FSZU, inclusiv copiii mici, trebuie să pună umărul la treburile gospodăreşti şi să meargă, negreşit, la slujbe. Membrii descriu viaţa drept una idilică, în care se pune accentul pe munca în comun. Copiii sunt crescuţi fără televizor, cu mâncare sănătoasă şi fără presiuni sociale. „Morala” grupului susţine rolul de a face cât mai mulţi copii, de a spori „familia cerească, aceasta rămânând unită pentru eternitate”.

Fetiţă de 16 ani abuzată sexual de soţul de vârstă medie

Puţini americani auziseră de FSZU înainte de aprilie 2008, când autorităţile au efectuat o razie într-un complex izolat din vestul Texasului, cunoscut sub numele de Ranch-ul Yearning for Zion (Tânjind după Sion). Zile întregi, telespectatorii au fost martorii spectacolului bizar în care sute de copii şi de femei - toate îmbrăcate de modă veche, cu coafuri complicate - erau urcaţi în autobuze de asistenţii sociali şi de poliţişti. Razia fusese iniţiată ca urmare a unor apeluri primite la un refugiu pentru victimele violenţei domestice din partea unei fete de 16 ani, care susţinea că este abuzată sexual şi fizic de soţul său de vârstă mijlocie. Deşi autorităţile SUA au luat secta „sub lupă”, în prezent un număr estimat la 38.000 de mormoni fundamentalişti schismatici continuă să practice căsătoria multiplă. FSZU, ale cărei centre puternice se găsesc azi în Hildale şi în Colorado City, de o parte şi de alta a graniţei dintre Utah şi Arizona, este cel mai mare grup organizat, având aproximativ 10.000 de membri în întregul vest al SUA şi în Canada.

„Tinerii aderă la această sectă fiindcă încurajează poligamia şi sexul cu minore“ Washington Post

Warren Jeffs, „gurul“ de după gratii

În prezent, criticii FSZU consideră că acesta este un cult izolat, ai cărui membri, intimidaţi printr-un control social rigid, manifestă o loialitate fanatică faţă de un singur om, profetul Warren Jeffs, despre care aceştia susţin că „prin gura lui vorbeşte Dumnezeu”. Jeffs se află la închisoare încă din 2006, aţi ghicit, pentru viol comis asupra unei minore... În 2011 a intrat în greva foamei, dar după scurt timp a renunţat, la insistenţele soţiei sale preferate, Naomi.

5 soţii, 46 de copii şi 239 de nepoţi număra „familia cerească” a lui Joe Jessop