Main menu

header

686 27 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Marian Ionescu, liderul trupei Direcţia 5, şi-a descoperit o nouă pasiune: pictura. Şi cum orice hobby poate deveni vocaţie, solistul a citit despre pictură, şi-a cumpărat culori, pensule şi s-a aşezat la lucru. Are la activ câteva expoziţii şi ne-a vorbit într-un interviu despre această latură artistică mai puţin cunoscută publicului larg.

„N-am citit manuale, n-am urmat cursuri de specialitate”

- De când pasiunea pentru pictură?

- De vreo opt ani. Este ceva la care am lucrat ceva timp şi sper să placă celor care îmi văd picturile şi celor care le cumpără. Sunt ani de pasiune, de inspiraţie, de experimente artistice. Este ceva ce mă relaxează, îmi dă sentimentul de bucurie.

- Ai studiat pictura?

- Am mai citit, dar pictez cum simt. Lucrez cu conştiinţa bunului-simţ şi, cumva, muzica îşi dă mâna cu armonia culorii. Manuale de pictură n-am citit, pictez emoţiile mele. Tablourile se nasc din starea mea de spirit şi n-am alte coordonate decât ceea ce simt în ziua respectivă. Poate melodiile noastre să mă inspire.

„Genul abstract mă reprezintă”

686 27 2- De ce ai ales pictura abstractă şi nu alt gen?

- Am avut tot felul de teme de-a lungul timpului şi acum, folosind cromatica asta, m-am oprit la temele astea. Am încercat şi alte genuri, dar nu mă distrează. Am tot făcut peisaje, flori, vapoare, maşini, străzi, oameni, dar nu mă fac fericit.

- Ţi-ai amenajat un atelier, un spaţiu destinat lucrului la şevalet?

- Am atelier la studio. Este acolo destul loc pentru pasiunea şi pentru pânzele mele şi pentru culori.

- Ai suficient timp pentru pictură?

- Nu împart în niciun caz timpul muzicii cu cel pentru pictură. Încerc să pictez când pot, în timpul liber. Am mai scos din programul de gimnastică, din cel de înot, şi atunci mai merg la studio să pictez. Nu va fi pe termen lung, este doar acum, temporar, anul ăsta, probabil că acum, la sfârşitul lunii, mă opresc. Suntem într-un turneu lung până aproape de sfârşitul lunii decembrie şi, chiar dacă aş vrea, n-aş mai putea lucra, n-aş mai avea cum.

„Tablourile vor merge în turneu cu noi”

686 27 3- Există o legătură între expoziţie şi turneu?

- Da, poartă acelaşi nume pentru că ne-am gândit ca o parte să le expunem în sălile unde vom cânta la toamnă. Expoziţia se numeşte „Paradis”, turneul la fel şi discul tot „Paradis”. Este o expoziţie pe care o vom plimba prin mai multe oraşe din România. Sunt tablouri noi, unele lucrate în acest an, altele lucrate cu un an în urmă, cele mai vechi sunt de acum doi-trei ani. După fiecare expoziţie am plecat cu un fel de experienţă pentru că este ca un examen pe care-l dai în faţa oamenilor.

- Care a fost primul tablou vândut?

- Acum vreo trei ani. A fost o vânzare pe internet. N-am cunoscut cumpărătorul. Eu cred că se poate trăi din meseria asta dacă n-ai mari aşteptări. Se pot vinde oarecum uşor.

- Câte ai pictate de când ai început?

686 27 4- Vreo 60 şi mai am vreo 30. Am vândut cam jumătate. Şi lucrez încă, aşa că numărul lor variază de la o zi la alta.

- Am observat că lucrezi în culori calde, dar şi cu negru. A fost o stare de spirit mai grea?

- Nu, nici vorbă. Au fost doar contraste. Eu sunt un om optimist, împlinit, fericit. Nu am căderi. Sunt picturi ce izvorăsc din trăiri şi din experienţe proprii. Mie îmi place cel mai mult tabloul cu flori albe şi roz. Acolo am vrut să surprind mişcarea florilor. Este o idee nouă de-a mea. Am folosit alte culori, alte combinaţii. „Flori frumoase”, „Copaci cu flori”, „Soprana”, „Prinţesa africană”, „Flori ambientale”, „Amsterdam”, sunt câteva dintre tablourile incluse în cea mai recentă expoziţie, cea de la Alexandra’s Gallery.

„Au preţuri între câteva sute de euro şi ajung la 6.000 de euro”

- Cu ce culori lucrezi şi care sunt preţurile pe care le au lucrările tale?

- Lucrez cu acrilice şi ulei, iar tablourile au preţuri de la câteva sute de euro până la 6.000 de euro. Au fost expuse până acum la Art Safari, la Alexandra’s Gallery, iar în turneu vor fi expuse, după cum spuneam, acolo unde vom cânta.

- Cum este viaţa de tătic de bebeluş? Îţi lasă timp pentru hobby?

- Este bine. Avem ajutor în casă. Octavia are îndeajuns de mult timp liber. Şi eu sunt preocupat de creşterea şi de îngrijirea celui mic, suntem bine. E şi bebe atras de culori. Are un 1 şi jumătate şi se manifestă artistic cu orice culoare prinde. Octavia mă susţine, mă inspiră în acest hobby.

„Expoziţia de pictură poartă acelaşi nume cu turneul şi CD-ul la care lucrăm. Ne-am gândit ca o parte să le expunem în sălile unde vom cânta la toamnă. Expoziţia se numeşte «Paradis», turneul la fel şi discul tot «Paradis». Este o expoziţie pe care o vom plimba prin mai multe oraşe din România”

Cristi Enache: „Îmi decorez hainele de concert cu ţinte, inscripţii, versuri“

686 27 5- Eşti atras şi tu de acest hobby, ca Marian Ionescu?

- Mă bucur că Marian îşi dezvoltă şi această latură. Sunt din ce în ce mai multe expoziţii şi mă bucur că este bine primit de iubitorii de pictură, că oamenii apreciază ceea ce face el. Vor fi prezentate şi în foaierul sălilor în care vom avea concerte, le vom prezenta şi pe reţelele de socializare. Eu doar mi-am up-gradat hainele de concert. Lucrez în ţinte, le pictez, le fac în toate felurile. Dar nu pictez tablouri. Mă ocup doar de hainele mele de concert. Le fac unicat şi lucrul ăsta mă face să mă simt foarte bine. Pe o geacă am scris de mână cu vopsea pentru piele titlurile tuturor cântecelor Direcţia 5. Astfel, geaca aia este unicat în lume şi a fost ideea mea şi, din fericire, am avut ce scrie. A mai rămas loc şi pentru noi piese. În iunie am împlinit 20 de ani de când sunt în formaţie, sunt multe piese lansate în aceşti ani.