Main menu

header

686 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Majoritatea muzeelor sunt expuneri de frumos - artă, istorie, cultură -, dar asta nu înseamnă că nu există în lume și instituții de acest fel care stârnesc uimire, chiar șoc sau oroare…

Scena crimei și cafeaua de dimineață

686 28 2Unul dintre cele mai stranii muzee din lume se află într-o casă celebră pentru o crimă odioasă petrecută aici în 1892, când au pierit Abby și Andrew Borden, din Fall River, Massachusetts. Scena ororii a rămas un soi de muzeu sinistru în principiu, dar interesant este că vizitatorii pot înnopta aici, iar a doua zi dimineața pot servi cafeaua și micul dejun, după care se pot delecta cu tururi speciale oferite de vânători de fantome dispuși să demonstreze oricui că locuința este bântuită.

Armata subacvatică

686 28 3Atunci când un muzeu este localizat la câțiva metri sub suprafața oceanului, o vizită aici implică ceva mai mult efort. Dar merită, spun cei care au făcut-o. Creat cu intenția declarată de a-i opri pe oameni să agreseze reciful de corali din Cancun și să strice echilibrul ecologic delicat al zonei, muzeul include statui, alte lucrări de sculptură, alături de elemente naturale specific subacvatice. Toate aceste exponate spectaculoase au început deja să fie cucerite de corali, ceea ce înseamnă că scopul inițiatorilor a fost atins.

Rămășițele omenești din vitrină

686 28 4Un muzeu din Philadelphia poate lăsa vizitatorii pe gânduri când vine vorba despre propria mortalitate, întrucât etalează în vitrine bine luminate rămășițe omenești de toate felurile, de la oase la cranii. Doritorii de spectacole funebre găsesc aici peste 3.000 de oase individuale - specimene osteologice - care arată ce efect au diverse boli, traume sau malformații asupra sistemului osos uman. Reprezentările unei anatomii normale sunt cele mai rare. Există și elemente umede, păstrate în fluide, țesuturi în special. La acest capitol, la loc de cinste figurează o porțiune din creierul lui Albert Einstein…

Camerele torturii

686 28 5Muzeele torturii nu sunt rarități în lume, dar numai unul este adăpostit de o casă sinistră, departe de drumul principal și de civilizație: cel din Ruedesheim, Germania. Turiștii care doresc neapărat să fie îngroziți pot vedea în această instituție 144 de instrumente diferite care aduceau durerea supremă nefericiților condamnați să facă cunoștință cu ele. De asemenea, sunt expuse foarte sugestiv metodele de tortură prin centuri de castitate, măști ale umilinței, prese de craniu, șuruburi pentru genunchi etc.

Păpușile sinistre

686 28 6Muzeul „Vent Haven”, din Fort Mitchell, Kentucky, este unic în felul lui: expune păpuși care stârnesc coșmaruri. Este vitrina cu păpușile ventriloc și cu dovezi istorice ale modului în care au fost folosite acestea în tot felul de practici întunecate. Temându-se că după moartea sa colecția de groază ar putea dispărea, inițiatorul muzeului, William Shakespeare Berger, a înființat chiar o organizație nonprofit dedicată domeniului. Nu a avut motive să se teamă; după dispariția sa, colecția groazei s-a tot lărgit.

Colecția de păr uman

686 28 7Pereții unei peșteri din Avanos, Turcia, expun cele mai multe mostre de păr uman din lume, în principal feminin. Ciudatul muzeu începea cu ideea unui proprietar de minipensiune și ceramist de profesie de a le cere vizitatorilor să-i lase câte o mică amintire din podoaba capilară. Se vede treaba că a avut mulți oaspeți, din moment ce șuvițele au ajuns să constituie cea mai mare colecție de acest fel din lume, prezentă chiar în Cartea Recordurilor. Muzeul adăpostește peste 16.000 de mostre de acest fel, constituindu-se într-un adevărat spectacol. Interesant de menționat este faptul că gazda organizează și concursuri - proprietara celei mai frumoase șuvițe din fiecare an este invitată în anul următor la pensiune pentru a lua cursuri de olărit.

Solnițele și râșnițele

686 28 8În Gatlinburg, Tennessee, cineva a avut ideea de a expune solnițe și râșniţe de piper într-un muzeu. Peste 20.000 de astfel de perechi nelipsite de pe orice masă sunt expuse pentru a satisface curiozitatea în domeniu a vizitatorilor. Îmbogățit continuu, muzeul nu se limitează la etalarea obiectelor, ci le detaliază și istoricul, din secolul al XVI-lea încoace. Pentru cei care nu vor să treacă Oceanul pentru o astfel de vizită, există în Spania, la Guadalest, un muzeu similar, cu o colecție aproape la fel de impresionantă.

Expunerea de… prezervative

686 28 9Bine ascuns undeva în Thailanda, micul muzeu al prezervativelor din Nonthaburi este o instituție aflată sub egida Ministerului Sănătății și este tot ceea ce îi spune numele. După obținerea unui permis de intrare, vizitatorii pot vedea o imensă colecție de prezervative, pot afla despre istoria acestora, despre funcționalitatea lor și despre impactul asupra vieții, sănătății și reproducerii, precum și despre dispozitivele industriale care le testează înainte de intrarea pe piață.

„Să cutreieri singur un muzeu este o experiență fascinantă“ (Brad Pitt)

Vampirii din Lilas

Undeva în apropierea Parisului, mai exact în Lilas, se află un muzeu al vampirilor foarte căutat de amatorii de senzații tari. După o rezervare, vizitatorii au ocazia să vadă o colecție impresionantă de obiecte specifice unei lumi care doar se bănuiește a exista, dar care are o mulțime de reprezentări: cărți, afișe, postere, autografe ale actorilor care l-au interpretat de-a lungul vremii pe cel mai renumit vampir, Dracula. Locul vampirilor în cultura pop a lumii este detaliat de un curator avizat în domeniul acestui tip de… folclor.