Main menu

header

684 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cheile Băniţei, frumuseţe dusă în spectaculos

Foarte puțin cunoscute, Cheile Băniţei se află înspre Defileul Jiului, la ieşirea din Ţara Haţegului şi unirea cu Munţii Şureanu, în culoarul Bănița-Merișor-Baru, la doar 8 kilometri distanţă de Petroşani, înspre Haţeg, pe DN66.

Pe o lungime de 250 de metri, apa și curenții de aer au format aceste chei, săpând în calcar şi făurind un culoar îngust, de o frumusețe extrem de spectaculoasă. În capătul cheilor a fost o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit în albia râului Bănița, aici pereții cheilor fiind mai rotunjiți, mai frumos „sculptați”, apa continuând eroziunea până la formarea spectaculoaselor marmite (scobituri în rocă, sub formă de lingură sau de polonic, cu dimensiuni de ordinul zecilor de centimetri, chiar a metrilor), asemănătoare cu cele din Cheile Corcoaia de pe Cerna sau din Cheile Râmeţ din Munţii Trascău. La intrare, se pot zări nişte mici excavaţii în stâncă - foste cursuri secundare ale apei, denumite sugestiv „La nări”.

Poftiți în... apă!

Atenție: cum pereții sunt destul de abrupți, cel mai ușor mod de a vizita Cheile Băniței este să mergeți prin... apă! Așa că foarte important este să vă luați încălțăminte adecvată mersului prin apă. Care, în cele mai adânci zone, ajunge până puțin deasupra genunchilor, dar în cele mai multe zone este un pic peste glezne. Evident că e de mers vara când debitul este scăzut și nu plouă.

Împrejurimile respiră istorie

Foarte uşor se poate face o vizită şi la Peștera Bolii, una dintre puținele peșteri din țara noastră care este accesibilă pe toată lungimea sa și, probabil, singura străbătută pe toată lungimea ei (peste 450 m) de o apă curgătoare. Iar dacă vă place muntele şi vă pricepeți la alpinism, vă puteți aventura și la cetatea dacică Bănița, care a făcut parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, iar de acolo se pot vedea ruinele celui mai important centru militar, religios și politic al statului dac dinainte de războaiele cu Imperiul Roman, marea capitală a lui Decebal, Sarmizegetusa Regia.

Din Cetatea Băniţei nu au mai rămas decât câteva blocuri masive de piatră, majoritatea fiind dislocate din zidurile cetăţii și folosite la construirea liniei de cale ferată ce face legătura între Oltenia și Transilvania