Main menu

header

684 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În unele state se întâmplă să fie pe deplin legale lucruri care în alte țări sunt de neimaginat. Și nu este vorba în exclusivitate despre societăți care au rămas în epoci trecute și ale căror tradiții sunt greu de înlocuit cu modernitatea, ci și despre unele dintre cele mai avansate state occidentale.

Spania

Dreptul de a umbla gol pușcă, în Constituție

Ibericii au o tradiție a plajelor cu nudiști. În multe astfel de locuri hainele sunt opționale și oricine se poate simți liber dezbrăcându-se fără teama că ar putea fi săltat de poliție. Dar nu este vorba doar despre plaje. Spaniolii au un cult pentru dreptul omului de a nu purta haine, considerat fundamental și specificat ca atare în Constituția țării, iar ca urmare este perfect legal pentru oricine să umble dezbrăcat în orice spațiu public, fără consecințe și fără să lezeze sentimentul de pudoare al celor din jur. Cu toate încercările anterioare de a fi schimbată această lege, tradiția s-a dovedit mereu mai puternică.

Portugalia

Liber la droguri

684 32 2Legislația portugheză dezincriminează toate drogurile existente. Chiar dacă nu este tocmai o legalizare, în condițiile în care cel care este prins cu droguri trebuie să meargă la consiliere, nu este nici caz de pușcărie. Indiferent că este vorba despre marijuana sau cocaină, cel care are așa ceva nu suportă rigorile legii. Această politică pare să fi dat roade, întrucât, de la această dezincriminare, care survenea în condițiile în care unul din 100 de portughezi era dependent de heroină, în doar patru ani fatalitățile generate de consumul de droguri au scăzut cu 90%. Totodată, și incidența infectării cu HIV este în cădere liberă.

Olanda

Hoțul de artă neprins, negustor cinstit

684 32 3Cu puțină răbdare (de câteva decenii, totuși…) oricine fură un obiect de artă și nu este prins poate rămâne cu el. Statutul furtului de proprietate în Olanda este limitat prin lege la 20 de ani și în general cei care se ocupă cu asta se limitează la a trece obiectul automat în proprietatea cui se întâmplă să fie. Lucrurile nu sunt foarte diferite nici atunci când este furat un obiect de patrimoniu național, din colecții publice, cu deosebirea că aici poate interveni poliția. Dar dacă hoțul așteaptă 30 de ani cu lucrarea ascunsă și nu este depistat, la capătul acestei perioade deține respectiva piesă fără să mai fie deranjat.

Anglia

Cu tancul pe șosea

684 32 4Teritoriul englez este singurul din lume în care oricine se poate plimba cu tancul pe drumurile publice. Și nu este vorba doar despre locuri special amenajate, ca în Statele Unite, în care vehicule armate fac deliciul spectatorilor zdrobind autoturisme, ci despre șoselele de toate zilele; în Anglia se poate vedea, legal, un tanc la semafor sau în fața băcăniei ori la colțul școlii. Singurele condiții sunt echiparea specială a șenilelor și, evident, dezarmarea vehiculului, dar odată acestea îndeplinite, un tanc poate fi și o limuzină ieșită din comun, de care uneori adolescenții fac uz pentru a crea… impresie la balul de absolvire.

Rusia

De etnie… dragon, spiriduș, hobbit

684 32 5În Federația Rusă este legal pentru o persoană să se declare de orice etnie, chiar dacă nu există oficial sau chiar dacă este ficțiune. Potrivit legislației din această țară, cetățenii care se declară etnici… dragoni, elfi sau spiriduși nu ridică a mirare sprâncenele autorităților. Așa că tinerii în special fac uz de această facilitate și se consideră în acte „marțieni” ori „hobbiți”. Interesant de menționat este faptul că în această manieră a apărut, în sudul țării, o comunitate de oameni care s-au autodeclarat „coasaci”, s-au înregistrat ca atare și astfel au făcut să apară o nouă etnie pe harta și așa aglomerată din această perspectivă a Federației Ruse, notează listverse.com.

Africa de Sud

Aruncător de flăcări pe mașină

684 32 6„Blaster” este un dispozitiv care aruncă flăcări la 20 de metri și care a fost proiectat pentru a putea fi atașat la automobil. Trimite jeturi pe ambele părți ale vehiculului fără să avarieze vopseaua de pe mașina celui care îl folosește. Africa de Sud permite existența acestuia prin lege. Cum de s-a ajuns la o astfel de măsură? Din cauza numărului imens de furturi de mașini, care a dus autoritățile până la a permite legal ceea ce poate declanșa aruncătorul: vătămarea corporală foarte gravă, chiar uciderea oricărui om care încearcă să fure. Totuși, în ultimii ani, dispozitivul a fost scos de pe piață (nu și în afara legii), pentru că... nu mai exista cerere pentru el.

India

Cununie legală cu orice animal

684 32 7Țară a tuturor excentrităților, India se remarcă și prin posibilitatea de a lua în căsătorie cu acte în regulă orice animal. De departe cei mai preferați sunt câinii. Remarcabilă rămâne povestea unui asemenea… „soț”: când era copil, a ucis în chinuri doi câini. Apoi s-a îmbolnăvit grav și s-a gândit că are păcate pentru bietele animale. După consultarea unui astrolog, s-a convins că singura posibilitate de a înlătura blestemul este cununia cu un câine. Familia a fost de acord, chiar l-a ajutat să aleagă „perechea” cea mai potrivită, după care s-a organizat și o nuntă după toate regulile, cu ceremonie, masă și dans.

„Dacă introduci zece mii de reguli, distrugi tot respectul pentru lege“ (Winston Churchill)

Iran

Se vând… rinichi

684 32 8În Iran pot fi văzute cam peste tot postere în care cetățenii își anunță disponibilitatea de a-și vinde un rinichi. Adaugă în anunț grupa sangvină, numărul de telefon și eventual imagini sugestive, rezultate ale unor analize medicale care atestă calitatea organelor de vânzare. Competiția fiind acerbă, au existat și cazuri de vandalizare a afișelor altora. Cu toate criticile și controversele, cert este faptul că de când Iranul a lăsat liberă această piață a rinichilor, au dispărut listele de așteptare pentru transplanturi.