Main menu

header

684 33 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Vechile mine de sare sunt spații pline de mister și de urme ale timpurilor trecute, unele foarte bine conservate, unde oricine își poate da întâlnire cu istoria. Unele dintre aceste spații au devenit atracții turistice și adăpostesc muzee, locuri de distracție și spa-uri.

Turda, unicat mondial

684 33 2Salina Tuda este unul dintre locurile cele mai recomandate pentru vizită oricui dorește să se familiarizeze cu frumusețile Transilvaniei. Amenajarea salinei Turda a fost refăcută între anii 2008 şi 2010 - s-a instalat un lift panoramic, o roată cu gondole, s-a creat un spațiu de agrement cu debarcader și bărcuțe. Tot mai atractivă, salina Turda a ajuns pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase obiective turistice de văzut din lume, notează businessinsider.com. Săpată în Evul Mediu pentru exploatarea sării, salina este un spațiu uimitor. Galeriile sunt spectaculoase, unele dintre vechile utilaje impresionează și astăzi, iar în sala crivacului, un utilaj folosit la extracția sării din vatra minei, montat în anul 1881, este singurul de acest tip din salinele din Europa care se păstrează și în prezent pe locația originală. În cadrul amenajărilor pentru turiști, spațiul a fost dotat și cu un teren de minigolf, spații pentru tenis de masă, pistă de bowling, masă de biliard, teren de sport, amfiteatru. La Turda, grosimea medie a sării se situează în jurul valorii de 250 metri. În ultimii ani, salina Turda a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice publice din România, cu peste 600.000 de turişti în 2016, acesta fiind şi anul cu cei mai mulţi vizitatori din istoria minei, iar recordul a fost depășit în 2017. Salina Turda este unică în lume prin faptul că prezintă şi zone de exploataţie conice (specifice începuturilor mineritului în sare), dar şi trapezoidale.

Praid, oază de distracție subterană

Un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant şi o biserică sunt doar câteva dintre atracţiile salinei Praid, din judeţul Harghita, obiectiv turistic care atrage sute de mii de vizitatori în fiecare an. Salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, în sezonul de vară (iunie-septembrie), iar pentru a ajunge în interior, turiştii sunt transportaţi cu autobuzul. Odată ajunşi în salină, veţi descoperi nu doar beneficii pentru sănătate, ci şi un loc în care vă puteţi petrece în mod plăcut câteva ore. Copiii au un loc de joacă special amenajat, se pot relaxa jucând ping-pong, iar pentru temerari a fost creat special un parc de aventură în care îşi pot testa curajul şi abilităţile cei mari, dar şi cei mici. Tot în baza de agrement puteţi sta la o cafea la barul special amenajat, vă puteţi cumpăra suveniruri, dulciuri sau produse naturiste. Tot în salină şi-a deschis porţile o biserică splendidă, în care se ţin slujbe pentru toate confesiunile.

Wieliczka, supranumită „catedrala subterană a Poloniei”

În sudul Poloniei, în zona metropolitană a Cracoviei se află o veche salină care s-a transformat radical: Wieliczka. Este celebră în toată lumea pentru faptul că a livrat sare din secolul al XIII-lea până în 2007 încontinuu și este un adevărat monument subteran, care face parte din patrimoniul cultural și istoric al Poloniei. Aici pot fi văzute zeci de statui din sare, precum și o capelă cioplită în roca de sare de mineri. Adâncimea minei este de 327 de metri, iar nuanța gri a sării o face să arate ca și cum pereții ar fi din granit. În interiorul minei există un lac subteran și o expoziție despre istoricul minei, precum și un tur de 3,5 kilometri pe care abundă sculpturi de o uimitoare frumusețe, care au dat locului supranumele de „catedrala subterană a Poloniei”. În 1978, mina a intrat în Patrimoniul UNESCO. Printre cei care au vizitat acest loc se numără Goethe, Chopin, Mendeleev, Karol Wojtyla (ulterior Papa Ioan Paul al II-lea), fostul președinte al SUA Bill Clinton.

În 2007, la vechea mină de sare de la Sondershausen, Germania, 50 de cicliști s-au întrecut într-o cursă, la 800 de metri adâncime

Nemocon, galerii şi tuneluri pline de iluzii optice

684 33 3În Columbia, la Nemocon, există o veche și faimoasă mină, care are o istorie de peste 500 de ani. Locul este spectaculos, la adâncimea de circa 80 de metri găsindu-se o etalare de culori unică în lume, care se reflectă în piscine interioare, generând iluzia optică a unui curcubeu fără sfârșit, care însoțește turiștii prin toată rețeaua de tuneluri. Mina este ca o carte de istorie a mineritului încremenită în timp, transformând întregul spațiu într-un adevărat muzeu. Diverse încăperi înfățișează etapele mineritului din zonă și există în subteran chiar și o biserică unde se țin slujbe în fiecare duminică. Cercetările arheologice au dat la iveală faptul că exploatarea sării în acest loc datează încă din secolul al IV-lea î.Hr. Mult mai târziu, dezvoltarea minieră din localitate a pus Nemocon pe harta economică a țării. Astăzi, pe lângă călătoria magică prin galerii și tuneluri pline de iluzii optice, ca într-o poveste, vizitatorii pot învăța despre Columbia prehispanică, au posibilitatea să cumpere suveniruri sau să încerce delicioase produse culinare tradiționale în inima unei vechi mine de sare.