Main menu

header

683 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul Textilelor de la Băiţa, unic în estul Europei

La 28 mai a fost deschis la poalele Munților Metaliferi din Carpații Occidentali un muzeu al textilelor, unic în estul Europei. Mai exact în comuna Băița, în partea de nord a județului Hunedoara, la o distanță de 25 km de municipiul Deva și 24 km de orașul Brad, pe drumul județean 706A, Crăciunești - Băița - Ormindea.

Un vis devenit realitate

Florica Zaharia, o româncă de 62 de ani, revenită în ţară după ce a lucrat aproape trei decenii la Muzeul Metropolitan din New York, a adunat o colecție impresionantă de-a lungul a patru decenii, care cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Visul său de a deschide un muzeu în satul natal a devenit realitate la sfârșitul lui mai. „Acest muzeu al textilelor este un loc în care vrem să construim un pod între culturi, în care cultura românească şi cea est-europeană să se regăsească într-un context global”, a declarat Florica Zaharia la inaugurare.

Transformarea spectaculoasă a fostului magazin universal din centrul comunei

Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, care „ține” de Băița. Locaţia principală, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa, la 1857. Corpul B adăpostește spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café. Clădirea datează din anii ’60 și a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde este expusă producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin războaie de ţesut, unelte folosite în ţesătorie din cele mai vechi timpuri și o grădină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani, locul natal al Floricăi.

La inaugurarea Muzeului Textilelor au participat atât Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, cât şi Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, care s-au declarat impresionați profund de realizarea româncei Florica Zaharia