Main menu

header

681 18 1de Monica Beleneș şi Florica Pintea

În ultimii ani, fenomenul de bullying a luat amploare și a început să se manifeste încă de la grădiniță. Acesta este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Deși nu are o traducere exactă în limba română, poate fi asociat cu termenii de intimidare, de terorizare, de brutalizare. Bullyingul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări. Se creează astfel o stare de conflict care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

„Telefonul Copilului 116.111 vine în ajutorul celor hărțuiți”

De aceea, Cartoon Network, împreună cu Asociația Telefonul Copilului, derulează o campanie antibullying „Clubul Prieteniei”, ajunsă la a patra ediție, și care anul acesta abordează empatia, toleranța, acceptarea proprie, precum și a diferențelor între copii. Jumătate dintre apelurile primite la linia telefonică gratuită (116.111) reclamă agresiuni care au ca motivație apectul fizic și statutul social. De această dată s-a alăturat campaniei și Cristina Neagu, desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii. „Mă bucur foarte mult să fiu parte din acest efort. Vreau să le transmit celor afectați de bullying că nu sunt singuri și că întotdeauna există un sprijin: părinții, prietenii, colegii sau Telefonul Copilului. De asemenea, vreau să îi încurajez să fie puternici, să aibă încredere în ei înșiși, să fie ei înșiși și să își accepte diferențele, indiferent de ceea ce aud în jurul lor”. De asemenea, cele două companii implicate în campanie urmăresc conștientizarea și prevenirea fenomenului, precum și identificarea acelor cazuri de tip bullying - violență verbală sau fizică, abuz emoțional, hărțuire și excludere - care au nevoie de sprijinul specialiștilor și pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de psihologi și de asistenți sociali. Copiii, victime sau colegii acestora, precum și părinții sunt încurajați să ceară sprijin la linia gratuită 116.111 sau să găsească sfaturi pe site-ul www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

Consiliere psihologică gratuită

681 18 2În perioada 2015-2017, Asociația Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 4.328 de cazuri de bullying. 54% dintre copii nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supuși, 24% au împărtășit cu prietenii sau colegii și doar 22% au vorbit cu părinții. Mai mult de jumătate dintre copiii care au apelat linia gratuită au fost fete (51,18%), 42,08% băieți și doar 6,74% au fost adulți, în special părinții celor agresați. „Anul trecut, unu din trei copii care a apelat Telefonul Copilului a solicitat consiliere psihologică pentru a gestiona abuzul de tip bullying. Acest fenomen dă măsura societății românești de astăzi și a modelelor care sunt oferite copiilor. Și ne spune, totodată, că este cazul să acționăm în mod urgent. Părinții sunt cele mai importante repere ale copiilor în primii ani de dezvoltare, definitorii pentru configurația ulterioară a indivizilor. Formele de agresiune între membrii familiei, între aceștia și exterior încurajează și validează atitudini și comportamente similare în rândul copiilor. Modul tendențios în care se discută în casă, aparent nevinovat, despre vecini, prieteni, colegi, episoadele de confruntări verbale, umilințele din trafic, din autobuz și alte interacțiuni, violența domestică între parteneri stau toate, împreună și separat, stau la baza agresiunii de tip bullying. Copiii noștri nu pot fi altfel decât suntem noi. Avem o responsabilitate imensă să le oferim ancore sănătoase și să îi învățăm, prin exemplul propriu, empatia, respectul, toleranța și îmbrățișarea diferențelor”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.

„Formele de agresiune între membrii familiei, între aceştia şi exterior încurajează şi validează atitudini şi comportamente similare în rândul copiilor“ (Cătălina Surcel)

„Cei afectați de bullying nu sunt singuri. Au sprijin părinții, prietenii, colegii sau Telefonul Copilului“ (Cristina Neagu, numărul 1 mondial în handbalul feminin)