Main menu

header

679 31 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

S-au născut cu calități excepționale, pe care le-au dovedit de mici. Lumea a sperat să-i vadă multiplicând această genialitate precoce și la maturitate. Dar pentru mulți copii geniali nu a fost să fie așa…

Starul internetului era… un hacker

La vârsta de 14 ani, în anii ’80, Aaron Swartz crea unul dintre instrumentele fundamentale ale lumii virtuale: un software care permite oricui să aibă acces la informația online, celebrul RSS. Deși adolescent, Swartz era un geniu al internetului în vremea în care acesta lua avânt mondial. Dar tânărul avea și o altă latură, întunecată, a preocupărilor legate de internet: un fel de activism care l-a îndreptat într-o zi spre pierzanie. Intrând ilegal în baza de date a site-ului nonprofit JSTOR și dând publicității 4,8 milioane de documente, a fost condamnat, în anul 2011, la 35 de ani de închisoare și la o amendă de 1 milion de dolari. Apăsat de această perspectivă, depresiv și bolnav, Swartz s-a spânzurat la doar 26 de ani.

Biochimistul traficant de droguri

679 31 2Robert Peace, fiul unei mame care l-a crescut singură pentru că tatăl era în închisoare pentru crimă, a făcut impresie puternică încă de mic cu mintea sa strălucită. Numit încă din copilărie „profesorul”, Peace l-a determinat prin calitățile sale excepționale pe un director de companie să-i plătească întreaga educație, și astfel a ajuns să studieze biochimia la Universitatea Yale. În același timp însă, tânărul era dealer de droguri, marijuana în special, jonglând cu sume în jurul a 100.000 de dolari. Chiar și cu această activitate secretă, Peace și-a dus studiile la bun sfârșit, dar în loc de un job pe măsura pregătirii sale a ales ca activitate tot traficul de stupefiante. În 2011, la vârsta de 30 de ani, era împușcat într-o seră de marijuana…

Vedeta și supradoza

679 31 3Fiica prezentatoarei tv Paula Yates și a muzicianului Bob Geldof, Peaches Geldof, s-a remarcat de la 15 ani, și nu oricum: scria deja pentru publicații de top ca „Elle”, „The Guardian” sau „The Telegraph”. La 16 ani lucra în televiziune, avea o carieră în modelling și își lansase propria linie vestimentară. Părea tânăra perfectă, realizată într-o lume necruțătoare și foarte competitivă. Dar avea un secret sinistru: asemenea mamei sale, care murise din pricina unei supradoze, Peaches era dependentă de heroină. A încercat din răsputeri să depășească această dependență, deși nu a mărturisit că are o problemă; a făcut tratamente, s-a dezintoxicat. Dar în 2014 își pierdea viața după o supradoză, deși o vreme păruse vindecată.

Un muzician care s-a ratat fără motiv

679 31 4La 3 ani compunea muzică, la 8 ani dădea concerte la Buckingham Palace și alte curți regale. Se numea Ervin Nyiregyhazi, era născut în Ungaria, în 1903, și mama sa exploata din plin talentul fiului. Supranumit „noul Liszt”, Nyiregyhazi părea să aibă totul, an după an, concert după concert. Până în 1920, când sosea în America. În „țara tuturor posibilităților”, în mod inexplicabil, a intrat într-un con de umbră, obscuritate care, încet, încet, l-a îndreptat spre sărăcie și alcoolism. Fiecare revenire pe care a încercat-o s-a soldat cu eșec, așa încât obișnuitul concertelor ajunsese să aibă fobie de scenă. S-a căsătorit de zece ori și a rămas în anonimat până când a fost redescoperit, în anii ’70, dar numai pentru scurt timp și prea târziu pentru fostul copil-minune care nu s-a mai reîntors niciodată la gloria de altădată.

Poeta de 4 ani și șocul divorțului

679 31 5În 1926, la doar 12 ani, Barbara Follett își termina cartea intitulată „Casa fără ferestre”, care era publicată imediat și ajungea bestseller. Nu era de mirare, în special pentru tatăl său, criticul Wilson Follet, care spunea că fiica sa scria poezie de la vârsta de 4 ani. La 14 ani apărea, tot sub semnătura copilei precoce, volumul „Călătoria lui Norman D.”, care o propulsa pe Barbara printre cei mai citiți scriitori de peste Ocean. Era anul în care tatăl își părăsea familia pentru o altă femeie, iar Barbara a fost atât de afectată, încât toată cariera sa promițătoare s-a încheiat. A mai scris câte ceva, dar niciodată nu a mai înregistrat succesul anterior. S-a căsătorit și, la un moment dat, după o ceartă cu partenerul, a dispărut pentru totdeauna de acasă. Avea 25 de ani.

O sinucidere care a uluit lumea

679 31 6Un geniu cum rar se întâlnește, Brandenn Bremmer a început să citească la 18 luni. La 3 ani cânta la pian, iar la 10 ani absolvea liceul. Tânărul uimea cu inteligența sa ieșită din comun, cu faptul că mergea la universitate la 11 ani, cu muzica pe care o compunea, iar atenția pe care o primea chiar la nivel național părea să-l facă fericit. Era un copil normal, cu toată genialitatea, se pregătea să devină anestezist și să-și lanseze al doilea album muzical, iar când a fost găsit împușcat, în anul 2005, la vârsta de 14 ani, un șoc a străbătut America. Incidentul a fost catalogat drept sinucidere, deși nu a existat un bilet de adio. La dorința mamei, unele dintre organele lui Brandenn au ajuns la pacienți care aveau nevoie de transplant.

Victima prejudecăților rasiale

În 1931, căsătoria dintre o sudistă americană și un jurnalist de culoare era prin ea însăși o provocare. Când s-a născut și un copil genial din această legătură, lucrurile s-au complicat foarte mult. Este vorba despre Philippa Schuyler, care avea un IQ de 180 la 4 ani, când, de altfel, interpreta Mozart. Mama ambițioasă a ajuns să-i interzică total compania altor copii, chiar s-o bată pentru a o determina să exerseze încontinuu. Lumea criticilor muzicali o ridica în slăvi, dar prejudecățile rasiale nu erau un obstacol ușor de trecut. La un moment dat, i-au marcat cariera până într-acolo încât Philippa s-a lăsat de muzică și a început o profesie de jurnalist. Și aceasta s-a încheiat tragic: tânăra a murit într-un accident de elicopter, în Vietnam, în 1967.

Pianista ucisă de bărbatul iubit

679 31 7Talent muzical de excepție, Natalia Strelchenko dădea concerte memorabile de pian la vârsta de 12 ani și debuta în Orchestra Simfonică din St. Petersburg. În anul 2007 l-a întâlnit pe viitorul soț, John Martin, amândoi ieşind din relațiile în care erau pentru a fi împreună. S-au căsătorit, dar mariajul nu era unul destinat a fi de cursă lungă: Martin a devenit obsedat de control și de gelozie, a silit-o pe muziciană să devină casnică, pentru ca apoi, la aniversarea a doi ani de căsnicie, s-o ucidă cu sânge rece.

Un talent multilateral învins de halucinații

Talent multilateral, Sergey Reznichenko excela în tot ceea ce făcea: scria poezie, strălucea la matematică și la alte științe exacte, citea de la 2 ani și studia economie la Universitatea Națională din Zaporizhzhya, Ucraina, la 15 ani. Dar lucrurile nu stăteau foarte bine acasă: mama lui Sergey făcea parte dintr-o sectă religioasă și ajunsese să-l izoleze complet de cei de vârsta sa. Plecarea la facultate nu a însemnat decât o eliberare a tânărului de mama abuzivă; genialul Sergey a început să ia droguri, să se retragă în sine și într-o neagră depresie, care la un moment dat îi dădea halucinații. Era complet rupt de realitate, cu accese în care se autodeclara zeu. La scurt timp după un astfel de episod s-a aruncat pe fereastră și a decedat.

„Am fost un geniu precoce destul de bizar: jumătate om - jumătate spiriduș, bărbat-copil, copil-bărbat“ (Mickey Rooney, actor)