Main menu

header

678 31 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Numeroase metropole europene - și nu numai - de primă mărime au în fruntea administrației locale primari femei. Acestea au schimbat și continuă să schimbe reperele anterioare ale acestui tip de serviciu public, nu demult o lume exclusivă a bărbaților.

Anne Hidalgo, de partea imigranților

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, ține constant prima pagină a ziarelor din cauza felului autoritar de a conduce administrația locală din capitala Franței, oraș mai degrabă obișnuit cu un ritm atenuat al schimbărilor administrative. De pildă, intenția sa de a comasa patru arondismente istorice pariziene într-o unică unitate administrativă şi interzicerea mașinilor Diesel în centrul orașului au stârnit controverse în rândul populației. Mai departe, Hidalgo a anunțat că intenționează înființarea unui centru pentru imigranți în oraș, dar nu a reușit decât să-i cazeze într-o sală de sport. Primarul conduce capitala într-un stil autoritar și intenționează să candideze pentru un nou mandat în 2020.

Virginia Raggi, o ascensiune fulminantă

678 31 2Cvasinecunoscută mult timp, Virginia Raggi s-a ridicat în câteva luni direct la conducerea „orașului etern”, Roma. Este prima femeie în această funcție din istoria capitalei Italiei și a intrat în politică de doar câțiva ani, după nașterea fiului său, din dorința de a combate corupția în administrație și de a îmbunătăți serviciile publice ale metropolei. Se pare însă că fenomenul corupției din municipalitatea romană este mai puternic decât Raggi, date fiind arestarea celui care i-a fost „mâna dreaptă” de la începutul mandatului și alte probleme cu juristiția din sânul administrației locale actuale.

Manuela Carmena a interzis parcările în centrul Madridului

678 31 3Ajunsă în fruntea capitalei Spaniei pe o platformă politică radicală, Manuela Carmena a trecut imediat la acțiune. De pildă, a interzis parcările în centrul orașului, din motive ecologice. Apoi a făcut valuri în presa occidentală cu intenția de a redenumi Piața Margaret Thatcher, întrucât nu dorește „un spațiu public cu numele unei femei care a înrobit clasa muncitoare”. A și propus o altă denumire a locului respectiv, după un activist socialist homosexual, Pedro Zerolo, arată inews.co.uk. Carmena, fostă judecătoare, nu se va opri aici: intenționează să schimbe toate denumirile străzilor care aduc aminte de era dictatorului Franco.

Ada Colau măsoară efectul turismului masiv asupra Barcelonei

678 31 4Primarul orașului spaniol Barcelona, Ada Colau, este un politician radical care s-a remarcat în cadrul mișcării civice Platforma Poporului. A țintit, în cadrul discursului său, criza ipotecilor imobiliare din anii de criză și a intrat în atenția opiniei publice în momentul în care a calificat drept „criminal” un reprezentant al sistemului bancar, în cadrul unei dezbateri parlamentare. A urmat, pe perioada mandatului, o linie de stânga care include, printre altele, o analiză a efectelor negative pe care turismul masiv din oraș le are asupra locuitorilor din Barcelona. Cifrele sunt relevante: în 1990, în metropolă petreceau noaptea circa 1,7 milioane de turiști, cam cât populația orașului. În 2016 s-au înregistrat opt milioane de vizitatori.

Corine Mauch și cetățenii fericiți din Zürich

678 31 5Primarul orașului elvețian Zürich, Corine Mauch, prima femeie în această funcție, are cu ce se mândri: potrivit unui sondaj de opinie, peste 98% dintre cetățenii orașului se declară fericiți să trăiască acolo, cu 90% acordând maximum de punctaj calității vieții. Corine Mauch este specialist în agricultură și și-a dedicat viața studierii legăturilor dintre analiza mediului înconjurător și decizia politică. Performanțele sale au ajuns atât de larg recunoscute, încât și Opoziția este dispusă s-o sprijine. Născută în SUA, vorbește șase limbi străine, merge cu bicicleta la serviciu, are o parteneră de viață de același sex și poartă costume roșu aprins. În timpul liber face parte dintr-o trupă rock!

Adriana Krnacova luptă cu rezistența la schimbare

678 31 6Primarul orașului Praga, capitala Cehiei, nu are o misiune ușoară la vârful Administrației locale. Adriana Krnacova a venit la putere pe un val de luptă cu corupția și sprijinindu-se pe promisiuni că va moderniza actul administrativ la nivel local. Fostă activistă în cadrul „Transparency International”, noua doamnă primar a găsit birouri goale la Primărie atunci când a preluat funcția și, acolo unde totuși erau funcționari, nimeni nu lucra. Lupta dură cu inerția și pentru schimbare a continuat și pe parcursul derulării unui contract de zeci de milioane de euro pentru implementarea unui sistem de carduri - acesta a eșuat, au urmat procese de corupție, dar contractele cu dedicație care au generat acțiuni în justiție au fost reînnoite…

Chiara Appendino și administrația… vegetariană

678 31 7Primarul orașului Torino, Chiara Appendino, a stârnit valuri de emoție atunci când a declarat că va pune în centrul politicilor sale în fruntea orașului trecerea în masă la dieta vegetariană, chiar vegană dacă se poate. Și asta întrucât tradiția seculară a zonei implică specialități cu carne de vită care sunt vestite în toată lumea. Dar edilul-șef nici nu vrea să audă: în cadrul manifestului cu care și-a declarat intențiile de primar, Appendino a declarat război sacrificării animalelor, considerând că vegetarianismul este o binefacere pentru sănătate, pentru mediu și pentru siguranța civică. Locuitorii se așteaptă ca administrația publică să înceapă campanii de acest tip în școli.

„Serviciul public trebuie să fie mult mai mult decât îndeplinirea cu eficiență și onestitate a unei slujbe“ (Margaret Chase Smith, senator SUA)

Emancipare mondială

În toată lumea, chiar și în locuri unde este mai puțin probabilă desemnarea unei femei în funcția de primar, acest lucru se întâmplă. Astfel, Bagdad, capitala Irakului, țară profund conservatoare din perspectiva emancipării femeilor, o are primar pe Zekra Alwach; Susana Villaran este primarul capitalei statului Peru, Lima; tot o femeie, Carolina Toha Morales, este în fruntea capitalei Santiago de Chile; nu în ultimul rând, Monrovia, capitala Liberiei, are o femeie primar: Clara Doe-Mvogo.

Gabriela Firea, o premieră pentru capitala României

678 31 8În 2016, la 43 de ani, jurnalista Gabriela Firea devenea prima femeie primar al Bucureştiului, capitala României. Jurnalist de carieră, a cochetat, totuși cu politica, intrând oficial într-un partid politic în 2012.

Campania care a adus în premieră o femeie la Primăria Generală a Bucureștiului a avut ca repere elemente economice și sociale, precum și un accent evident pe faptul că este o persoană credincioasă. De altfel, fotografiile în care apare la slujbe religioase au fost frecvente în campanie. „Am mare încredere în ceea ce fac, pentru că, dacă eu mă rog şi sunt într-o relaţie permanentă cu Dumnezeu, ceea ce mi se întâmplă este cumva de la El. Mă rog foarte mult şi, dacă în urma unui post sau a unor rugăciuni mai intense îmi vine o idee sau o hotărâre, consider că e cea bună”, susține primarul general al capitalei României.