Main menu

header

677 31 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Revoluția în transportul european promisă de sistemul feroviar Hyperloop este cu un pas mai aproape de realitate - a început instalarea primelor componente în Franța.

Capsule care vor „circula” cu peste 1.000 de kilometri pe oră

Primele experimente cu noul sistem feroviar Hyperloop, al lui Elon Musk, ar putea avea loc spre finalul acestui an, anunță „Daily Mail”. Proiectul promite să transporte pasageri în interiorul unui tunel, instalați în capsule care vor „circula” cu viteza uluitoare de peste 1.000 de kilometri pe oră. Noua tehnologie, bazată pe magneți de o forță uriașă, ar scurta cu ore bune timpul necesar atingerii diverselor destinații europene. Primele elemente ale tubulaturii care va asigura presiunea joasă necesară funcționării sistemului au ajuns deja în Toulouse, Franța. Acestea vor face parte din construcția unui sistem de testare pe o distanță de 320 de metri, iar cel de-al doilea sistem, care se va întinde pe distanța de un kilometru, ridicat pe piloni, va fi finalizat pe parcursul anului 2019. Proiectul vine în Europa după ce producătorul a semnat acorduri de realizare a sistemului feroviar în Ohio, Coreea de Sud și India.

Rută între nouă țări europene

677 31 2Conceptul Hyperloop a fost lansat în 2013, de fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk. Mai multe companii au trecut la răspândirea sistemului în toată lumea, dar în fruntea competitorilor se află HTT și Virgin Hyperloop One. Potrivit reprezentanților HTT, diametrul interior al tuburilor care vor propulsa călătorii este de patru metri, permițând și transportul de mărfuri în containere. Prima capsulă va ajunge la Toulouse în această vară, pentru asamblare și integrare în sistem. „Avem înțelegeri pentru o rută între nouă țări europene, unde lucrăm la proiectele de fezabili- tate și la finalizarea regulamentelor”, punctează Bibop Gresta, președintele HTT. Mai precis, este vorba despre Germania, Estonia-Finlanda, Spania, Corsica-Sardinia, Olanda, Polonia și trei rute în Marea Britanie: Scoția - Țara Galilor, Glasgow - Liverpool via Manchester și un coridor Londra - Edinburgh. „Aceste rute vor conecta 75 de milioane de oameni din 44 de orașe, acoperind 5.000 de kilometri”, notează electrek.co. Potrivit estimărilor, cu viitorul mijloc de transport, distanța dintre orașele britanice Edinburgh și Londra, de exemplu (665 de kilometri), ar putea fi parcursă în 50 de minute (cu automobilul durează circa șapte ore).

„Hyperloop nu mai este un concept, a devenit o industrie“ (Bibop Gresta, președinte al HTT)