Main menu

header

675 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul de Artă Eneolitică din Cucuteni, salt în timp de mii de ani

Piatra-Neamț, ca de altfel toată zona, de fapt întreaga Moldovă, oferă nenumărate comori turistice doritorilor de istorie, cultură, artă populară sau artă culinară. În Centrul Istoric al orașului, în imediata apropiere a ctitoriilor muşatine (Curtea Domnească, Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” şi turnul-clopotniţă al acesteia), dar şi a altor instituţii muzeale importante, ce fac parte integrantă din Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Curtea Domnească, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie), cea mai frumoasă clădire din Piatra-Neamț, declarată monument istoric, găzduiește Muzeul de Artă Eneolitică din Cucuteni.

Cea mai spectaculoasă civilizație preistorică europeană

Cucuteni este cea mai importantă civilizație preistorică europeană și cea mai spectaculoasă. La momentul apogeului, arealul cucutenienilor era uriaș: 350.000 de kilometri pătrați, între Olt și Nipru: sud-estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, Moldova, Basarabia și Ucraina. Cucuteni este cea mai veche civilizație de pe teritoriul Europei, a durat între anii 5000 și 3500 î.Hr. și precede așezările din Sumer și din Egiptul Antic. Cucutenienii au fost mari iubitori de frumos. Erau neîntrecuți modelatori și pictori de ceramică. Au dus arta prelucrării ceramicii la perfecțiune. Realizaseră o duritate care nu s-a mai deslușit până acum - un secret bine păstrat. Erau maeștri ai focului, îi cunoșteau toate tainele. Știau exact unde să așeze un obiect în cuptor, cât să îl țină, la ce intensitate.

Exponatele par ireale!

Așezările descoperite în România sunt cele mai numeroase și mai bine conservate. Exponatele de la muzeul din Piatra-Neamț par ireale! Te uiți, citești etichetele, povestirile afișate pe pereți și nu îți vine să crezi că vasele au fost făcute acum cinci-șase mii de ani. La parter este o sală dedicată artei decorative și una rezervată istoricului cercetărilor Culturii Cucuteni. Se remarcă patru categorii de vase, cu destinaţie probabil cultică: vasele-coroană, vasele-binoclu, vasele-horă şi vasele cu suport şi colonete. La etaj sunt obiecte ale artei decorative cucuteniene.

Adresa: Strada Ştefan cel Mare nr. 3, Piatra-Neamţ, telefon: 0233.226.471. Program: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie), 9:00-17:00 (octombrie-martie). Atenție: luni este închis! Intrare: 2 lei pentru elevi, studenți și militari, 4 lei individual și grup de adulți. Taxă de fotografiere și filmare: 10 lei