Main menu

header

675 35 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În ultimii ani a căpătat amploare tendința de a se ieși din convenționalism atunci când vine vorba despre locuințe. De la cele pe apă la casele care se asamblează în câteva ore fără fundație, imobilele capătă forme și proprietăți uimitoare. Casa mobilă care se poate extinde odată cu mărirea familiei este cel mai recent exemplu.

Ocupă doar două locuri de parcare

675 35 2O companie din Brisbane, Australia, a realizat o locuință mai flexibilă ca niciodată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este construită pe roți, deci de o mare mobilitate. În al doilea rând, se poate extinde simplu și rapid dacă nevoile familiei o cer. Nu în ultimul rând, asigură tot confortul, chiar standard de lux - este adevărat, minimalist. Costă 79.000 de dolari, are 7,2 metri/2,5 metri și ocupă doar două locuri de parcare. Poate fi amplasată aproape oriunde, este autonomă și cu toate dotările incluse, notează „Daily Mail”. Doi arhitecți, Lara Nobel și Andrew Carter, au lucrat pentru a crea o alternativă la casele foarte mari din Australia, fără să se facă rabat de la calitate. Așa a apărut primul model de casă mobilă care asigură nu doar posibilitatea deplasării oriunde, ci și un stil de viață liber, fără ipotecă.

Living, bucătărie echipată, baie, dormitor

675 35 3Odată cu creșterea bugetului proprietarilor și apariția a noi membri în familie, acest model poate fi... extins rapid. Lărgirea se face cu ajutorul unor mijloace simple, într-un proiect cu spațialitate exploatată la maximum, în care poate fi adaptat mobilier din cel mai divers. Există posibilitatea de a fi amplasate rafturi, dulapuri, paturi, ferestre, precum și corpuri suspendate. Acoperișul în formă de fluture asigură deopotrivă scurgerea apei și protecția locatarilor de clima aspră. La parter există un spațiu generos. În majoritatea cazurilor, aici se găsește un living cu bucătărie semideschisă și o baie. Arealul de gătit este realizat din piese modulare - există un blat, o mașină de spălat vase, o „ghenă” care transformă resturile în compost. La etajul la care se ajunge pe o scară se poate amenaja dormitorul.

Sistemele de prindere asigură rezistența locuinței

Arhitecții Lara Nobel și Andrew Carter și-au achiziționat imediat propriul proiect. Casa lor a costat în total 100.000 de dolari și este alcătuită din hol, living, un spațiu de lucru, iar în perete există un pat care se lasă printr-o simplă apăsare de buton. „Patul nostru retractabil are trei metri noaptea, iar ziua stă nevăzut deasupra spațiului în care ne bem cafeaua și ne odihnim”, detaliază Lara. Și bucătăria este de o remarcabilă versatilitate. Grație corpurilor modulare, poate fi aranjată și rearanjată după preferințe și nevoi. Extinderea se realizează la nevoie cu ajutorul unui „ponton” ce se poate demonta. Acesta dublează spațiul inițial al casei. Și aici designul a fost gândit cu grijă. „Extinderea dublează cantitatea de apă de ploaie care poate fi acumulată și este orientată în așa fel încât acoperișul să permită amplasarea de panouri solare. Sistemele de prindere asigură rezistența locuinței și la furtunile puternice”, explică Andrew.

Locuința este atât de compactă, încât într-o casă australiană standard pot încăpea 13 astfel de imobile