Main menu

header

672 22 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Sentiment controversat, care dă tuturor multă bătaie de cap, gelozia este cea mai mare dintre toate patimile, partea întunecată a iubirii. Specialiștii estimează că aproape o treime din populația lumii suferă de gelozie sau măcar a experimentat o dată în viață o asemenea stare. Care sunt cauzele emoționale ale acesteia aflați din rândurile de mai jos.

Alungă rutina

Se spune că cine nu este gelos nu iubește. Această afirmație este adevărată, întrucât o gelozie care se află în limitele bunului-simț și, evident, controlată poate fi benefică unei relații și chiar o poate revitaliza. Psihologii sunt de părere că în unele relații animate de gelozia unuia dintre parteneri se alungă rutina. Cu alte cuvinte, până la un anume punct, gelozia menține aprinse sentimentele de dragoste. De asemenea, gelozia reușește să motiveze persoanele să aibă mult mai multă grijă de aspectul lor fizic, din dorința de a-i risipi celuilalt nesiguranța. De altfel, studiile au demonstrat că relațiile în care ambii parteneri sau unul singur manifestă acest sentiment fără a face o obsesie sunt lungi și fericite.

Nesiguranță și neîncredere în sine

672 22 2Din cele mai vechi timpuri, specialiștii s-au întrebat dacă gelozia are cauze genetice sau sociale. Și în acest moment părerile sunt împărțite. Unii oameni de știință spun că gelozia este moștenită, iar alții consideră că este un fenomen de origine culturală. Însă toți au afirmat la unison că originea geloziei se află în copilărie. În acest sens, este vorba despre o gelozie cauzată de o dragoste posesivă a copilului față de unul dintre părinți. Aceasta se declanșează atunci când se naște un frate sau o soră, iar micuțul este brusc cuprins de teama că toată dragostea mamei sau a tatălui va fi canalizată către bebeluș, iar el va fi dat la o parte. În această situație, copilul se poate purta în două feluri: ori va avea o grijă exagerată față de nou-născut, sperând că astfel va primi și el dragoste de la părinți, ori va deveni extrem de agresiv. Mai mult decât atât, gelozia poate da copiilor trei tipuri de tulburări: de învățare, de curățenie și de agresivitate. Odată cu apariția adolescenței, gelozia se accentuează, potrivit specialiștilor, spre identitatea personală, tânărul simțindu-se frustrat și inferior celor din jur dacă începe o relație de iubire care se stinge ca un foc de paie. Cu alte cuvinte, principalele cauze ale geloziei sunt nesiguranța și neîncrederea în propria persoană.

Scenariile create în minte duc la agresivitate

Tot de la neîncrederea în propria persoană se dezvoltă și ideile obsesive în relația cu partenerul de viață. În mintea gelosului nu mai este vorba despre iubire, acesta fiind măcinat doar de dorința de a fi iubit. Când unul dintre parteneri se îmbolnăvește de gelozie, viața cuplului își schimbă total cursul. Când gelosul rămâne singur acasă, iar partenerul este plecat, acesta începe să-și creeze diverse scenarii, imaginându-și situații și ipostaze în care s-ar putea afla partenerul sau partenera. Dacă acestea nu sunt stopate la momentul potrivit, se vor amplifica într-un mod incredibil și vor pătrunde în subconștient atât de tare, că se vor transforma în adevărate convingeri. Drept urmare, când partenerul se întoarce acasă, gelosul va avea un comportament necontrolat, și de cele mai multe ori agresiv față de jumătatea sa. De la agresivitatea verbală până la violența fizică nu e decât un pas. Iar dacă gelosul se confruntă și cu probleme psihice, cu tulburări de personalitate și cu consum de alcool sau de droguri, violența va fi extremă.

Bărbații, subjugați de pasiunea pentru femeie

Cercetările arată că în general femeile sunt mai geloase decât bărbaţii, deoarece starea de afectivitate este mai puternică, însă cei care-și exprimă mai puternic și mai exagerat acest sentiment sunt bărbații (și asta în ciuda faptului că au practicat vreme de milenii adulterul și poligamia). Care sunt cauzele? Bărbații trăiesc mereu cu teama că sunt incapabili să își satisfacă partenera, că nu vor fi în stare să o controleze, că își vor pierde puterea, pentru că sunt subjugați de pasiunea pentru femeie. Un bărbat gelos și posesiv dă următoarele semnale: critică aspectul iubitei și îi sugerează cum să se îmbrace, este preocupat peste măsură de locurile în care aceasta socializează, insistă să o conducă în locurile cel mai banale, o sună extrem de des să vadă unde se află, nu are respect sau încredere în ea, are un temperament agresiv față de detaliile minore. Există și categorii de bărbați care nu sunt geloși: cei care iubesc cu adevărat, unde nivelul de conștiință a depășit posesivitatea, și cei indiferenți.

Creșteți încrederea în propria persoană!

Specialiștii susțin că subconștientul uman nu face diferența dintre imaginație și realitate. Tocmai de aceea, este foarte important să fie identificate sursa geloziei, motivul pentru care ați ajuns să aveți acel sentiment de vulnerabilitate și teama de a nu fi abandonat. Este indicat să scrieți pe hârtie ce credeți că vă declanșează crizele de gelozie. Încercați cât mai mult posibil să țineți sub control gândurile și imaginația asociată geloziei, spunându-vă mereu că acestea sunt determinate doar de propriile temeri. De când nu v-ați mai gândit că aveți și dumneavoastră multe calități? În momentul în care veți începe să conștientizați punctele forte veți înțelege și de ce sunteți atât de valoros pentru partenerul de viață, pentru colegul de serviciu sau chiar pentru superiorul dumneavoastră. Faceți o trecere în revistă și a relațiilor trecute și amintiți-vă dacă ați reușit sau nu să gestionați gelozia. Dacă răspunsul este negativ, cu siguranță ați depășit limita normalului. N-ar strica să vă consultați și cu persoanele dragi în privinţa temerilor dumneavoastră legate de gelozie. Vă pot ajuta să vedeți dacă gelozia este reală sau de natură obsesivă.

Gelozia poate schimba comportamentul celui care trăieşte acest sentiment şi poate avea efecte negative în viaţa socială a persoanei

Gestionată de partea creierului care detectează durerea

Cu puțin timp în urmă, un grup de cercetători japonezi a descoperit zona specifică din creier care controlează impulsurile de gelozie. Potrivit studiilor efectuate de aceștia, este vorba despre aceeași parte a creierului care detectează și durerea fizică. Acesta pare că este motivul pentru care trăirile în gelozie dor atât de tare. Potrivit unuia dintre autorii studiului, Hidehiko Takahashi, în experimentele efectuate, oamenii de știință au supus la teste 19 studenți pe care i-au monitorizat în momentul în care discutau despre rivalii în dragoste. În urma scanării cerebrale s-a constatat că o parte a lobului frontal a devenit mult mai activă. De asemenea, Takahashi a menționat că, odată cu aceste teste, cercetătorii au înțeles și de ce unele persoane se simt fericite din cauza ghinionului altora.