Main menu

header

672 31 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Când există o avere considerabilă, apare și plictiseala, iar miliardarii lumii încep să aibă tot felul de idei năstrușnice, demonstrând de multe ori că banii sunt izvorul multor nebunii.

Howard Hughes și marea sa frică de germeni

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, producător, regizor de film american, aviator, inginer și industriaș, Howard Hughes avea multe comportamente ieșite din comun, dar niciunul dintre acestea nu a fost mai ciudat decât incredibila frică pe care o avea pentru germeni. Misofobia de care suferea Hughes este o teamă patologică de bacterii, mizerie, dar mai presus de toate de contaminare. Potrivit specialiștilor, miosofobii reușesc să supraestimeze riscul de a fi infectat cu bacterii, crezând că orice expunere la germeni este periculoasă și amenințătoare. Se crede că această fobie ieșită din comun i s-ar fi tras lui Hughes din copilărie și i-a fost indusă chiar de mama sa, care a fost, la rândul său, atât de îngrozită de poliomielită, încât a ajuns să monitorizeze fiecare lucru din viața fiului său. Odată ce acesta a devenit adult, nu numai că nu a reușit să scape de această frică obsesivă a mamei sale, ci a exacerbat-o. Drept urmare, Howard a ajuns să-și petreacă ultimii ani din viață într-o izolare totală. Unul dintre cele mai dubioase episoade s-a petrecut în anul 1974, când acesta a intrat în studio să vizioneze niște filme și nu a mai ieșit de acolo timp de patru luni. În această perioadă se spune că a mâncat foarte multă ciocolată și lapte și nu a lăsat pe absolut nimeni să se apropie de el. Mai mult, se știe că acesta a stat singur în camere întunecate de hotel, înconjurat de zeci de cutii cu șervețele.

Ingvar Kampard obișnuiește să ia din restaurante pliculețe cu sare și piper

672 31 2Ingvar Kampard, proprietarul retailerului de mobilă IKEA și cel mai bogat om de afaceri din Suedia, cu o avere estimată de Forbes la 23 de miliarde de dolari, considerat în anul 2010 al 11-lea cel mai bogat om de afaceri din lume, este un mare zgârcit. În timp ce bogații planetei cheltuiesc averi pe modul în care arată, Kampard obișnuiește să-și cumpere haine doar de la second-hand. Motivul? „Vreau să fiu un exemplu”, a declarat miliardarul. Dar asta nu e tot, pentru că atunci când servește masa la un restaurant se spune că nu pleacă de acolo fără să strângă pliculețele cu sare și piper. Nu în ultimul rând, acesta preferă să meargă la birou cu metroul și conduce un Volvo vechi. Kampard a ajuns în atenția presei în anul 2012, după ce a făcut o declarație incredibilă, afirmând că o factură de 22 de euro pentru un tuns în Olanda i-a depășit bugetul prevăzut pentru acest lucru și preferă să se tundă în țările în curs de dezvoltare, precum Vietnam. La începutul carierei sale, miliardarul a vândut podoabe pentru bradul de Crăciun, apoi, mici obiecte de mobilier, bijuterii, ceasuri, pixuri, creioane, portofele, marșând pe utilizarea cât mai eficientă a spațiilor mici în care trăiesc oamenii ocupați.

Șeicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan își vede numele din spațiu

672 31 3Membru al Familiei Regale din Abu Dhabi, șeicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan poate fi considerat, fără nicio exagerare, unul dintre cei mai megalomani miliardari excentrici. Și asta pentru că, având o avere care se spune că ar depăși suma de 22,5 miliarde de dolari, nu mai știe pe ce să arunce banii. Cu cinci ani în urmă, șeicul a vrut să facă ceva cu totul ieșit din comun și a angajat o echipă care să-i inscripționeze numele pe Insula Al Futaisi, care îi aparține. Bineînțeles, inscripția trebuia să fie demnă de un miliardar și să poată fi văzută din spațiu. Drept urmare, pe insulă a apărut scris cu majuscule de un kilometru numele Hamad. Gurile rele spun că această nebunie l-ar fi costat pe șeic suma de 22 de milioane de dolari. Ani buni, numele șeicului a putut fi văzut cu aplicația Google Earth, dar în anul 2013, din motive pe care nimeni nu le cunoaște, același Hamad Bin Hamdan Al Nahyan a ordonat ca inscripția să fie ștearsă.

Warren Buffett mănâncă burger cu cartofi prăjiți

672 31 4Milioane de oameni au fost fascinați de cărțile sale și au urmărit cu sufletul la gură fiecare mișcare a companiei sale, Berkshire Hathaway. Dar puțină lume știe că Warren Buffett, deși are o avere estimată la 47 de miliarde de dolari, trăiește și acum într-o locuință modestă din Omaha, Nebraska, pe care a cumpărat-o, în urmă cu aproape 50 de ani, cu doar 31.500 de dolari. Se spune că miliardarul refuză oricând o masă la cel mai luxos restaurant ca să mănânce burger cu cartofi prăjiți și să bea o Cola de cireșe. Întrebat de ce nu și-a cumpărat un iaht, Buffett a dat un răspuns genial: „Majoritatea jucăriilor sunt ca niște cuie în talpă”.

În testamentul contesei Karlotta Liebenstein, trecută în neființă în 1991, toată lumea a rămas șocată când a văzut că cele 300 de milioane de dolari au fost lăsate Ciobănescului Gunther, al Familiei Regale Liebenstein

Jocelyn Wildenstein a cheltuit 4 milioane de dolari ca să arate ca o... pisică

672 31 5Pe numele său adevărat Jocelynnys Dayannys da Silva-Bezerra, Jocelyn Wildenstein a văzut lumina zilei în anul 1940, în Elveția. În 1978, aceasta și-a unit destinul cu Alec Wildenstein, un om de afaceri extrem de bogat, pentru care, a afirmat Jocelyn, și-a făcut toate operațiile estetice. Numai că, din păcate, acestea au transformat-o dintr-o femeie frumoasă într-una dintre cele mai înfri- coșătoare celebrități din lume. Mai mult decât atât, femeia nu a avut parte nici de căsătorie, divorțând de afacerist după ce l-a prins în pat cu un fotomodel de 19 ani. Potrivit presei de scandal, de-a lungul anilor, Wildenstein ar fi cheltuit pe operații estetice suma de 4 milioane de dolari, pentru ca în final să aleagă să arate ca o pisică. Tot Jocelyn a fost desemnată și „mireasa lui Wildenstein”, trimitere deloc subtilă la „mireasa lui Frankenstein”.