Main menu

header

670 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Producătorul de automobile Audi a intrat în prima linie a proiectării și realizării unui vehicul al viitorului care va putea să circule în sistem de taxi și pe șosele, și în aer.

Capsula-automobil purtată de o dronă

Imagini uimitoare au dat la iveală conceptul Audi a ceea ce va fi un taxi autonom care va putea să ia clienții din orice punct și îi va lăsa oriunde doresc, deopotrivă pe șosele și în aer, notează „Daily Mail”. Denumit Pop.Up Next, sistemul modular este alcătuit dintr-o capsulă de două locuri care funcționează ca un automobil și care poate fi purtată prin aer cu ajutorul unui sistem tip dronă, atunci când în trafic există blocaje. Producătorul susține că în viitorul apropiat, în orizontul anului 2024, acest tip de taxi va deveni realitate.

Sugerează cele mai bune opțiuni de transport

670 31 2Proiectul care duce cu gândul la un film SF este rezultatul parteneriatului producătorului german cu compania italiană de design și inginerie Italdesign și a fost prezentat recent, în cadrul unei avanpremiere a ediției 2018 a Geneva International Motor Show. Complex, sofisticat și multifuncțional, acest taxi autonom al viitorului va sugera cele mai bune opțiuni de transport, luând în calcul starea traficului, costurile și timpul necesar sosirii la destinație. La final, Pop.Up Next va lista pentru client cele mai recomandate rute - pe șosea, în aer sau o combinație între cele două variante.

Recunoaștere facială a clientului

670 31 3Sistemul Pop.Up Next include un „cocon” din fibră de carbon cu o lungime de 2,6 metri, o înălțime de 1,4 metri și o deschidere de 4,8 metri. Înăuntru pot sta două persoane, iar interiorul este dominat de ecranul care este folosit inițial pentru recunoașterea facială a clientului, apoi pentru programe diverse. Capsula se transformă în vehicul prin cuplarea cu un modul separat de teren, care funcționează cu ajutorul unei baterii ce susține taxiul, cu o încărcare pentru 130 de kilometri, la o viteză de 100 de kilometri/oră. „Pop.Up Next este o viziune ambițioasă, care ar putea schimba definitiv viața urbană a viitorului”, este de părere Bernd Martens, președinte al Italdesign.

Complet electric, cu zero emisii

Pentru asamblarea completă a sistemului intră în ecuație și un modul creat pe sistemul dronelor, care poate transporta, cu o singură încărcare, capsula pentru 50 de kilometri la o viteză de 70 de kilometri/oră. Are o lungime de 4,4 metri și o deschidere de 5,1 metri, cu propulsoare alimentate de un motor electric. Pop.Up Next este astfel primul sistem modular, complet electric, cu zero emisii, destinat decongestionării traficului în renumitele metropole ale viitorului și vine la scurt timp după prototipul AirSpaceX, denumit Mobi-One.

„Când vine vorba despre nevoile oamenilor care vor trăi în megaorașele viitorului, este nevoie să ne imaginăm noi concepte de mobilitate“ (Bernd Martens, președinte Italdesign)

„Demarare verticală“, la comandă

În momentul sosirii la comandă, capsula va scana fața clientului, pentru autentificare. Dacă persoana care vrea să facă o comandă este blocată undeva în trafic, pur și simplu cheamă o „demarare verticală”, și un taxi autonom se prezintă pe calea aerului pentru a prelua clientul. Odată ajuns la destinație, vehiculul se întoarce la stațiile de încărcare special desemnate, unde așteaptă comanda următoare.