Main menu

header

668 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pentru mulți oameni, o locuință la malul apei este un vis. Dar undeva în lume există o populație pentru care a trăi pe apă este un mod de viață.

Nu au cetățenia niciunui stat

Tribul Bajau Laut, din Borneo, trăiește pe apă literalmente. Câteva „locuințe lacustre” și tot mai puțini membri vin să ilustreze acest mod de viață cu totul ieșit din comun la început de mileniu trei. În mod tradițional, acești oameni care își duc mare parte din viață pe ambarcațiuni provin din Arhipelagul Sulu, din Filipine, dar mulți au migrat de-a lungul timpului din cauza conflictelor religioase din regiune. Această populație este alcătuită din membri care nu au cetățenia niciunui stat, drept urmare, neavând dreptul la școlarizare sau la alte beneficii sociale.

Un mod de viață ce pare din altă lume și din alt timp

668 31 2Această comunitate cu totul ieșită din comun este tot mai puțin numeroasă, întrucât membrii mai tineri au început să se orienteze spre stilul de viață de pe uscat, cu integrarea socială pe care o presupune, de la joburi la case, acte și taxe. Cei câțiva care au rămas uimesc opinia publică prin modul de viață ce pare din altă lume și din alt timp. Fotograful canadian Mark Lehn a realizat un reportaj despre acești oameni și consideră că „este uluitor cum această cultură există în societatea modernă”. Practic, membrii tribului pe ambarcațiuni gătesc, locuiesc și își cresc copiii.

Conexiune de excepție cu mediul înconjurător

668 31 3Dificultățile pe care le întâmpină această populație pentru a-și păstra tradiția locuitului pe apă sunt tot mai mari. Cei din tribul Bajau Laut trăiesc vânzând peștele pe care îl capturează cu... sulița. Fiind, totodată, o comunitate care nu aparține vreunui stat, este și lipsită de siguranța pe care o oferă această apartenență. Membrii sunt „în bătaia vântului”, iar singurul lucru pe care pot conta este conexiunea de excepție cu mediul înconjurător. Din păcate, și aceasta este în degradare: nevoia de a vinde mai mult pește îi face să pescuiască excesiv, vătămând exact ambientul pe care îl numesc „acasă”, notează „Daily Mail”.

Traiul tradițional al nomazilor Bajau Laut este descurajat de autorități, care îi obligă tot mai mult să se mute la țărm

Înţelegerea oceanului i-a pus la adăpost de tsunami

În 2004, această populație uimea lumea prin faptul că a supraviețuit unui tsunami care a luat circa 300.000 de vieți în 14 țări pe care le-a lovit după cutremurul devastator care l-a precedat. Dezastrul din 2004 era pentru națiunile de la țărmuri una dintre cele mai mari tragedii naturale, dar în rândul populației Bajau Laut nu s-au înregistrat victime aproape deloc. Acest aspect i-a determinat pe specialiștii și pe observatorii occidentali să se uite cu mai multă atenție spre această comunitate. „Au o înțelegere atât de profundă a oceanului, încât au reușit să se pună la adăpost înainte ca valurile de 30 de metri înălțime să se năpustească spre coastă”, explică Morgan.