Main menu

header

667 31 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Pentru persoanele de vârstă înaintată cu demență sau alte afecțiuni grave, care stau foarte mult imobilizate și nu par să reacționeze la ceea ce se întâmplă în jur, a fost pusă la punct o terapie mai puțin obișnuită, cea cu măgari. Iar rezultatele sunt îmbucurătoare.

Pacienții se animă și zâmbesc

Într-un cămin de bătrâni din localitatea britanică Bath, rezidenții pot interacționa cu măgarul Charlie. Animalul este obișnuit să facă astfel de vizite și tropăie viguros în fața ușilor saloanelor, apoi împinge ușa cu capul și se apropie de fiecare pat. În cele mai multe cazuri, vârstnicii, altfel aproape imobili și insensibili la mediul înconjurător, se animă, zâmbesc și interacționează imediat cu simpaticul vizitator, mângâindu-i botul și urechile, notează „Daily Mail”. În imediata vecinătate a căminului este un adăpost pentru măgari salvați de care se ocupă Kelly Baker. „Când aceste animale vin în vizită, pacienții noștri, precum și personalul, se înviorează imediat și se vorbește despre vizita măgarilor zile la rând”, explică Michelle Goreham, administrator al centrului.

Stimulează amintiri despre Crăciun

667 31 2Potrivit specialiștilor, beneficiile acestei terapii sunt certe. Psihologul James Brennan, din Bristol, este de părere că interacțiunea cu natura și în special cu animalele scade simțitor nivelul de stres al vârstnicilor și le calmează starea de spirit. „Mulți oameni cred că este mai bine pentru ei să aibă de-a face cu animalele decât cu semenii lor atât de complicați, așa că vizitele acestea sunt o experiență de o blândețe remarcabilă”, punctează și specialista în geriatrie Trishna Macnair. În plus, urmările pentru sănătatea pacienților sunt vizibile, știut fiind faptul că terapia cu animale scade tensiunea arterială. Pe lângă măgari, foarte mulți bătrâni sunt vizitați de ponei, câini, pisici, chiar și de lame. „Măgarii sunt mai speciali, pentru că pot stimula amintiri despre Crăciun sau vacanțe la plajă”, declară Kelly Baker.

Poate fi de folos şi copiilor cu autism

Terapia cu măgari nu este atât de simplă pe cât ar părea la prima vedere. Cei care se ocupă de animale trebuie să le învețe să nu se teamă de ascensor, să nu se comporte nepotrivit în saloanele bolnavilor și mai ales să știe să-și pună capul pe pat, lângă fruntea rezidenților căminului, care în cele mai multe cazuri sunt suferinzi de demență. Dar, odată deprinse aceste obiceiuri, măgarii pot fi de folos și copiilor cu autism, persoanelor care suferă de urmările unor traume sau care au o stimă de sine foarte scăzută ori sunt depresive. „Toate cabalinele au capacitatea de a simți emoțiile oamenilor și apoi le redau, ca într-o oglindă”, explică experta Caron Whaley. Sesiunile de terapie cu măgari au loc, atunci când starea pacienților permite, în spații controlate de dresori specializați și pot dura între zece minute și două ore.