Main menu

header

666 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul Crucilor, rodul unei... revelaţii!

Într-un sat uitat de lume, aflat pe coama unui deal, înconjurat de pădure, se află un muzeu unic în România, dacă nu chiar în Europa. Muzeul Crucilor din satul Măceşu, care aparţine de oraşul Târgu-Cărbuneşti (unde mai puteți vizita și Muzeul „Tudor Arghezi”), a luat fiinţă în 2012, la iniţiativa lui Pompiliu Ciolacu, etnolog şi director al Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, născut în Măceșu. A avut o revelaţie cu privire la „lucrarea încredințată mie de Dumnezeu: într-o noapte am visat că lângă biserică va fi un muzeu al crucilor, care să-i facă pe oamenii din zonă mai buni, mai demni, mai credincioşi şi să aprecieze aşa cum se cuvine viaţa, pentru că mulţi uită că totuşi suntem privilegiaţi că ne-am născut şi ne bucurăm de tot ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu”.

Întru cinstirea și neuitarea marilor români

A reuşit să adune 169 de cruci de diferite feluri: de căpătâi, de pomenire, de jurământ, de iertarea păcatelor, de izvoare, fiecare cu propria semnificaţie. Au fost expuse în incinta şi în curtea fostei şcoli primare din sătucul gorjean, care s-a închis în urmă cu mai mulţi ani, aflată chiar lângă biserică. „Pomul vieţii” este piesa inedită a Muzeului Crucilor. În crengile lui au fost puse cruci de pomenire în cinstea marilor români, cum ar fi: Ion Creangă, Grigore Vieru, Petre Ţuţea, Tudor Arghezi, Maria Lătăreţu, Sergiu Nicolaescu, Toma Caragiu, Amza Pellea, Mihai Eminescu. Pe unele sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi. Crucile din „Pomul vieţii” transmit mesajul că prin ceea ce au lăsat în urma lor nu vor muri niciodată.

La o aruncătură de băț de Târgu-Jiu

La Târgu-Cărbunești, și implicit la Măceșu, puteți ajunge pe DN 67, din Târgu-Jiu spre Horezu - Râmnicu-Vâlcea. La 17 kilometri, în comuna Scoarța, virați la stânga, pe DN 67B, și mai aveți de mers opt kilometri până în Târgu-Cărbunești.

„«Pomul vieţii» cred că este ceva unic. L-am numit astfel pentru că aici sunt numai cruci de pomenire pentru marii noştri oameni de artă, de cultură, de litere, actori, regizori, cântăreţi, chiar și politicieni... Odată citind numele acestor mari români, îi pomenim şi nu le uităm numele“ (Pompiliu Ciolacu)