Main menu

header

666 27 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Potrivit specialiștilor, codependența este o afecțiune care, dacă nu i se dă importanța cuvenită și nu este tratată la timp, poate avea impact negativ asupra vieții, distrugând, practic, atât activitatea profesională, cât și relația de cuplu.

Responsabili și vinovați de problemele altora

Ce sunt codependenții? Acele persoane ale căror gânduri și comportamente se concentrează asupra unei alte persoane, pierzându-și legătura cu eul propriu. Aceștia au un respect de sine extrem de scăzut și sunt mereu interesați de ceea ce cred sau ce spun alții despre ei, motiv pentru care vor încerca întotdeauna să se justifice. De asemenea, codependenții vor avea mereu tendința de a-i controla pe ceilalți, ceea ce va complica situația. Cu toate că întotdeauna vor sări să-i ajute pe ceilalți, poate și atunci când nu e nevoie, codependenții ajung să se simtă vinovați chiar de problemele pe care le au alte persoane din jur.

Dominați de manii

Oamenii de știință afirmă că toate persoanele codependente sunt dominate de una sau de mai multe obsesii, printre care cea de a munci și de a fi apreciate în orice mediu social, indiferent de valoarea sa. De asemenea, codependenții au mania de a număra obiectele, de a le aranja în formă geometrică sau de a le alinia și de a se spăla foarte des pe mâini. Specialiștii afirmă că unele dintre impulsurile greu de controlat ale codependentului se referă la alcool, la droguri, la agresiuni fizice, la tulburări de nutriție și la diverse dependențe sexuale. Totodată, persoanele codependente sunt marcate și suferă mult din cauza situației familiei în care au crescut. Obsesia față de trecut este distructivă în ceea ce privește relația de cuplu.

Maeștri ai negării

Întrucât nu pot vedea lucrurile așa cum sunt și nu apreciază situațiile care sunt într-adevăr problematice, persoanele codependente sunt adevărați maeștri ai negării și ai reprimării. În orice situație, codependenţii pretind că nimic rău nu s-a întâmplat și introspecția ar fi mult prea dureroasă. De asemenea, aceste persoane încearcă să controleze situații și întotdeauna se așteaptă să eșueze în orice ar face, pentru că se simt ratate. Codependenții vor vedea mereu înfrângerea și dezamăgirea la orice pas atunci când se gândesc la viitor, iar frustrarea îi face să aibă un respect de sine și mai scăzut.

Dragostea, sacrificiul suprem pentru partener

Persoanele codependente consideră că dragostea înseamnă sacrificiul pentru partener și, în consecință, se mulțumesc cu orice le oferă acesta. Deseori, pur simplu ajung să rămână blocate într-o relație, chiar dacă omul iubit nu le mai oferă nicio satisfacție, la modul real. Mai poate fi salvată totuși această relație dacă se descoperă acest aspect? Depinde de felul în care vor fi abordate problemele. Este nevoie în primul rând de ajutorul unui consilier de familie sau al unui psihoterapeut. Cel mai indicat ar fi însă ca fiecare partener să fie consiliat individual. Există și situații când este de folos și implicarea în diverse grupuri afectate de diferite dependențe. Au existat cazuri în care, după ce problemele au fost rezolvate, relația s-a consolidat.

Cele mai bune soluții pentru vindecare

666 27 2Primul pas pe care un codependent trebuie să îl facă în vindecarea sa este să învețe să aibă o identitate proprie și să se simtă în siguranță atunci când își exprimă adevăratele sentimente, fără să îi fie teamă că va fi criticat sau respins. De asemenea, va trebui să învețe să spună „nu”, să-și stabilească granițele și să gestioneze orice situație, mai ales pe cele de abuz verbal. Este foarte important ca bolnavul de codependență să înceapă să țină un jurnal unde să scrie tot ceea ce simte, și astfel să își dea seama ce probleme are cu adevărat și care îi sunt nevoile. Mai mult, codependentul va trebui să recurgă la lucruri care să îl facă să se simtă fericit, chiar dacă nu se află în compania cuiva.

Programe de psihoeducație și sprijin

Deși s-au înregistrat succese în recuperarea alcoolicilor, familiile se destrămau după doar un an de la vindecarea acestora. Și asta pentru că în aceeași măsură în care alcoolicul a fost dependent de alcool, familia sa a fost dependentă de situația creată. Mai ales copiilor cu un părinte alcoolic acea viață li se părea normală, pentru că era singura pe care au cunoscut-o. Cu alte cuvinte, familia era codependentă de alcool alături de alcoolic. Astfel a apărut termenul. În acest scop au fost înființate alte programe destinate adolescenților cu astfel de probleme, concepute pentru susținerea celor apropiați alcoolicilor, care i-au ajutat să înțeleagă și să se descurce în noua situație, adaptându-se la un alt caz familial. Codependența este, potrivit oamenilor de știință, la fel de periculoasă ca și dependența de droguri sau de jocuri de noroc. Este foarte important ca un codependent să fie inclus în programe de psihoeducație și sprijin. De altfel, codependența a fost identificată pentru prima oară cu câteva decenii în urmă, când specialiștii s-au străduit să-i ajute pe alcoolici și pe familiile acestora. Atunci a luat ființă și Organizația Alcoolicii Anonimi și s-a observat că dependenții de alcool aveau trei trăsături comune: înverșunați împotriva Divinității, rebeli, dar în același timp dependenți de cei din jurul lor ca niște copii.

100 de milioane de americani, din generații succesive, sunt afectați de codependență

Cei mai afectați de codependență sunt cei care au trecut printr-un divorț și prin relații interumane dificile

Orice exces poate fi un semnal de alarmă

De fiecare dată când este pronunțat cuvântul dependență, majoritatea oamenilor se gândesc la droguri, alcool, tutun. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă, afirmând că orice lucru poate da dependență, într-o mai mică sau în mai mare măsură, de la muncă și sex până la ideea femeilor de a fi mame perfecte. Chiar și mâncarea… La început este o plăcere să consumați „ceva bun”, dar în timp ajungeți să faceți acest lucru ori de câte ori sunteți stresați sau nemulțumiți, în dorința de a regăsi acea senzație de bine. Psihologii susțin că nimeni nu trebuie să-și piardă curajul și să se resemneze în fața dependențelor. Mai mult, prevenția are rezultate excepționale. Un lucru extrem de important este să aflați singuri care sunt posibilele dependențe în viața dumneavoastră, și acest lucru îl puteți face doar admițând că nimeni nu este scutit de acest pericol. În plus, nu uitați că dependențele îi afectează deopotrivită pe cei din viața dumneavoastră. În cazurile mai grave este nevoie de psihoterapie, nu doar individuală, ci și de cuplu, terapie de grup sau folosirea altor activități care vă fac să vă desprindeți de neplăcuta dependență.