Main menu

header

666 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Inelele purtate în jurul gâtului de reprezentantele anumitor triburi din Asia și din Africa le-au dat numele de femei-girafă. Dar este numai un tip de exprimare plastică, pentru că aceste inele sunt o năzuință spre frumusețe.

Împodobirea începe la 5 ani

666 32 4Spiralele metalice pe care le poartă în jurul gâtului și astăzi femeile unor culturi africane și asiatice trebuie să creeze impresia de gât alungit. Este un deziderat de frumusețe pe care reprezentantele acestor culturi îl urmează ca pe o religie. De pildă, printre femeile populației kayan, din Thailanda, există obiceiul ca aceste inele să înceapă să înconjoare gâtul tinerelor încă de la vârsta de 5 ani. Dimensiunile cercurilor se modifică în permanență, odată cu creșterea copilelor, până când acestea împlinesc 20 de ani. Cu timpul, presiunea pe care o aplică greutatea inelelor ce se tot acumulează ajunge să deformeze clavicula tinerelor până la idealul de frumusețe pe care îl urmărește acest obicei; totul este în numele unui gât alungit.

Deformări și risc de tumori

666 32 2Alungirea gâtului prin aceste mijloace este, practic, o iluzie, întrucât aceste femei nu au gâturi de dimensiuni diferite față de ale celorlalte femei. Gâtul este forțat în sus față de umeri, iar coastele sunt împinse în jos. Pericolele sunt foarte mari pentru sănătate, nu doar din perspectiva deformării unor părți ale corpului, ci și pentru că rănirea constantă din zona gâtului poate avea ca urmare apariția tumorilor. Dar femeile din aceste culturi nu renunță niciodată la acest obicei, care, în opinia lor, le face frumoase și distinse. Astfel, cercurile se tot adună în jurul gâtului și, cu cât este femeia mai înaintată în vârstă, cu atât este posibil să aibă mai multe, chiar și în greutate totală de zece kilograme, notează „Daily Mail”.

Parte integrantă a culturii proprii

666 32 3Pentru că fiecare gât are particularitatea sa, încolăcirea acestor inele este executată de fiecare femeie care urmează să le poarte. Este un procedeu migălos, care poate dura ore bune. Experții au încercat mereu să afle care a fost motivul primordial care a inițiat această „modă”. Unii antropologi consideră că a fost, cu mult timp în urmă, o modalitate de a le feri pe femei să fie luate ca sclave, pentru că ar fi fost considerate „neatrăgătoare” cu tot metalul acela înfășurat care dă iluzia de gât foarte lung. Alții au emis chiar ipoteza că aceste inele le-ar fi ferit de atacurile... tigrilor. Opinia majoritară este însă aceea că aceste femei percep inelele de la gât ca pe un semn de frumusețe și o parte integrantă a culturii lor.

Soții africani pun cinci kilograme de inele pe gâtul soțiilor

666 32 5Așa-numitele femei-girafă sunt întâlnite și în Africa de Sud, la populația Ndebele. Inelele reprezintă aici nu doar frumusețea unui gât alungit, ci sunt parte inte- grantă a vestimentației și o declarație de statut social. În multe cazuri, aceste inele ajung să fie atât de multe și de grele, încât înlăturarea lor incorectă poate genera decesul. Inelele ajung să cântărească și cinci kilograme încă înainte ca tânăra să intre în vârsta adolecenței și, pe măsură ce înaintează în vârstă, se tot adună. Mai târziu, chiar soții le furnizează partenerelor lor aceste inele și, cu cât sunt mai multe, cu atât mai bogat este bărbatul care și-a împodobit astfel nevasta. Iar la un moment dat, persoana al cărei gât s-a obișnuit așa nu mai poate renunța la inele, întrucât gâtul nu știe să se susțină singur, mușchii nu-și mai îndeplinesc funcția, și cea mai plauzibilă urmare este sufocarea. Există însă și o diferență semnificativă: cele circa 600.000 de femei africane care păstrează obiceiul pot să opteze pentru cercuri care nu sunt atât de strânse încât să preseze clavicula și să deformeze fizic purtătoarele.

S-ar simți „dezbrăcate” fără cercurile metalice

Chiar dacă sunt grele și pot părea foarte incomode, aceste inele nu creează restricții de mișcare. Mai mult, din cauza faptului că a le da jos este o operațiune greoaie, îndelungată, care poate crea neplăceri, este preferat în majoritatea cazurilor să nu fie date jos niciodată. Femeilor nu le este interzisă această operațiune, dar multe dintre ele afirmă că le-au purtat atât de mult, încât au devenit una cu ele și că s-ar simți „dezbrăcate” fără cercurile metalice din jurul gâtului, arată „The Sun”.

Atrag curioșii

Femeile-girafă spun că poartă inelele pentru a-și conserva identitatea culturală. În lumea modernă le este oferită opțiunea de a nu le purta, dar majoritatea aleg să-și creeze acest etalon de frumusețe, impresia unui gât alungit. În plus, obiceiul atât de spectaculos atrage turiștii ca un magnet, aspect vital pentru comunitățile în care trăiesc aceste populații. De altfel, veniturile din turism sunt deseori considerate un motiv major pentru care această tradiție este păstrată.

Cea dintâi mențiune despre acest obicei a fost făcută de celebrul explorator Marco Polo, în jurul anului 1300

Tentativă eşuată în SUA

Americanca Sydney Smith, din Los Angeles, s-a autointitulat într-o zi femeia-girafă și a dorit neapărat să fie cunoscută în toată lumea ca persoana cu cel mai lung gât. Inspirată de cultura kayan, a comandat un set de inele și, timp de cinci ani, a tot adăugat câte unul până când au ajuns 15 la număr și aproape trei kilograme greutate. La un moment dat însă, viața din SUA a determinat-o să le scoată. „Dacă nu ești dispus să te izolezi și nu ești nevoit să conduci mașina, poate merge, eventual. După o vreme însă, logica a învins”, povestește Sydney. Când inelele i-au fost scoase, avea vânătăi serioase în zona gâtului, pe care îl simțea foarte „slab”. Dar, desigur, și astăzi se consideră femeia-girafă și spune că uneori simte nostalgie față de senzația pe care i-o dădeau inelele pe care le-a purtat atâta vreme...