Main menu

header

666 33 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

În Seattle au fost inaugurate recent cele trei sfere care vor funcționa pe post de clădiri de birouri pentru 800 de angajați ai gigantului de retail Amazon. Cei care vor lucra acolo se vor recrea printre cascade și zeci de mii de plante aduse din America de Sud.

Campusul pădure tropicală

Proiectul a necesitat o investiție de 4 miliarde de dolari și a fost deschis de sistemul de inteligență artificială Alexa. Este numit și campusul pădure tropicală, iar cei prezenți la inaugurare - primarul orașului Seattle, guvernatorul statului Washington, angajați ai Amazon, invitați de marcă - au putut vedea noile condiții realizate pentru lucrătorii săi de unul dintre oamenii care și-au câștigat reputația de a pune presiune pe muncă, Jeff Bezos, cea mai bogată persoană a planetei în prezent. După ce a inspectat sferele și plantele, Jeff Bezos a dat mâna cu horticultorul Amazon Ron Gagliardo: „Felicitări! Plantele par foarte fericite”. Înainte de a urca în biroul său, Bezos a inaugurat oficial sediul uimitor în fața unei audiențe care l-a auzit cerându-i asistentei digitale Alexa să deschidă sferele. „Ok, Jeff”, a răspuns vocea feminină. Și sferele s-au deschis concomitent cu aprinderea unor inele de lumini.

Alei din piatră, cascade, decor rustic

666 33 2În interiorul sferelor există peste 400 de specii de plante, reprezentate de 40.000 de exemplare adunate din 50 de țări de pe cinci continente, alături de alei din piatră, cascade și un decor rustic, toate menite, potrivit reprezentanților companiei, „să încurajeze angajații să ia o pauză de la încărcătura zilnică, să reflecteze și să aibă inspirația pentru noi proiecte”. Cea mai înaltă sferă are circa 30 de metri și un diametru de 40 de metri. Structurile au fost realizate pe schelete gigantice de oțel și reprezintă rezultatul a șapte ani de planificare și de execuție, notează „Bloomberg”. Bine mascat de elementele naturale, spațiul standard de lucru este minimalist și realizat în așa fel încât „lucrătorii să uite că sunt la muncă”, potrivit reprezentanților Amazon.

Ficus înalt de 17 metri

666 33 3Pentru a atinge acest scop în interiorul unei companii care este renumită pentru cerințele maxime pe care le are de la angajații săi, aceștia au în cadrul cu totul inedit și spectaculos de lucru și un ficus înalt de aproape 17 metri, în vârstă de 49 de ani, pe nume Rubi, pentru amplasarea căruia a fost nevoie să se „deschidă” sfera, apoi să fie închisă la loc. Special pentru punerea în valoare a acestui arbore a fost creat un pod suspendat, de pe care angajații pot admira ficusul în toată splendoarea. În plus, la interior este recreată și ambianța unei păduri tropicale, cu climă și umiditate controlate, inclusiv cu un sistem de ventilație care simulează briza exterioară nu doar pentru oameni, ci și pentru „pereții” de plante. „Ideea este să co- nectăm oamenii cu natura. Îi scoatem, cumva, din mediul tipic al birourilor. Nu sunt cubicule standard nicăieri”, explică Gagliardo. Totul a fost gândit în cel mai mic detaliu pentru a crea această impresie. Spațiul unde angajații își pot bea cafeaua este astfel realizat încât să-i țină la adăpost pe cei care lucrează în sfere inclusiv de nesfârșitul sezon ploios din Seattle.

Spațiu corporatist în mediu futurist

666 33 4Acest spațiu corporatist imaginat și realizat ca un mediu futurist a înregistrat deja un asemenea succes, încât a fost nevoie să fie creat un sistem care să restricționeze traficul în incintă, cel puțin momentan, întrucât cererile de a intra în aceste clădiri uimitoare depășesc capacitatea maximă de 1.000 de persoane. Chiar angajații încă nu își pot aduce cunoscuții, întrucât spațiul deschis vizitatorilor din afară este rezervat până în luna aprilie, notează postul american CNBC. De altfel, vor exista tururi organizate pentru cei care vor dori să viziteze ansamblul. „Sferele oferă o satisfacție extraordinară. Este suficient să vezi ce este pe chipurile oamenilor care intră aici. Pentru cineva care face meseria pe care o fac și eu, mai bine de atât nu se poate”, afirmă John Schoettler, vicepreședinte al Amazon.

„Sferele vor deveni element reprezentativ al orașului Seattle. Aceste clădiri unice în felul lor sunt mult mai mult decât un spațiu minunat și generator de creativitate pentru angajații companiei, ci conservă un mare număr de plante rare“ (Jay Inslee, guvernator al statului Washington)

Urmează a doua investiţie: costuri de peste 5 miliarde de dolari!

La cel mai înalt punct al sferelor există câte un loc de relaxare pentru angajați și pentru vizitatori, precum și un „cuib” care seamănă cu o căsuță din copac, în care salariații pot să stea de vorbă și să schimbe noi idei. „Această structură vorbește despre a gândi la scară mare și pe termen lung”, explică John Schoettler, vicepreședinte al Amazon. Un prim aspect al realizării acestor sfere a fost faptul că, timp de șapte ani, aici au putut lucra 600 de oameni de foarte multe profesii, de la arhitecți și constructori la horticultori. Compania va monitoriza timpul petrecut de angajați în decorul sferelor prin intermediul insignelor pe care le poartă.

Amazon urmează să extindă acest concept cu o viitoare investiție de 5 miliarde de dolari pentru a cărei amplasare a fost lansat un concurs. Câștigătorul dintre cei 20 de finaliști va fi anunțat în cursul acestui an.