Main menu

header

664 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

La 6 februarie 1952 urca pe tronul Marii Britanii Elisabeta a II-a, care, la 9 septembrie 2015 devenea monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria acestei națiuni. De la ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial la epoca internetului, suverana a domnit peste 65 de ani în timpuri cu provocări majore.

Suverană în urma unui joc al sorții

În timpul în care a fost doar o tânără prințesă, Elizabeth Alexandra Mary nu se aştepta să devină regină, dar tatăl său, George al VI-lea, a primit coroana în urma unui joc al sorții: fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson. La 6 februarie 1952, după moartea Regelui, urca pe tron cea care avea să devină o efigie nu doar a monarhiei britanice, ci a regalității din întreaga lume, cunoscută pe toată planeta ca Elisabeta a II-a. În anul în care urcat pe tron, suverana avea 25 de ani și responsabilitatea de a fi reprezentantul-etalon pentru o entitate statală imensă: era Regina Marii Britanii, Canadei, Australiei și Noii Zeelande, a altor 12 state care între timp au devenit independente, și șef al Commonwealth.

Mariaj dedicat responsabilității publice

664 25 5Elisabeta a II-a a datorat în mare parte felul în care a domnit faptului că a primit o educație fără fasoane, chiar dacă era prințesă. La 14 ani, în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial, se adresa opiniei publice din țara sa prin intermediul radioului, pentru a-i asigura pe copiii orfani de tot sprijinul. La finalul războiului era șofer de ambulanță. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, duce de Edinburgh și văr al său. Alegerea s-a dovedit de excepție, cei doi fiind și astăzi un exemplu de mariaj dedicat responsabilității publice. De altfel, domnia Elisabetei a II-a se reflectă plenar în opinia britanicilor despre Regina lor: un sondaj din 2015, publicat de „Sunday Times”, a relevat faptul că este considerată cea mai bună suverană din toate timpurile, depășind în popularitate ilustre înaintașe ca Elisabeta I sau Regina Victoria.

În calea a șase gloanțe

664 25 2Primele decenii ale domniei Elisabetei a II-a au marcat mari frământări internaționale, ca și o cumpănă personală: în 1981, un adolescent, pe nume Marcus Simon Sarjeant, trăgea șase gloanțe oarbe asupra Reginei în timp ce suverana se afla călare în Londra. Au urmat căderea „cortinei de fier”, războiul din fosta Iugoslavie, bombele plasate de IRA care explodau în capitala britanică, protestele sociale și incendiul mistuitor care a distrus masiv Castelul Windsor, producând pagube de peste 50 de milioane de lire sterline. Iar schimbările în societate erau imense. Regina Elisabeta a II-a s-a adaptat.

„Cea mai memorabilă fată Bond”

664 25 3Un studiu al organizației Charities Aid Foundation a relevat faptul că Regina Elisabeta a II-a este unul dintre cei mai mari susținători ai operelor de caritate din întreaga lume. Patronează 510 asociații de acest tip, contribuind masiv, prin imaginea sa, la sumele importante, de ordinul miliardelor de lire sterline, pe care reușesc să le strângă aceste organizații. Regina preferă patronajul cauzelor cu componentă civică și direcționare socială, cum sunt educația, susținerea tinerilor, mediul înconjurător sau cultura. De altfel, în 2013 i-a fost acordat un Premiu BAFTA pentru contribuția adusă de imaginea sa industriei filmului, fiind numită „cea mai memorabilă fată Bond”...

Două decenii cu bugetul „înghețat”

Popularitatea Reginei Elisabeta a II-a derivă și din faptul că a știut să se abțină de la a exercita puterea și a demonstrat modestie, acceptând o scădere dramatică a venitului Casei Regale: în 2010, datele bugetului arătau că de 21 de ani suverana primea aceeași sumă, 7,9 milioane de lire sterline, care între timp pierduse 76% din valoarea pe care o avea când fusese stabilită, în 1990 (prin comparație, bugetul Casei Regale a Spaniei era, la același moment, de 9 milioane de euro). „Probabil că suverana, care încă muncește la 84 de ani, este singurul lucrător din sectorul public care a acceptat o astfel de reducere a veniturilor pentru un timp atât de îndelungat”, nota atunci „The Telegraph”.

Moartea Dianei și declinul de popularitate

664 25 4Unul dintre momentele de cumpănă ale domniei Elisabetei a II-a a fost, fără îndoială, moartea prințesei Diana. Suverana a interpretat greșit atunci sentimentele publicului, chiar dacă avea de urmat un protocol strict. Cu toate stângăciile și pierderea temporară de popularitate din cauza felului în care fosta soacră a gestionat, la nivel de reacție, moartea tragică a fostei nurori atât de iubite de britanici, soluțiile găsite în final au împăcat pe toată lumea. Dovadă stă faptul că nepoții Reginei, care și-au adorat mama, își apreciază bunica. „Cred că vorbesc în numele generației mele când afirm că exemplul dat de Regină este nu doar foarte rar printre liderii lumii, ci și o imensă sursă de siguranță”, consideră prințul William.

Un brand de miliarde de lire sterline

664 25 6O companie britanică de consultanță a stabilit, la sfârșitul anului 2017, că Familia Regală Britanică valorează peste 67 de miliarde de lire sterline și contribuie anual la economia Regatului Unit cu aproape 1,8 miliarde de lire sterline. Din acest total, grosul sumei este reprezentat de însuși brandul Casei Regale. Impactul monarhiei asupra turismului a fost estimat la 550 de milioane de lire sterline pe an, iar activitatea membrilor Familiei Regale care reprezintă țara în străinătate impulsionează comerțul cu alte 150 de milioane de lire sterline anual, notează „The Independent”. Nu în ultimul rând, stilul vestimentar al Majestății Sale a influențat semnificativ lumea modei, în special la nivelul oficialităților, care au adoptat deseori obiceiul suveranei britanice de a asorta piesele sau culorile îndrăznețe. Chiar și stilul său casual a inspirat o linie de toamnă/2008 a Casei „Dolce & Gabbana”. La nivel personal însă, dacă în 1990 Elisabeta a II-a era declarată cea mai bogată femeie din lume, astăzi suverana este creditată cu o avere de circa 425 de milioane de dolari, modestă în comparație cu bogații lumii, estimează Indexul Bloomberg Billionaires.

„Recunoștință, respect și mândrie - aceste cuvinte sintetizează ceea ce simt pentru poporul țării mele“

Ca să-și cumpere rochia de mireasă, Elisabeta a II-a a folosit cupoane, pentru a se încadra în măsurile de austeritate postrăzboi

Domnia recordurilor

- Elisabeta a II-a este cel mai în vârstă monarh pe tron și, totodată, femeia care a domnit cel mai mult în istorie;

- împreună cu prințul Philip, suverana britanică are cel mai îndelungat mariaj regal;

- a vizitat 116 țări pe parcursul a 265 de vizite oficiale, mai mult decât oricare alt monarh;

- chipul său figurează pe monedele unui număr-record de state, inclusiv în Fiji, unde nu mai este Regină;

- este cea mai fotografiată femeie din lume;

- la momentul stabilirii recordului perioadei de domnie, Elisabeta a II-a văzuse succedându-se 12 premieri britanici și șapte Papi;

- este singurul membru al unei Familii Regale care a intrat în serviciul militar și singurul șef de stat în viață care a servit în Armată în cel de-Al Doilea Război Mondial.