Main menu

header

664 31 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

De undeva din undergroundul New York-ului a ieșit cu forță la suprafață un procedeu inedit, destinat celor care vor să eternizeze legătura cu o ființă dispărută: tatuajul cu un fragment de ADN al acelei ființe, om sau animal.

Relicvariu la purtător

În timp ce derula un program terapeutic pentru veterani de război împreună cu tatăl său, lui Patrick Duffy (nicio legătură cu starul din serialul „Dallas”...) i-a venit ideea de a include într-un tatuaj ADN-ul unei ființe iubite de persoana care își face acest semn - om sau animal -, notează „New York Times”. „M-am gândit că ar putea fi grozav să putem transforma tatuajul într-un soi de relicvariu la purtător, punând în interior ceva din ființa pe care cine se tatuează a iubit-o”, afirmă creatorul inovației. Așa a apărut Everence, un produs menit să eternizeze legăturile afective ale celor care își fac un tatuaj. Doritorii sunt rugați să trimită mostra de ADN la un laborator din Quonset, Rhode Island, unde materialul este sterilizat și încapsulat în unități minuscule din plexiglas, de unde poate deveni parte integrantă a cernelii folosite pentru tatuaj.

Variațiuni pe aceeași temă

După o muncă de patru ani a fost pusă la punct substanța pulbere realizată dintr-o mostră de ADN care înseamnă de fapt câteva mii de celule de la persoana decedată sau din rămășițele incinerate. O cantitate foarte mică de Everence poate fi dusă la un artist, care o adăugă în cerneala cu care va face tatuajul. Pentru realizarea produsului, Duffy a colaborat cu Bruce Klitzman, profesor de chirurgie la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, care susține că „practica este la fel de sigură ca tatuajele tradiționale”. Deși a fost considerat o procedură morbidă, întrucât cerneala respectivă sfârșește prin a fi absorbită de organismul persoanei care are tatuajul, în vremea din urmă Everence a ieșit la suprafață într-o manieră care a atras atenția și... idei de variațiuni pe aceeași temă. De pildă, există persoane care intenționează să creeze tatuajul biogenic, bazat pe mostre de păr ale persoanei iubite.

Integrarea în textile, în picturi sau în alte materiale

Duffy și partenerii săi au găsit un sprijin larg în înșiși artiștii care se ocupă de tatuaje - Scott Sylvia, Valerie Vargas sau Mike Rubendall promovează Everence în activitatea lor. Dată fiind natura delicată a procedeului, acesta este relativ costisitor - 650 de dolari, inclusiv kitul, crearea mostrei finale și întoarcerea acesteia la client atunci când se face tatuajul. Compania înființată de Duffy va prelua inițial mai puține comenzi, iar pentru cei care nu pot plăti întreaga sumă o dată se poate institui un sistem de rate. Mai mult, pentru viitor, creatorul produsului estimează integrarea Everence în textile, picturi sau în alte materiale care se pot preta la a include ADN-ul cuiva drag.

Virginia Elwood și Stephanie Tamez, specialiste în tatuaj și partenere, au, fiecare, desene realizate cu ADN-ul celeilalte