Main menu

header

663 27 5de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Molecula din transpirația unei persoane este considerată amprenta „supremă”. În lupta cu hackerii, cercetătorii dezvoltă un smartphone care să fie deblocat cu picătura de sudoare.

Foarte greu de replicat de potențiali intruși

Așa cum astăzi sunt folosite combinațiile de cifre sau de litere ori recunoașterea facială sau amprenta pentru deblocarea unui smartphone, în viitor, nu mai departe de cinci ani, este estimată să apară tehnologia care va răspunde la cea mai sigură amprentă: sudoarea. „Utilizarea transpirației ca ele- ment de identificare este foarte greu de replicat de potențiali intruși. Este apropiată de siguranța totală”, explică chimistul Jan Halámek, de la Universitatea din Albany, New York.

„Lacătul ideal” pentru informațiile particulare

Noua tehnologie, considerată de mulți de-a dreptul bizară, mai are unele dificultăți de surmontat, dar ar putea deveni accesibilă pe termen mediu, întrucât molecula de transpirație este „lacătul ideal” pentru informațiile personale, depozitate pe smartphone sau pe alte dispozitive. Varianta este destinată persoanelor care își uită frecvent parolele (și nu sunt puține!), celor care din diverse motive nu pot pune degetul pe ecranul telefonului mobil pentru a-l deschide cu amprenta și în general tuturor celor care vor să se afle la adăpost de nepoftiți care le pot subtiliza datele personale și goli cardurile, de pildă.

Profil personal cu date biologice

Mijloacele actuale permit erori, care sunt tot mai mult exploatate de hackeri. Studii recente au demonstrat, de exemplu, că amprentele digitale pot fi falsificate cu un scan al degetului persoanei, o imprimantă și o cerneală specială. Și recunoașterea facială poate fi eliminată cu o poză sau o mască 3D. În schimb, secrețiile pielii conțin molecule specifice aproape imposibil de replicat. În crearea unui profil al utilizatorului metodei se vor lua în calcul nivelurile de transpirație din mai multe momente ale zilei, vârsta, sexul și alte date biologice. Odată realizat profilul, simpla ținere a telefonului mobil va fi suficientă pentru deblocarea acestuia. Dacă persoana este proprietara aparatului...

„Secvența mecanismului de deblocare cu ajutorul transpirației va fi bazată pe sisteme biologice complexe, care nu vor putea fi la îndemâna altcuiva în afară de persoana care deține aparatul“ (chimist Jan Halámek, Universitatea Albany)