Main menu

header

662 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Băişoara, staţiunea „de casă“ all seasons a clujenilor

Geografic vorbind, comuna Băișoara se află la poalele de est ale Muntelui Mare, din Munții Apuseni, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Cluj-Na­poca, la izvorul Pârâului Gera (Iara), care „găurește” Valea Ierța, la alti­tudini ce variază între 1.200 și 1.400 de metri. Accesul se poate face din două direcții principale, fie din șoseaua Cluj - Oradea și imediat după comuna Florești la stânga, spre comuna Băișoara, fie din Turda. Satul Băișoara este ultima așezare înainte de a intra în Complexul turistic Muntele Băișorii. Acolo puteți găsi hotel, pensiuni, cabane și dotări turistice, mai toate dezvoltându-se foarte puternic în ultimii 30 de ani. Cea mai veche cabană a fost inaugurată în 1934. Băișoara este stațiunea „de casă” a clujenilor, nu doar datorită distanței accesibile, ci mai ales caracterului său de stațiune „valabilă” pentru orice anotimp.

Condiții bune de schiat până în martie

Dacă vorbim despre atracția pentru se­zonul de iarnă, trebuie spus că la Băi­șoara există două zone schiabile. Prima se numește Buscat și se află cam la 4 kilo­­metri de centrul stațiunii, la care se poate ajunge cu mașina și care este do­tată cu trei pârtii de schi și cu tele­scaun de două persoane. Cea de-a doua este, de fapt, zona pârtiei vechi, respectiv Pârtia Mare, dotată și aceasta cu teleschi. Sezonul de schi durează în mod obișnuit din decem­brie până în martie, dar as­pectul alpin do­mol al reliefului face din Băișoara și un excelent loc de drumeții de vară. Așa că...

Panoramă de vis către Carpații Meridionali

...dacă ne referim la Băișoara ca sta­țiune de vară, ea se face remarcată în mod deosebit pentru drumeții, fiind foar­te căutată de cei care străbat munții la pas, cu piciorul. De fapt, zonele înalte de lângă complex au o largă deschidere spre întregul podiș transilvan și chiar mai departe. În zilele senine, de pe înălțimile de la Băișoara pot fi admirați Munții Ma­ra­mureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi chiar Făgăraşul! Nu puțini sunt acei tu­riști care au afirmat că în zile excepțio­nale se vedeau Carpaţii Păduroşi, Gu­tâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita și Ciucaşul.

Comuna Băișoara este alcătuită din nouă sate: Băișoara (reședința), Frăsinet, Moara de Pădure, Muntele Băișorii, Muntele Bocului, Muntele Cacovei, Muntele Filii, Muntele Săcelului și Săcel