Main menu

header

660 5 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Institutul Pantone a anunțat culoarea-vedetă a anului 2018. Este vorba despre ultraviolet, care transmite un mesaj provocator, plin de profunzime, precum și gândire vizionară, îndreptată spre viitor, amestecată cu un strop de magie și de interiorizare.

Sugerează misterele Cosmosului

Complexă și profundă, culoarea pe care a ridicat-o la rang de artă și de simbol regretatul artist Prince vine să potențeze anul 2018 din perspectiva ambientului. Ultravioletul este complex și contemplativ, sugerează misterele Cosmosului și provoacă la a gândi dincolo de barierele cunoscute. Sursa de inspirație este gama infinită de nuanțe ale cerului nocturn, pe care au promovat-o și alți titani ai muzicii, ca David Bowie sau Jimi Hendrix. Și nu întâmplător. Ultravioletul exprimă o personalitate artistică în toată amploarea, individualizează și transmite emoție și nonconformism.

Depășește ceea ce se poartă în mod obișnuit

Reprezentanții Pantone afirmă că nuanțele de purpuriu au fost asociate din timpuri străvechi cu strălucirea artistică neconvențională. „Culoarea Pantone a anului 2018 depășește ceea ce se poartă în mod obișnuit în lumea designului, reflectând viziunea care este necesară în zilele noastre”, explică Laurie Pressman, vicepreședinte al Institutului Pantone Color. Mai exact, ultravioletul aduce, alături de îndrăzneala de a privi spre Univers și de a trece hotarele, o încărcătură mistică pronunțată și implicații spirituale care cuceresc tot mai multe minți ce caută un refugiu înalt în lumea suprastimulată a prezentului.

De la catifeaua pentru diamante la cutiile pentru sandale

660 5 2Pe măsură ce tot mai mulți oameni sesizează încărcătura culorii predominante și importanța coloristică în viața de fiecare zi, de la transmiterea mesajelor la starea de spirit personală, designerii și creatorii tendințelor au, din momentul stabilirii culorii oficiale a fiecărui an, puterea de a inspira și de a influența. Ultraviolet este, așadar, direcția strategică pe care vor merge milioane de produse destinate fericirii, confortului, progresului și stării de bine a oamenilor în 2018. Astfel, pe segmentul designului grafic și al ambalajelor, această culoare oferă rafinament și multă eleganță. Deja ultraviolet este folosit pe scară largă în designul unor sticle cu parfum prețios, de pildă. De asemenea, fiind o cu- loare cu certe capacități de a ilustra multidimensionalitatea, ultraviolet se pretează perfect deopotrivă fineţii și personalizării, de la catifeaua pentru diamante la cutiile pentru sandale de lux.

Vremea superalimentelor

660 5 3Majoritatea alimentelor purpurii sunt considerate, la rândul lor, exotice și ieșite din comun, grație tocmai nuanței care va domina lumea coloristică a anului 2018. Ca urmare, vinetele, fructele de pădure, strugurii, conopida, morcovii, varza, prunele, ridichea neagră, unele, violet integral, altele, cu nuanțe din această culoare magnifică, vor fi la mare căutare și vedete, la rândul lor, ale dietelor din întreaga lume. Dat fiind faptul că majoritatea sunt considerate superalimente, anul 2018 va îmbina trendul cu beneficiile majore pentru sănătate dintr-o singură... culoare.

Aduce teatrul în modă

660 5 4În modă, ultraviolet va aduce somptuozitatea teatrului în plină stradă și în viața de fiecare zi. Culoarea va fi exploatată la maximum și în moda feminină, ca și în cea masculină, iar variațiunile pe această temă le vor sta foarte bine și copiilor, fetițe care vor dori să arate ca niște prințese sau băieței care se vor imagina cavaleri nobili, plini de curaj. De altfel, prin faptul că este o combinație între roșu și albastru, ultraviolet poate fi ușor de asortat cu culorile anilor trecuți, și în general cu toate nuanțele: este uimitor cu auriu, este elegant în combinație cu verde (trimite cu gândul la sofisticarea orhideelor), iar nuanțele de pământ nu fac decât să-i potențeze vitalitatea vizuală. De asemenea, cei care stabilesc tendințele remarcă versatilitatea acestei culori când vine vorba despre încălțămintea sport, care a luat cu asalt moda de fiecare zi.

Designul care ține isonul

660 5 5660 5 6Pe sectorul designului interior, intrarea ultravioletului „pe ușa din față” va putea transforma orice încăpere într-o declarație de stil. Poate fi combinat perfect cu toate elementele centrale ale anului precedent, fiind în plus de o îndrăzneală optică aparte. Ultravioletul amplasat în „centrele de greutate” ale ambientului personal va însemna și spiritualitate, și ieșire din convențional în același timp. Culoarea anului 2017 a fost „greenery”, în traducere „verdeață”. Primele chemate să țină isonul vedetei ultraviolet sunt nuanțele din grupul denumit verdure, de la țelină la varză, cu accente de purpuriu de fructe de pădure. Este considerată o gamă care infuzează sănătate și poate fi combinată în orice interior, cu ajutorul unor obiecte de decor. Altă grupă de culori complementare trendului 2018 este „playful”, care permite încorporarea unor accente de galben, limon sau albastru oceanic. O idee de comprimare a tuturor acestor tonuri este o pernă-fantezie abstractă, care poate fi „aruncată” într-un colț de canapea. „Oamenii au nevoie să se oprească o clipă și să zâmbească”, argumentează Eiseman. Și gama intitulată „discretion” este un bun companion coloristic al interiorului care se dorește de ultimă modă. Include nuanțe de liliachiu, mov pastelat, magnolie și roz pal, toate compatibile cu ultraviolet.

„Ultravioletul ne va duce potențialul la un alt nivel, mult mai înalt“ (Leatrice Eiseman, Institutul Pantone)

De la tuş de ochi la umbre de ruj

660 5 7Industria frumuseții exultă în fața posibilităților infinite pe care le oferă ultravioletul. Culoarea este potrivită pentru cele mai extravagante look-uri și se va preta perfect pe toate direcțiile, de la tuș de ochi la umbre de ruj, care, asortat cu lacul de unghii într-o nuanță „înrudită”, va crea o combinație foarte îndrăzneață, complet ieșită din tipare. Iar în ceea ce privește nuanțele pentru ochi, ultravioletul îi va transforma în ferestre spre spațiul extraplanetar. Nu în ultimul rând, violetul care se poartă pe șuvițe rebele de o bună bucată de vreme anunța deja apetitul pentru un aspect provocator, mistico-vizionar.