Main menu

header

660 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Bogații lumii sunt și ei tot oameni. Se îndrăgostesc, au prieteni, apropiați și nenumărate ocazii de a dărui. Mulți o fac la scara averilor pe care le dețin, manifestându-și sentimentele prin intermediul obiectelor extravagante. Cât mai extravagante...

Orașe întregi

660 28 2Când a împlinit 2 ani, prințul George, fiul ducilor de Cambridge, a primit în dar o căsuță pe roți în valoare de aproape 30.000 de dolari. Cât s-a jucat micuțul cu fabulosul cadou nu se știe, dar acesta este doar unul dintre exemplele de daruri ce pot fi considerate uluitoare. De pildă, Abraham Lincoln primea un oraș. În 1864, generalul William T. Sherman îi trimitea un bilet: „Vă rog să primiți drept cadou de Crăciun orașul Savannah, cu 150 de tunuri și muniție din belșug, plus circa 25.000 de baloți de bumbac”. Și nu a fost singurul caz. Când Regele Charles al II-lea al Angliei, în vârstă de 10 ani, accepta să se însoare (la un moment dat...) cu Catherine de Braganza (care avea 2 ani), a primit cadou orașul Tangier și localitatea cunoscută azi drept Bombay!

Un etaj în Burj Khalifa

660 28 3În ziua în care se împlinea un an de la căsătoria sa cu miliardarul indian Raj Kundra, vedeta Shilpa Shetty primea în dar un întreg etaj din hotelul Burj Khalifa, mai exact apartamentul 19 din cea mai scumpă clădire din lume. Considerând spațiul „prea mic”, Shilpa l-a vândut în 2015. De altfel, celebritățile indiene și-au făcut un obicei din a face cadouri care țin primele pagini ale ziarelor din întreaga lume. După ce filmul „RA 1” s-a dovedit un succes de proporții, starul Shahrukh Khan a decis să dăruiască fiecărui membru al echipei cu care realizase pelicula câte un BMW7, de aproximativ 100.000 de dolari!

O insulă, din inimă

660 28 4Când managerul vedetei de la Real Madrid Cristiano Ronaldo, Jorje Mendes, s-a căsătorit, în 2015, a primit ca dar de nuntă de la celebrul fotbalist o insulă grecească estimată la câteva milioane de dolari. Tot la o insulă a ajuns și Angelina Jolie, pe vremea când îl iubea pe Brad Pitt. A plecat de la o cascadă în California, pe care i-a dăruit-o actorului în ziua în care acesta a împlinit 48 de ani. Doi ani mai târziu îi oferea Insula Petra, din largul coastelor New Yorkului. Cadoul a făcut senzație în toată lumea, întrucât insula are forma naturală de inimă. Soția îndrăgostită nu a mai adăugat decât un heliport și două locuințe realizate de celebrul arhitect Frank Lloyd Wright.

Stadionul de unică folosință

660 28 5În 1981 avea loc o nuntă de Cartea Recordurilor în Emiratele Arabe Unite: cea dintre şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan și prințesa Salama. Tatăl mirelui s-a gândit la un cadou antologic: a plătit 22 de milioane de dolari pentru a fi construit un stadion ce avea să folosească exclusiv pe timpul celor șapte zile ale ceremoniilor de nuntă. De bucurie că s-a însurat, șeicul a parcurs călare toate orașele țării și a hrănit pe toată lumea. A fost cea mai costisitoare nuntă, depășind 100 de milioane de dolari actuali, notează „Forbes”, care adaugă că darurile pentru mireasă au fost livrate pe 20 de cămile împodobite cu harnașamente din pietre prețioase.

Zece „Burger King”

660 28 6Kim Kardashian este, fără îndoială, regina sufletului lui Kanye West. Ca să nu existe niciun dubiu, logodnicul mândru și fericit i-a dăruit starletei ca dar de nuntă zece localuri „Burger King”, împrăștiate în toată Europa, mai precis toată franciza europeană, din Marea Britanie în Italia, via Finlanda. Tot din lumea localurilor vine și povestea reală care stă la baza filmului „Un bacșiș de două milioane de dolari”. În varianta reală, polițistul Robert Cunningham își petrecea pauzele în pizzeria Sal, din New York, iar în 1984 s-a oferit să-i dea drept bacșiș chelneriței Phyllis Penzo un bilet de loterie pe care amândoi să pună numerele. Dacă aveau să câștige, împărțeau suma. Așa se face că Phyllis a încasat 3 milioane de dolari, partea sa din fabulosul bacșiș.

Artă și o bucată de Lună

660 28 7În 2008, patronul clubului Chelsea, Roman Abramovici, ținea capul de afiș al știrilor mondene cu pasiunea reflectată în obiecte pentru iubita sa de atunci, Daria Zukova, cu 15 ani mai tânără. Potrivit „The Telegraph”, cadourile costisitoare pentru galeria de artă pe care ținta pasiunii miliardarului o avea deschisă în Moscova au atins 60 de milioane de lire sterline în vara acelui an, cu achiziții semnate de pictori ca Francis Bacon sau Lucian Freud și culminând cu un bronz realizat de faimosul sculptor Alberto Giacometti, pe care Abramovici a mai dat 7,5 milioane de lire sterline. Tot mai îndrăgostit (și mai bogat...), oligarhul rus a adăugat pe lista cadourilor pentru modelul care îi ținea simțurile înflăcărate și 400 de metri pătrați pe Lună, parcelă cumpărată de la Ambasada Lunară, entitate care vinde „terenuri” pe satelitul Pământului și pe Marte. Daria va fi „vecină”, dacă se va muta acolo vreodată, cu fostul președinte Jimmy Carter sau cu John Travolta...

Bărci pe valuri... de bani

660 28 8Nunta dintre Anil Ambani și fosta actriță de la Bollywood Tina Munim a încununat o poveste de dragoste care a înduioșat multe inimi și, în același timp, a fost „stropită” cu cadouri atât de costisitoare, încât ar face să tresară aceleași inimi simțitoare. Îndrăgostit profund, mirele i-a dăruit logodnicei sale, printre altele, un iaht de 84 de milioane de dolari, mai exact o piesă de lux realizată în Italia, cu o lungime de 34 de metri, ceea ce duce spre 3 milioane de dolari fiecare metru de barcă. O poveste aparte se referă la ambarcațiunea încrustată cu pietre prețioase pe care emirul din Bahrain, Isa bin Salman Al Khalifa, le-o dăruia mirilor Charles, prinț de Wales, și Diana Spencer, în 1981. Acest cadou spectaculos a dispărut, alături de altele, și abia după două decenii, în 2001, era arestat fostul valet al prințesei Diana în legătură cu furtul obiectelor. Prea târziu pentru Lady Di, care decedase de patru ani. Un alt cadou destinat distracției pe valuri i-a fost oferit lui Tony Romo de iubita sa, vedeta Jessica Simpson. Iar faimoasa Oprah Winfrey nu va fi uitată nicicând de echipa cu care realizează emisiunile de televiziune ce i-au dus faima: în 2009, alături de familii, toți acești oameni au petrecut zece zile pe Mediterana, într-o croazieră de lux. Distracția celor peste 100 de persoane i-a scos din conturi realizatoarei tv aproape 600.000 de dolari. Nimica toată pe lângă cada de baie pe care Mike Tyson i-o făcea cadou iubitei sale Robin Givend, în ciuda relației cu năbădăi, și care a costat 1,58 de milioane de dolari.

Pe aripile luxului

660 28 9Pasionat de zbor și, pentru o vreme, și de cea de-a doua soție, Katie Holmes, starul Tom Cruise a dorit neapărat să-și etaleze sentimentele pentru viitoarea sa parteneră, adăugând peste diamantul de 275.000 de dolari pe care i l-a pus pe deget și un avion personal. Nu s-a îndurat să renunțe la cel pe care îl folosea, așa că i-a făcut cadou de nuntă lui Katie un aparat de zbor propriu, pe care a dat alte 20 de milioane de dolari. Nici Nita Ambani, membră a celei mai bogate familii din India, nu se poate plânge: a primit în dar un avion de 60 de milioane de dolari, cu dotări de vis, de la sistemul audio la bucătărie complet echipată la cel mai înalt standard al luxului. De altfel, opulența nunților indiene este celebră în toată lumea. În 2011, Lalit Tanwar, fiul unui politician influent, se însura cu mare fast, iar familia miresei îi dăruia un elicopter Bell 429, în valoare de circa 5 milioane de dolari.

Călătorie printre stele

660 28 10Katy Perry și-a surprins la un moment dat fostul iubit, Russell Brand, cu un cadou uluitor: un loc pe nava spațială a lui Richard Branson, Virgin Galactic, care urma să-i ducă pe cei doi îndrăgostiți printre stele și dincolo de gravitație, chiar dacă numai pentru cinci minute. Din păcate, relația lor s-a încheiat, iar cadoul a rămas doar o pagubă de 100.000 de dolari pentru Katy. O altă poveste terminată rapid și trist, dar marcată de un dar de excepție, a fost cea dintre Scarlett Johannson și actorul Ryan Reynolds. Scarlett îi oferea viitorului soț o „perlă”: una dintre măselele sale de minte, încrustată în aur, sub formă de medalion. La scurt timp, cei doi au anulat logodna. La rândul lor, nici starurile din „Oameni mari și fără minte”, David Spade, Kevin James, Rob Schneider și Chris Rock, nu „poartă” cadourile oferite de Adam Sandler din entuziasm pentru felul în care au lucrat împreună. Fiecare a căpătat câte un Maserati nou-nouț, iar Spade s-a declarat chiar „jenat” să circule într-o astfel de bijuterie ostentativă. După toate probabilitățile, nici Jennifer Aniston nu umblă prin oraș cu bicicleta de 12.000 de dolari pe care i-a dăruit-o cândva colega de filmări din „Prietenii tăi”, Courtney Cox. În schimb, Paul Newman, împătimit al motoarelor, primea de la colegul de breaslă Robert Redford un Porsche avariat. Era cadou de aniversare, dar Newman n-a gustat gluma și a trimis mașina, pe bucăți, înapoi la expeditor. Inventiv, Redford a transformat resturile de lux într-o sculptură futuristă, pe care a amplasat-o în grădina casei sale.

Președintele SUA Harry S. Truman a fost cel puțin uimit atunci când a primit în dar o pistă de popice deși nu jucase niciodată. Dar, fiind un cadou de aniversare, pista a fost totuși instalată la Casa Albă, chiar dacă Truman n-a folosit-o

Mărturisire pe propria piele

În Massachusetts, în anii 1830, exista un tâlhar care speriase toată regiunea: James Allen. I-a mers mult timp cu operațiunile sale, dar, într-o zi, un anume John Fenno a refuzat să fie victimă și, ripostând, a contribuit la prinderea infractorului. Allen a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a murit până să-i termine de executat. Înainte de a se stinge totuși, a scris o mărturisire completă a tuturor faptelor sale, care a cerut să fie învelită în coperți din propria piele, lucru care s-a respectat după moartea sa. A rezultat un volum cel puțin morbid, care i-a fost trimis în dar lui... Fenno.

Tortul şi siguranţa naţională

660 28 11În timpul președinției lui George Bush senior, la Casa Albă sosea un pachet din fosta URSS. Dată fiind rivalitatea acerbă dintre două superputeri mondiale, Secret Service a intervenit imediat, solicitând plasarea pachetului într-un depozit, din motive de siguranță națională, până când avea să fie verificat. După o lună, a fost deschis. În interior era un tort de dimensiunea unui om, deja infestat cu șobolanii din depozit. S-a descoperit că venea de la elevii unei școli dintr-un mic orășel sovietic, care doriseră astfel să-l felicite pe președinte pentru victoria sa în alegeri. Pentru a transforma acest moment jenant într-o victorie de imagine, s-a comandat rapid o replică exactă a prăjiturii, în fața căreia s-a pozat Bush. Casa Albă a trimis mulțumiri micuților din URSS, iar președintele a declarat că prăjitura trimisă în dar a fost „delicioasă”. Povestea este relatată chiar de George H.W. Bush, în cartea „A World Transformed” („O lume transformată”). De altfel, și președintele Gerald Ford primea un cadou interesant în 1976: un vultur din cutii de bere, dăruit de Kentucky Cub Scout, cu ocazia bicentenarului SUA. Piesa a devenit atât de faimoasă, încât a fost mult timp parte a unei expoziții mobile.