Main menu

header

654 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Palatul Brukenthal din Avrig, „Edenul din Transilvania“

Chiar la poalele Carpaților transilvăneni, mai exact al Munților Făgăraș, în centrul orașului Avrig, se situează ansamblul arhitectural baroc, unic, al reședinței de vară a guvernatorului Transilvaniei din perioada 1777-1787, baronul Samuel von Brukenthal, mare colecționar de artă și fondator al Muzeului din Sibiu care îi poartă numele. Palatul a fost construit între 1780 și 1785, după modelul Palatului Schönbrunn din Viena.

Trei parcuri într-unul

Clădirea are formă de U, cu un corp central și cu două aripi laterale, înconjurate de unul dintre cele mai frumoase parcuri din Transilvania, organizat în terase care coboară spre Lunca Oltului. Suprafața de peste 20 de hectare a fost amenajată în trei stiluri: franțuzesc (cu fântâni arteziene, mari vaze ornamentale, bănci și statui de piatră), olandez (cu flori multicolore de primăvara până toamna târziu) și englezesc (cu alei șerpuite, ocrotite de arbori groși și bătrâni). „Edenul din Transilvania” a fost numit odată acest mic paradis, situat la doar 20 de kilometri de Sibiu şi la 116 de Braşov.

Crăciun în stil baroc

Fosta reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal era renumită pe vremuri pentru petrecerile organizate aici. Iar cea de Crăciun nu făcea excepţie. De la decoraţiuni la invitaţi, totul era pregătit în cel mai mic detaliu, pentru a asigura acea atmosferă magică a sărbătorii. Şi toate acestea fără a aminti de mâncarea servită. De la feluri tradiţionale până la invenţii ale bucătarilor angajaţi de baron pentru a desfăta simţurile invitaţilor săi, toate bucatele erau gândite în aşa fel încât să inducă o stare de exaltare musafirilor. Aceste înalte standarde se regăsesc şi astăzi la Palatul Brukenthal din Avrig. Hotelul şi restaurantul satisfac cele mai sofisticate pretenții ale oaspeților care au avut inspirația să poposească acolo.

Palatul Brukenthal din Avrig este, pe lângă monument de artă, și o locație deosebită, destinată organizării de evenimente, pentru care ambianța barocă asigură un cadru clasic, elegant și unic