Main menu

header

653 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Sfoara de cânepă de diferite grosimi nu are nevoie decât de puțină ingeniozitate și de un mic efort pentru a decora în felurile cel mai surprinzătoare locuința sau grădina.

Măsuță de cafea

Dacă aveți un cauciuc vechi de dimensiune mai mare sau mai mică rămas prin garaj, puteți apela la sfoară și la un lipici bun pentru a realiza în modul cel mai simplu o măsuță de cafea care să uimească. Cu multă atenție și având grijă să lipiți circular sfoara în jurul cauciucului, acoperind toată suprafața acestuia și fixând două capace, veți obține „tăblia” rotundă. Nu mai rămâne decât să lipiți trei piciorușe mici din lemn și să postați obiectul la îndemână, acolo unde vă beți cafeaua în mod obișnuit.

Taburet sau chiar fotoliu

653 27 2Tot un cauciuc vechi îmbrăcat cu sfoară poate deveni un taburet de grădină frumos și rezistent, pentru clipe de relaxare, sau chiar un fotoliu rustic dacă decideți să-i faceți și un spătar - desigur, îmbrăcat tot în sfoară. Este suficient să amplasați un „capac” solid cauciucului, să-l îmbrăcați cu atenție, apoi să puneți în interior o pernă confortabilă. Dacă aşezaţi două capace și apoi îmbrăcați cauciucul, ați reușit să realizați o măsuță simplă, pentru momentele în care citiți ziarul sau beți sucul în grădină. De asemenea, puteți folosi două cauciucuri, unul deasupra celuilalt, pentru o înălțime mai mare dacă doriți un obiect mai impozant.

Jardinieră-surpriză

653 27 3Dacă aveți rămase de la un alt obiect de mobilier trei picioare vechi și mai există și un cauciuc la îndemână, puteți confecționa imediat o jardinieră surprinzătoare, de toată frumusețea. Puneți capac cauciucului, fixați picioarele, îmbrăcați-l complet în sfoară, apoi plasați pământul și florile preferate, pentru un efect spectaculos. Inutil de adăugat că ansamblul floral va rezista foarte bine afară, iar dacă doriți altă formă, nu trebuie decât să dați frâu liber imaginației.

Cutie-fantezie pentru baie

653 27 4Cu toții avem prin casă o cutie din carton rămasă de la vreun obiect achiziționat Decât să aruncați ambalajul, mai bine îl refolosiți: faceți o cutie-fantezie pentru baie. Nu este nevoie decât să lipiți cu atenție de jur-împrejur sfoară. Înainte de a ajunge la marginea cutiei puneți în interior o bucată de pânză ale cărei margini le răsfrângeți, apoi continuați lipirea sforii, și obiecte dintre cele mai obișnuite, care stau de multe ori împrăștiate prin baie și parcă nu-și găsesc locul, vor avea un spațiu dedicat și foarte ingenios.

Carpete multifuncționale

653 27 5Nimic mai simplu decât să vă confecționați carpete multifuncționale și cu un design unicat cu un ghem de sfoară mai groasă. Faceți un cerc din aceasta, apoi trasați linii de silicon în formă de stea și lipiți un cerc din materialul pe care îl doriți a fi „dosul” carpetei. Lăsați să se usuce siliconul, și gata! Variațiunile pe această temă pot fi câte doriți. Iar dacă intenționați să amplasați la intrare un „preș” care să nu semene cu niciun altul, iată cum se face: lipiți sfoară mai subțire pe o bucată de pânză de dimensiunile dorite, apoi pictați sau scrieți cu vopsea ce doriți ca mesaj de întâmpinare.

Rafturi ale imaginației

653 27 6Cu trei rafturi și două agățători prinse în perete puteți avea o etajeră care să fie și foarte utilă, și un decor original pentru camera copiilor, și nu numai. Tot sfoara este vedeta conceptului. Nu trebuie decât să găuriți rafturile la margini, să introduceți sfoara și sub fiecare gaură să faceți un nod de susținere. Pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă, metoda vă va ajuta să creați o piesă remarcabilă, care se poate preta oriunde.

Suporți de toate felurile

653 27 7Dacă îmbrăcați în sfoară până la jumătate (sau puțin mai jos) două pahare simple în care ați introdus lumânări și finisați marginea cu orice doriți (panglică, model, obiect decorativ etc.), veți avea surpriza să constatați că greu s-ar fi putut găsi „sfeșnice” mai frumoase și mai personalizate decât cele pe care le-ați făcut cu propria mână, atât de simplu. Tot sfoara, în variantă mai groasă, poate fi suport pentru prosop în baie: doar faceți-i câte un nod zdravăn la fiecare dintre elementele de fixare din perete, și nu va mai fi nevoie de inesteticele „bare” de metal.

Coșuri complet transformate

653 27 8Un coș pentru gunoi din sârmă banală poate fi îmbrăcat cu grijă în sfoară mai groasă, devenind imediat un obiect decorativ care se pretează perfect spațiului rustic al bucătăriei. Nu mai este nevoie decât să puneți în interior punga de gunoi sau pe cea pentru hârtii. Și tot cu sfoară lipită cu grijă de jur-împrejur puteți transforma un vechi coș de gunoi într-un spectaculos ghiveci pentru o plantă care are nevoie de un spațiu mai generos pentru rădăcini.

Lampadare și oglinzi

653 27 9Transformarea obiectelor cu ajutorul sforii nu putea să scape din vedere oglinzile. Și aici este la fel de simplu: lipiți pe rama obiectului sfoară mai groasă, care are un relief mai pronunțat, apoi imaginați un nod decorativ, mai discret sau mai evident, pentru a atârna oglinda de perete. Și veiozele pot fi obiectul transformărilor ingenioase cu ajutorul sforii: pur și simplu lipiți sfoară circular, cu atenție, pe lampadarul vechi al unei veioze care are valoare sentimentală și veți avea și obiectul, și o „haină” nouă pentru el.

Fructieră-unicat

653 27 10Dacă ați experimentat cu sfoară pentru tot felul de obiecte - măsuțe, rafturi, sfeșnice -, puteți finisa decorul prin îmbrăcarea în sfoară a unei fructiere pe care s-o amplasați pe mijlocul mesei de la bucătărie sau chiar în living. Va atrage imediat privirile prin unicitate și veți folosi încă mult timp vechea fructieră.