Main menu

header

650 33 1de Luana Mare

Și-a spălat păcatele prin ritualuri hinduse, iar apoi s-a întâlnit cu Dalai Lama! Loredana Groza a avut o vară productivă şi spirituală totodată. A îmbinat experienţele mistice cu realizările artistice, iar rezultatul se vede în cel mai recent videoclip filmat în fascinanta Indie, dar şi în Tibet. Practicantă de yoga şi pasionată de filosofia şi cultura indiană, Loredana Groza a plecat pe urmele lui Mircea Eliade şi a trecut prin ritualurile de purificare asemenea practicanţilor hinduşi. Renăscută spiritual şi transformată, Lori ne-a povestit despre experienţele sale într-un interviu sincer. Totodată, vedeta se pregăteşte pentru o toamnă bogată, cu multe concerte, în care transformarea indiană se va vedea şi pe scenă, cu piese şi acorduri muzicale originale, coregrafie, costume şi influenţe de pe malul Gangelui, dar şi cu hituri care au devenit emblematice pentru cariera sa artistică. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când a lansat albumul „Bună seara, iubite”, cel mai bine vândut în România tuturor timpurilor, iar evenimentul va fi marcat printr-un concert cu totul special.

„Am avut un maestru spiritual și am locuit într-un ashram”

- Ai mers în India şi în Tibet în această vară. A fost o călătorie spirituală, profesională, a fost turism sau toate la un loc?

- Am mai fost în India... E o ţară a cărei cultură mă fascinează şi mă inspiră şi, de câte ori pot, mă întorc cu inima deschisă către ea. De multă vreme viaţa mea profesională nu se mai separă de viaţa personală, ceea ce fac în muzică este o reflectare a experienţelor personale, a ceea ce sunt. A fost natural să realizez şi un videoclip în primele zile în India din această excursie, pentru că atunci când am scris piesa „Avatar” am avut în minte semnificaţiile spirituale ale acestui cuvânt - întruparea divinului într-o făptură omenească este perfecţiunea iubirii!

- Cum te-a schimbat experienţa din India?

- La prima mea vizită am avut un maestru spiritual acolo, am locuit într-un ashram (n.r. - ermitaj, loc de retragere colectivă, unde discipolii se adună în jurul propovăduitorului), am citit şi am participat la seminarii de trezire a conştiinţei, am făcut chiar şi acea îmbăiere rituală în Gange înainte de răsăritul soarelui, în Varasani, oraşul lui Shiva, acest Ierusalim al Extremului Orient. La a doua vizită am fost în India şi în Tibet, am participat din nou la seminarii de trezire a conştiinţei şi la o conferinţă susţinută de Dalai Lama chiar acasă la el! Desigur, am făcut din nou îmbăierea-ritual în Gange. Se spune că acela care intră în apa Gangelui se spală de toate păcatele din viaţa asta, dar şi de cele din vieţile anterioare. Şi, efectiv, am simţit că am renăscut, că apa, pur şi simplu, m-a luat în braţe şi m-a liniştit. Toate acestea mi-au dat un „restart” pentru existenţa mea de după aceste călătorii. La întoarcerea din India am încercat să păstrez şi să recreez în fiecare zi starea de serenitate pe care o aveam acolo, şi am început să-mi duc la îndeplinire toate planurile lăsate în suspans, să am o altă energie spirituală pentru ele.

„Mi-aş dori să-l pot aduce pe Dalai Lama în România”

650 33 2- Crezi că Dalai Lama ar veni să viziteze România? I-ai lansat o asemenea invitaţie?

- Acum îmi doresc să găsesc cea mai bună cale prin care Dalai Lama să poată vizita România, pentru că la despărţirea de el mi-a spus că aşteaptă invitaţia mea pentru a veni aici. Îmi doresc foarte mult să le pot oferi românilor posibilitatea unei asemenea întâlniri spirituale extrem de curate și de puternice.

- Ce te-a fascinat în India?

- India e o ţară a contrastelor, a contradicţiilor. M-a frapat cât de aproape trăiesc indienii de moarte şi de viaţă, dar şi cât de relaxaţi sunt, în ciuda acestei realităţi crude, care face parte din firescul existenţei lor. Ei primesc totul cu recunoştinţă, îşi acceptă destinul fără să se revolte, fără să aibă pretenţii sau aşteptări, aşa cum avem noi, cei din civilizaţia occidentală. Acolo viaţa curge ca o apă, ca un râu.

„Avatar este sufletul divin care se reîncarnează”

- Despre ce este „Avatar”? Care este povestea din piesa „Avatar” şi care a fost sursa de inspiraţie?

- Deşi e folosit şi-n engleză, mai ales în contextul jocurilor pe computer, „Avatar” este un cuvânt foarte vechi, provine din limba sanscrită. Sufletul de avatar este sufletul divin care se reîncarnează într-un om şi care vine pe Pământ pentru a iubi şi a dărui iubire. Am scris „Avatar” după prima mea călătorie în India, luând contact cu filosofia indiană, cu toată această mitologie, terminologie sanscrită, pe care am început s-o descopăr încă dinainte de a vizita această țară, pe urmele lui Mircea Eliade și a cărților sale. Anul acesta, fiind din nou în India şi în Tibet, am vrut să fac un clip cu toată experienţa mea, ca să pot să o împărtăşesc cu fanii. În videoclip eu sunt în căutarea acestui suflet-avatar peste tot şi e un pretext frumos ca să vă arăt locuri încărcate de istorie şi de semnificaţii religioase pe care şi eu le-am vizitat.

- Ai avut echipă de filmare din România sau ai apelat la echipă de filmare din India?

- Fratele meu a fost cel care a filmat, dar am mai avut o echipă de filmare şi din India.

- Ai purtat costume tradiţionale indiene. Ai învăţat despre portul indian şi despre semnificaţia lui? Îmi poţi da detalii despre costumele din timpul videoclipului?

- Soarta a făcut ca, într-una dintre primele zile în India, să ajung din întâmplare lângă o clădire cu o superbă curte interioară. Era, de fapt, „Muzeul costumelor tradiţionale” şi am vorbit cu directorul instituţiei, care m-a ghidat prin expoziţie şi mi-a explicat structura costumelor indiene mult mai în detaliu decât ştiam. Toate hainele din videoclipul „Avatar” sunt din India, stylingul îmi aparţine.

„«Bună seara, iubite» este albumul care s-a vândut cel mai bine în România tuturor timpurilor”

- Albumul „Bună seara, iubite” a rămas în continuare cel mai bine vândut album românesc din toate timpurile sau a fost detronat?

- Nu a fost doborât recordul! Albumul „Bună seara, iubite” s-a vândut în peste un milion şi jumătate de exemplare, ceea ce e greu de depăşit astăzi, când sunt alte obiceiuri de consum - cu bază digitală dacă vrei. Anul acesta însă pregătesc un proiect special, prin care albumul „Bună seara, iubite” va fi readus în atenţia publicului în integralitatea lui, iar la concertul meu de la Sala Palatului, „ADOR”, de la 10 noiembrie, spectatorii se vor bucura de un moment special şi emoţionant dedicat acestui album, la 30 de ani de la lansarea lui. E albumul care a marcat prima mea colaborare cu Adrian Enescu, uriaşul compozitor care înseamnă enorm în cariera şi în evoluţia mea muzicală.

„M-a frapat cât de aproape trăiesc indienii de moarte şi de viaţă, dar şi cât de relaxaţi sunt, în ciuda acestei realităţi crude, care face parte din firescul existenţei lor. Ei primesc totul cu recunoştinţă, nu ca noi, occidentalii“

1.500.000 de exemplare - record de vânzări ale unui album românesc, „Bună seara, iubite”, lansat în 1988

„Show-ul ADOR, o călătorie într-o lume fantastică“

- Cum se numeşte show-ul de anul acesta şi care va fi tema?

- Se numeşte ADOR şi este o călătorie specială într-o lume fantastică. Dacă anul trecut show-ul „Sentimente” a avut un segment dedicat compozitorului Adrian Enescu, plecat între timp la stele, în ADOR, întregul album „Bună seara, iubite” se va regăsi într-un capitol esenţial al producţiei, o rememorare şi o reinventare a sonorităţilor ample create de cel mai important compozitor contemporan român.