Main menu

header

649 27 4de Roxana Istudor

Impulsul de a da gata sticla cu vin abia începută îi duce pe mulți spre alcoolism, câte puțin în fiecare zi. Pentru cei care depășesc limita fără ca măcar să-și dea seama, cercetătorii anunță o pilulă aproape de lansare.

Inhibă plăcerea de după băutură

Pastila se numește arbaclofen placarbil și este creată cu scopul de a-i face pe băutori să-și modereze consumul, notează „Daily Mail”. Anunțată pentru lansare în următorii doi ani, îi va avea ca beneficiari principali pe cei care nu recunosc că beau mai mult decât trebuie sau nici măcar nu-și dau seama de asta. Medicamentul acționează prin inhibarea acelei zone a creierului responsabilă cu crearea plăcerii de după băutură. Medicația curentă acționează prin blocarea efectelor alcoolului asupra receptorilor din creier, așadar, noul medicament este bazat pe un mod de acțiune diferit.

Regim foarte strict de administrare

Noua pilulă se bazează totuși pe un medicament deja existent, prescris în Franța pentru relaxare musculară. Potrivit producătorilor, noua pastilă va avea printre efecte și pe cel de intervenție asupra acestui mecanism care induce senzația de căldură plăcută ce vine odată cu alcoolul. Informațiile existente până în prezent mai arată că utilizatorii vor trebui să urmeze un regim foarte strict de administrare a noului medicament. Până acum, testele pe voluntari au demonstrat rezultate promițătoare. S-a constatat faptul că o doză de 240 mg este sigură, însă orice creștere a acesteia a vădit răspunsuri semnificative din partea celor testați.

Susține efortul de abstinență

Alături de cei care alunecă pe nesimțite pe panta alcoolismului, noua pastilă este menită și să-i susțină pe alcoolici în efortul de a rămâne abstinenți, precum și pe cei care vor să-și controleze consumul, fiind conștienți că depășesc limita. „Sunt necesare studii clinice în plus, și cu siguranță formula actuală va fi îmbunătățită până la intrarea produsului pe piață. Testele cu acest medicament sunt în faza a doua în SUA, ceea ce demonstrează că produsul este sigur și bine tolerat într-un mediu de abstinență controlată”, arată producătorul.