Main menu

header

648 29 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Un job mai puțin obișnuit, scos la concurs de NASA, este acela de gardian al galaxiei. Mai exact, este vorba despre un ofițer de protecție planetară care să apere Terra de invazia bacteriilor extraterestre, ca și alte planete de microbii de pe Pământ.

Evitarea contaminării organice și biologice

Nu este descrierea unui scenariu SF, ci un anunț de ocupare a unui post pe site-ul Guvernului american, notează „The Guardian”. Fișa postului implică apărarea Pământului de infecțiile care vin din Cosmos și, în paralel, stoparea contaminării altor planete cu bacterii ale oamenilor sau roboților care ajung în spațiu. Potrivit anunțului, rolul neobișnuit al viitorului gardian al galaxiei implică „crearea de politici care să asigure evitarea contaminării organice și biologice în cadrul explorării umane și robotice a spațiului”.

Un salariu pe măsură

Descrierea jobului mai implică, de asemenea, un nivel de securitate considerat „secret”, călătorii frecvente și un salariu foarte atrăgător, de 187.000 de dolari pe an. Candidatul cu șanse reale trebuie să fie cetățean american și, de asemenea, să aibă licență în științe ale fizicii, inginerie sau matematică, întrucât va avea ca sarcină primordială împiedicarea schimbului de microbi dintre Terra și Univers. De asemenea, trebuie să aibă cursuri de doi ani, terminate, de mecanică, dinamică, proprietăți ale materialelor sau electronică. Ofițerul de protecție planetară „va supraveghea toate misiunile spațiale care pot, intenționat sau nu, să ducă microorganisme de pe Pământ în spațiu, precum și toate misiunile care se întorc pe Terra cu mostre de pe alte planete”, arată anunțul.

Ochelari negri la preluarea postului

Jobul nu este nou. A fost creat pentru ca Statele Unite să se poată încadra în prevederile Tratatului pentru Spațiul Extraterestru, care stipulează reperele fundamentale ale... guvernării acestui spațiu, printre altele acela că „explorarea și utilizarea spațiului cosmic se vor face în beneficiul tuturor statelor”. Pe de altă parte, actualul ofițer pentru protecție planetară, Catharine Conley, afirmă că primul lucru care i s-a dat odată cu preluarea postului a fost o pereche de ochelari negri... În orice caz, pe parcursul mandatului său, actualul ofițer pentru care se caută înlocuitor a încercat să determine, printre altele, dacă acțiuni (private...) cum este cea a lui Elon Musk, „SpaceX”, pot fi compatibile cu Tratatul Internațional amintit anterior, precum și cu obligațiile profesionale ale gardianului galaxiei.

„Dacă vrei să forezi pe Marte, trebuie să te asiguri că forarea este curată și nu vei contamina planeta cu microorganisme care vor schimba datele și condițiile de acolo“ (Catharine Conley, ofițer de protecție planetară)

187 mii de dolari pe an este salariul oferit de NASA celui care va câştiga postul. Acesta trebuie să fie obligatoriu cetăţean american şi să aibă licenţă în fizică sau matematică