Main menu

header

645 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Staţiunea Sâmbăta nu înseamnă doar Arsenie Boca

Pentru un sejur relaxant, „îngropat” în verdeață, „departe de lumea dezlănțuită”, Stațiunea Climaterică Sâmbăta, așezată la poalele nordice ale Munților Făgăraș, este destinația ideală. Accesul se face lejer, de pe Drumul Național E 68 Sibiu-Brașov, există indicator spre Sâmbăta de Jos, apoi, pe o șosea excelentă, spre comuna Sâmbăta de Sus și mai departe în stațiune, „șerpuind” printre case de vacanță și pensiuni nou-construite, care se întind, de fapt se extind până la principalul obiectiv turistic: Mănăstirea Brâncoveanu. Care l-a avut ca stareț pe părintele Arsenie Boca în anii ’40. Mănăstirea are în curte propriul loc de cazare pentru credincioși, denumit Academia Sâmbăta.

Adăpați-vă trupul și sufletul din izvorul sfințit

Nu ratați ocazia de a bea din celebrul izvor al părintelui Arsenie Boca, un loc ce îndeamnă la introspecție și credință, aflat cam la 15 minute de mers pe jos, agale, de la mănăstire. La acest izvor se retrăgea pentru rugăciune și meditație „sfântul”, și se spune că, datorită acestui fapt, apa izvorului este sfințită și are putere vindecătoare asupra oricărei boli. Există indicatoare, iar drumul pietruit către izvor este accesibil și cu mașina.

Se poate schia și trăi „aventuros”

Foarte aproape de izvor există o micuță pârtie de schi și un parc de aventură atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, cu tiroliene, cățărători și alte „provocări”. Tot de la mănăstire, prin pădure, „urcă” muntele pe lângă Cabana Valea Sâmbetei, traseul de trei ore de mers harnic spre chilia săpată în stâncă a părintelui Arsenie Boca. În zona Sâmbăta de Sus, la zece kilometri de mănăstire, poate fi văzut, nu și vizitat, fiind în curs de transformare într-un hotel de patru stele, Palatul Brâncovenesc, ultimul dintre edificiile con- struite de domnitorul Constantin Brâncoveanu undeva pe la anul Domnului 1701...

Un obiectiv turistic recomandat, la care se poate ajunge pornind din stațiune, este și vestita herghelie de cai lipițani de la Sâmbăta de Jos, datând din anul 1874