Main menu

header

644 22 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Cercetătorii britanici au pus la punct o cameră care vede în corpul uman, ceea ce va face din folosirea razelor X o amintire.

Detectează sursele de lumină din interiorul corpului

Specialiștii de la Universitatea din Edinburgh anunță realizarea unei camere revoluționare, capabilă să vadă în interiorul organismului, ceea ce are o dublă impor- tanță: examinarea se va putea face live, iar costisitoarele radiografii ar putea deveni istorie, notează „Daily Mail”. Camera detectează sursele de lumină din interiorul corpului, chiar și prin 20 de centimetri de țesut, dovedindu-se utilă și în cazul pacienților care sunt țintuiți la pat. „Posibilitatea de a vedea în interiorul corpului alte dispozitive, cum ar fi un endoscop, este crucială pentru îngrijirea medicală”, explică specialistul Kev Dhaliwal.

Aplicabilitate în investigații neinvazive

Aparatele folosite la endoscopii de regulă au unele dificultăți în a realiza o linie dreaptă de lumină, ceea ce face dificilă realizarea unei imagini clare. Dar noua cameră detectează și cele mai mici particule de lumină, cele cunoscute sub denumirea de fotoni. Mai mult, pe lângă identificarea luminii prin grosimea țesutului, aparatul înregistrează și timpul necesar trecerii razelor prin corp, ceea ce înseamnă că dispozitivul este capabil să vadă și unde exact se află endoscopul. Specialiștii consideră că noul aparat va avea numeroase aplicații, mai ales pe direcția găsirii de noi modalități neinvazive de a trata bolnavii.