Main menu

header

644 33 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În era telefoanelor mobile și a internetului, conglomeratul de insule care poartă denumirea de Vanuatu a deschis singura poștă subacvatică funcțională din lume.

Corespondență în adâncuri

Dacă doriți să întrețineți o corespondență sub nivelul mării, aveți această posibilitate prin intermediul unui proiect cel puțin inedit: Oficiul poștal subacvatic din largul coastelor statului Vanuatu, din sudul Pacificului. Situat la trei metri adâncime, sub oglinda apelor Golfului Mele, a fost deschis în anul 2003, la inițiativa unui poștaș. Poșta subacvatică este deschisă oricui poate să ajungă la ea. Înotătorilor și celor care fac scufundări li se oferă oportunitatea de a trimite corespondență rezistentă la apă oriunde doresc.

Locul este marcat cu un steag special

644 33 2În timpul orelor de program există personal care stă sub apă pentru a primi cărțile poștale ce se depun de cei care coboară să facă asta. Când Oficiul subacvatic este închis, se poate lăsa corespondența la o căsuță specială din imediata apropiere a ineditului Oficiu. Pentru curioșii care doresc să trimită o vedere de sub apă există un steag special care marchează cu exactitate locul în care, la mică adâncime, se găsește „sediul” Poștei subacvatice. „În fiecare săptămână, sute de cărți poștale sunt depuse la Oficiul nostru. Numărul crește de fiecare dată când un vas de croazieră poposește în port”, afirmă directorul poștal Vira Timbaci.

Sediul „uscat”

În sudul coastelor Norvegiei există o atracție turistică subacvatică cu funcțiune de oficiu poștal, în dreptul localității Risør. Deosebirea de Vanuatu este aceea că acest Oficiu poștal subacvatic este singurul „uscat” din lume. Operează doar vara, când este ceva mai cald, a fost inaugurat în anul 2004 și plasat la o adâncime de patru metri, lângă Acvariul local. Mulți ani a fost un adevărat succes, dar costurile de întreținere și scăderea interesului turiștilor au determinat închiderea oficială în 2011. Asta nu a însemnat și dispariția tradiției: turiștii au fost în continuare încurajați să trimită corespondență de aici, susținerea financiară venind din surse private. Corespondența se ridică, se ștampilează, merge la suprafață și intră în circuitul poștal normal.

Căsuţe de scrisori sub apele lumii

Unele state au montat căsuțe poștale subacvatice, care se bucură de un real succes. La cea mai mare adâncime, circa zece metri, se află cea din sud-estul Japoniei. În fiecare zi, de aici sunt ridicate circa 200 de piese de corespondență. Resortul „Reef Dive”, din Malaiezia, a montat prima căsuță poștală subacvatică din țară. Orice scrisoare sau vedere trimisă de aici este sigilată într-un săculeț din plastic și marcată cu un timbru special. De asemenea, în interiorul Observatorului Subacvatic din Saint Thomas, Insulele Virgine, există un Oficiu poștal, iar o altă căsuță poștală subacvatică poate fi găsită pe Insula Paradisului, din Bahamas.