Main menu

header

643 17 1de  Gabriela Militaru

Se presupune că viața unei prințese este o nesfârșită poveste cu întâmplări fericite, neumbrită de probleme și un adevărat model de urmat pentru toată lumea. Nu și viața Prințesei Diana, care, pe lângă sursa de inspirație care a reprezentat-o pentru milioane de oameni simpli, s-a aflat și în centrul unora dintre cele mai triste și deseori nedrepte scandaluri ale vremii. La 20 de ani de la moartea sa se cuvine ca viața iubitei Lady Di să fie știută exact așa cum a fost. Iar cel mai bun mod de a o face este folosind propriile sale declarații din interviurile pe care le-a acordat de-a lungul vremii.

„Am avut o copilărie nefericită, pentru că atmosfera din casă era instabilă”

643 17 2Încă din copilărie, viața Dianei Spencer s-a derulat sub semnul unei tristeți ce avea să o urmărească toată viața, cu mici excepții. În copilărie, ea a fost deseori martora abuzurilor tatălui său asupra mamei. „Am avut o copilărie nefericită, pentru că atmosfera din casă era instabilă”, povestea ea, adăugând că a asistat de nenumărate ori la certuri și la scene de violență între cei doi soți. „Când tata o plesnea pe mama, mă ascundeam după ușă, ca să nu o văd pe mama plângând”, își amintea Diana. Părinții săi au divorțat când ea avea doar 7 ani, iar experiența a marcat-o profund. „Pentru mine și fratele meu, divorțul părinților noștri a fost o experiență tulburătoare și dureroasă. Abia mai târziu el mi-a mărturisit că multă vreme nu și-a dat seama cât de afectat fusese. Când însă ne-am căsătorit la rândul nostru și am început să avem viețile noastre, am observat cum trauma din trecut încă ne rodea sufletele”, mărturisea, la un moment dat, Diana, care după divorț a rămas în custodia tatălui. „Vacanțele erau cele mai neplăcute. A fost o traumă să ne plimbăm de la o casă la alta, de a avea de-a face cu fiecare dintre părinți, care încerca să se revanșeze pentru greșelile sale răsfățându-ne cu lucruri materiale, când de fapt noi tânjeam după afecțiune. Or, asta era exact ceea ce ei nu ne ofereau. Nu știam ce înseamnă ca să te ia cineva de după umeri sau să te îmbrățișeze”.

Mary Robertson: „Am aflat că începuse să se întâlnească deja cu Prințul Charles. Și ea încă muncea”

După ce a absolvit Institutul Alpin Videmanette, o școală de bune maniere unde a studiat schiul, gătitul, designul vestimentar și franceza, Diana a ales să accepte mici joburi. În aceeași perioadă, tatăl său a primit titlul nobiliar de Earl Spencer, iar Diana, pe cel de Lady Diana. Dar, în ciuda recunoașterii apartenenței la spița nobilă, ea a continuat să muncească. „Când am dat anunțul în care spuneam că vrem o doică pentru copilul nostru, ne-a răspuns o domnișoară cu numele Lady Diana Spencer și am înțeles că are rădăcini nobile. Doar că Diana nu a făcut niciodată mare caz din asta. Când ne-am întâlnit prima oară, tot ce o interesa era să se ocupe cât mai bine de fiul nostru. Apoi, într-o dimineață, a venit la muncă urmată de fotoreporteri. Am întrebat-o ce se întâmplă și mi-a spus că ziarele și televiziunile erau acolo pentru ea, dar că nu trebuie să ne îngrijorăm. Apoi am aflat că începuse să se întâlnească deja cu Prințul Charles. Și ea încă muncea”, povestește Mary Robertson, femeia care, în 1980, o plătea pe Diana cu mai puțin de 5 lire pe oră pentru a avea grijă de fiul său de trei ori pe săptămână. „M-am îndrăgostit iremediabil de ea! După ce nu a mai avut grijă de fiul meu, am continuat să păstrăm legătura încă 16 ani”, a adăugat femeia.

„Eu și Charles ne-am întâlnit doar de 13 ori înainte de căsătorie”

Diana începuse să se întâlnească așadar cu Charles. Inițial, cei doi se cunoscuseră în 1977, pe vremea când Charles se întâlnea chiar cu sora Dianei, Lady Sarah. „Era fermecător. Eu aveam 16 ani și stăteam lângă cineva care îmi arăta atenție și mă simțeam minunat. De ce ar fi fost cineva interesat de mine?”, rememora mai târziu Diana despre prima sa întâlnire cu Charles. Cum însă relația cu Lady Sarah nu a funcționat, Charles s-a aflat din nou singur și disponibil pentru o altă partidă. Întâlnirea definitorie cu Diana s-a petrecut în vara anului 1980, la o partidă de polo. „Stăteam acolo, când un bărbat pe care îl știam a venit către mine, și de data aceasta am fost și mai impresionată. Și eu mă schimbasem faţă de ultima dată când îl văzusem. De fapt, toată situația se schimbase”, povestea Diana despre întâlnirea care l-a convins pe Charles să o curteze în vederea căsătoriei. „În ziua aceea a vorbit necontenit cu mine. Era peste tot în jurul meu, ca o mâncărime supărătoare”, își amintea mai târziu Diana, care, lipsită de experiență, a fost acaparată în vâltoarea evenimentelor. Charles părea să-și fi fixat scopul, acela de a o cuceri, și nimic nu-l putea opri! Nici chiar înmormântarea unchiului și mentorului său, Lordul Louis Mountbatten, la care a participat alături de Diana. „Inițial a spus că are nevoie de cineva care să-i fie alături. Doar că «alături» nu era cuvântul potrivit. Când am ajuns acolo, a sărit pur și simplu pe mine să mă sărute, și chiar mai mult. Nu cred că așa procedează oamenii”, a mai spus ea, adăugând că: „Eu și Charles ne-am întâlnit doar de 13 ori înainte de căsătorie”. Diana considera timpul prea scurt pentru ca ei să se poată cunoaște cu adevărat, și a început să aibă unele îndoieli cu privire la adevăratele sentimente ale prințului față de ea chiar înainte de ceremonia oficială a nunții lor. Motivul? Într-un interviu acordat cu ocazia anunțării logodnei lor, care a fost făcută publică în primăvara anului 1981, cei doi amorezi au fost întrebați dacă sunt îndrăgostiți unul de celălalt. „Bineînțeles”, a răspuns Diana, care a rămas, în același timp, neplăcut surprinsă de răspunsul viitorului său soț: „Orice ar însemna și iubirea”. „Reacția lui m-a trăsnit. Mi s-a părut un răspuns foarte ciudat, care pur și simplu m-a traumatizat”, a explicat ea.

Spectacolul trebuia să continue!

În interviul-bombă pe care i l-a acordat în 1995 lui Martin Bashir și în care a făcut dezvăluiri incendiare despre viața personală, Prințesa Diana a mărturisit că traiul de femeie căsătorită nu a fost chiar ce își imaginase inițial. „La 19 ani crezi că ești pregătit pentru orice și crezi că știi ce se va întâmpla și că poți controla lucrurile. Mi-am iubit soțul cu disperare și am crezut că eram o echipă foarte bună împreună. Dar m-am simțit dezamăgită chiar înainte de nuntă. Cu toate astea, am mers mai departe cu mariajul, pentru că am simțit că trebuie să-mi sprijin viitorul partener. Cred că în fiecare căsnicie, mai ales în cazul celor care provin din mariaje destrămate, există tendința de a încerca să faci totul să meargă”, a explicat ea atunci când căsnicia cu Charles se confrunta deja cu obstacole serioase. Prin urmare, în ciuda unor nemulțumiri inițiale, Diana s-a îndrăgostit de Charles și a mers mai departe cu planurile de nuntă. Ceremonia grandioasă a avut loc la 29 iulie 1981, la Catedrala „Sfântul Paul”, din Londra, și a fost urmărită la fața locului de 600.000 de spectatori, în timp ce alți 750.000 de oameni au privit „nunta de poveste” la televizor. Controversa iscată de ceremonia religioasă a venit, de data aceasta, din partea Dianei, care, contrar tradiției, a refuzat să includă în jurământul mirilor promisiunea „Mă supun ție”.

„Nu știam ce înseamnă ca să te ia cineva de după umeri sau să te îmbrățișeze“

643 17 3„Orice ar însemna şi iubirea“ (răspunsul foarte ciudat al lui Charles când a fost întrebat dacă este îndrăgostit de Diana)