Main menu

header

641 31 1de Carmen Ciripoiu

Cu o istorie care se întinde pe mii de ani, izbutind să străbată timpul şi să pătrundă în vestimentaţie datorită rafinamentului, indiferent de epocă, catifeaua şi-a păstrat până în acest moment farmecul şi seducţia. Nu se ştie nici astăzi cine a fabricat primul metru din acest material preţios, dar cu siguranță se cunoaște numele celei care face cele mai spectaculoase creații din acest material plin de noblețe: Liza Panait (foto).

„De multe ori este brodată și pictată în atelierele noastre”

- Rochia de catifea a fost mereu în topul celor mai stilate şi elegante creaţii ale dumneavoastră. Este aceasta alegerea perfectă pentru un look de vedetă?

- Bineînțeles că este o alegere inspirată. Catifeaua este una dintre țesăturile de top, și asta de sute de ani. Să nu uităm că atât împărații, regii, cât și aristocrații au plătit sume importante pentru a-și procura acest material prețios. Considerat un produs de lux, catifeaua a stârnit un adevărat fenomen economic. E lesne de înțeles de ce pentru mine este un material emblematic.

- Când ați început să lucrați cu acest material și ce fel de catifea folosiți?

- Acum 35 de ani, când colaboram cu Fondul Plastic, foloseam deja catifea, care în acei ani era numai din bumbac (pentru că asta se producea în România). Acum folosesc catifea de mătase sau amestec de vâscoză cu fibre sintetice, voal cu catifea sau chiar, uneori, și din fibre sintetice. Catifeaua pe care o folosesc poate fi uni sau imprimată, ștanțată, creponată, brodată (de cele mai multe ori brodată sau pictată în atelierele noastre).

„Se asortează cu voal, mătase, dantelă, stofe fine, chiar şi denim”

641 31 2- Cum le sfătuiți pe doamne și pe domnișoare să poarte produsele confecționate din catifea? Cu ce se poate asorta?

- Eu, una, optez pentru catifea în orice moment al zilei și al anului. Putem purta fuste, bluze, pantaloni, sacouri, jachete sau rochii din această minunată țesătură. Bineînțeles că trebuie să ținem cont de culoare, desen, model, lungimi etc. atunci când alegem momentul zilei sau ocazia. Catifeaua poate fi asortată cu voal, mătase, dantelă, stofe fine, brocquard, jacquard sau chiar cu denim etc. Sacoul din catifea poate fi purtat în orice culoare, cu fuste drepte sau cu pantaloni pentru o ținută clasică sau într-o ținută nonconformistă, cu o fustă casual și cu teniși. Fiind extrem de versatili, pantalonii de catifea se pot asorta cu ușurință la orice. Trebuie doar să fiți atenți să nu depășiți granița spre sport, să vă mențineți în ținute casual-chic. Astfel, asortați-i la materiale delicate precum mătasea sau construiți contraste cu blană sau piele. Se pot forma și ținute cu jachete ecosez sau din reiat. Accesoriile de epocă merg foarte bine cu rochiile din catifea. De exemplu, un șir de perle clasic este un accesoriu ideal. Sunt o alegere bună și broșele vintage sau inelele din aur cu pietre prețioase.

- Ce rochii create de dumneavoastră din această nobilă stofă v-au rămas în suflet?

- Mi-e greu să spun, și asta pentru că absolut toate creațiile mele sunt făcute întotdeauna din suflet. Iar achiziționarea pieselor din catifea nu va fi niciodată regretată.

„Se potrivește foarte bine și bărbaților”

641 31 3- Ce tip de persoane preferă astfel de creații?

- Fără îndoială că persoanele distinse, rafinate, elegante, ca și catifeaua, de altfel. Catifeaua a cunoscut un comeback incredibil, iar vedetele dau semne că s-au îndrăgostit iremediabil de acest material.

- Readuceți cumva istoria în zilele noastre prin colecțiile de catifea pe care le faceți?

- Colecțiile mele au întotdeauna o poveste și un nume. Catifeaua s-a regăsit în „Aevum” (iar titlul spune totul despre perioadă), „Sculptural” - cu elemente din perioada victoriană și eduardiană sau La Belle Epoque, „Splend’Or” - din perioada anilor ’20, „Tribute” - adus anilor ’50 etc. Privind astfel lucrurile, putem vorbi despre istorie, dar eu în primul rând încerc, prin ceea ce fac, să susțin păstrarea feminității.

- Se potrivește catifeaua și domnilor?

- Costumul preferat al soțului meu este din catifea de bumbac de culoare neagră, cu dungulițe fine gri deschis. Mi se pare că i se potrivește foarte bine. Desigur că mulți alți bărbați preferă catifeaua, pentru că le oferă o notă de maximă eleganță. Există și domni care optează pentru catifea reiată, în special pentru ținutele casual.

„Încerc, prin ceea ce fac, să susțin păstrarea feminității“

„Se poartă pielea naturală sau ecologică, blănurile multicolore sau vintage“

„Voi continua colecţia «Albastru de Voroneţ», reinterpretată“

641 31 4- Ce ne pregătiți pentru toamnă-iarnă? Care sunt tendințele sezonului?

- Pregătesc o colecție de inspirație folclorică multietnică, unul dintre trendurile sezonului ce urmează. Va fi și o continuare a colecției „Albastru de Voroneț”, reinterpretată. Catifeaua, care oricum este țesătura-vedetă a sezonului, nu poate lipsi din noua mea colecție. În ceea ce privește trendurile, sunt ani buni de când designerii caselor de modă nu mai prezintă un singur trend unitar, ci din ce în ce mai multe tendințe, ce duc uneori la colecții eclectice. Main stream-ul sezonului este cel inspirat din anii ’80, apoi anii ’70, stilul western, influențe victoriene, stilul romantic, folcloric, cu unele influențe rusești și, cum spuneam, cu multă catifea. Culoarea-vedetă va fi roșu, apoi culoarea ciocolatei, rozul și ciclamenul, albastrul electric, argintiul, turquoise etc. La țesături, pe lângă minunata catifea se poartă pielea naturală sau ecologică, denimul, țesăturile din stofă ecosez, chiar gen pătură, țesăturile matlasate, țesăturile tip Chanel, tweed, blănurile multicolore sau vintage, lamé etc.