Main menu

header

638 25 1de Gabriela Militaru şi Daniel Alexandrescu

Ne-au încântat copilăria și le revedem cu plăcere chiar și la maturitate. Desenele animate fac parte din viața noastră constant, pentru că ne bine dispun, iar eroii lor sunt prietenii noștri dintotdeauna. Istoria acestor personaje se întinde, de cele mai multe ori, pe decenii, timp în care ele au reușit să încânte generații la rând.

Bugs Bunny

Şiretul nonșalant

638 25 2Iepurele poznaș este unul dintre personajele cel mai îndrăgite din istoria desenelor animate. El a apărut sporadic într-un desen animat din 1938, iar succesul i-a făcut pe cei de la Leon Schlesinger Productions (mai târziu Warner Bros) să-l distribuie în propriul film de desene animate la 27 iulie 1940. Bugs apare în câteva filme drept un iepure de câmp gri, care vorbește cu un accent de Brooklyn și folosește la nesfârșit fraza: „Ce se întâmplă, doctore?”. În același timp, el poate fi văzut mereu mestecând tacticos un morcov în timp ce intră în tot felul de situații complicate care stârnesc râsul. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și până în 1964, Bugs Bunny a fost protagonist în nenumărate filme de desene animate, prima sa apariție din „Un iepure de câmp sălbatic” obținând și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun desen animat scurt. Apoi a urmat un hiatus de 12 ani, simpaticul iepure revenind în filmele de desene animate începând cu 1976. „Unii îmi spun că sunt obraznic și nerușinat, dar, de fapt, sunt sigur pe mine, nerăbdător și imperturbabil. De cele mai multe ori mă dau mare și uneori ajung să mă enervez destul de rău”, sună autodescrierea lui Bugs Bunny, scrisă de unul dintre scenariști, Bob Clampett. Și, într-adevăr, Bugs pare impenetrabil în calmul său, care le scoate din sărite pe celelalte personaje, dintre care cel mai afectat este vânătorul cel peltic Elmer Fudd.

Familia Simpson

Disfuncționalitatea se moștenește

638 25 3Chiar dacă imaginar, orașul Springfield din Statele Unite ale Americii nu ar mai fi un loc inedit dacă acolo nu ar trăi familia Simpson. Homer și Marge Simpson au împreună trei copii: Bart, Lisa și Maggie. Desenul animat adus la viață de Matt Groening, care s-a inspirat din povestea propriei familii, a apărut pentru prima oară pe ecrane în 1987, într-un singur episod intitulat „Noapte bună”. Apoi, începând cu 1989, familia și-a căpătat propriul serial, care numără în prezent 28 de sezoane și peste 600 de episoade. Fiecare dintre personaje este amuzant în felul său și toți laolaltă formează o familie disfuncțională. Homer, tatăl, lucrează ca inspector de siguranță la centrala nucleară din Springfield, o poziție în contradicție cu personalitatea sa neglijentă. El este căsătorit cu Marge Simpson, o gospodină stereotipică americană care manifestă o grijă exagerată față de membrii familiei. Bart, fiul cel mare, are 10 ani și face numai năzdrăvănii. La numai 8 ani, Lisa este o activistă în domeniul mediului. Iar Maggie este doar un bebeluș care de obicei nu vorbește, dar reușește să fie foarte expresivă cu ajutorul suzetei sale. Împreună, membrii familiei Simpson reușesc să aducă în prim-plan nu doar situații amuzante, ci și discuții în care multe familii se pot recunoaște cu ușurință.

Mickey Mouse

Aventurierul

638 25 4Mickey Mouse este un personaj de desene animate creat de regizorul și desenatorul american Walt Disney și de Ub Iwerks în 1928. Un erou pozitiv, șoricelul cu pantaloni roșii, mănuși albe și pantofi galbeni este probabil cel mai emblematic personaj de desene animate al tuturor timpurilor. Mickey Mouse și-a făcut debut în scurtmetrajul „Avionul nebun”, în timp ce apariția oficială a fost în „Steamboat Willie”, care este și unul dintre primele desene făcute cu sunet. Mereu bine dispus și în căutare de aventuri, Mickey este șeful găștii de prieteni care este completată de iubita sa, Minnie Mouse, de animalul său de companie, Pluto, dar și prietenii săi cei mai buni - Rățoiul Donald și câinele Goofy. De-a lungul timpului, zece desene animate care îl au protagonist pe Mickey au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat, dintre care unul, „Lend a Paw”, a câștigat trofeul în 1942. În 1978, în onoarea celei de-a 50-a aniversări, Mickey a devenit primul personaj animat care are propria stea pe Aleea Celebrităților de la Hollywood.

Tom și Jerry

Hârjoneala nu se mai termină

Cel mai năzdrăvan și haios duo al desenelor animate rămâne cel format din Tom și Jerry. Pornind de la zicala „a se avea ca șoarecele cu pisica”, cele două personaje (motanul Tom și firavul șoricel Jerry) sunt capul de afiș al unei serii de filmulețe de desene animate create în 1940 de William Hanna și Joseph Barbera. Filmulețele se concentrează, de obicei, pe numeroasele încercări ale lui Tom de a-l prinde și de a-l mânca pe Jerry. De cele mai multe ori, el cade în propriile capcane, iar puținele ocazii în care reușește să înșele vigilența lui Jerry sfârșesc la fel de dramatic, pentru că șoricelul este isteț și foarte norocos. Totuși, în ciuda amuzamentului, nu de puține ori serialul a fost ținta criticilor, care i-au acuzat pe producători de promovare a discriminării rasiale (unul dintre personaje, Mammy Two Shoes, este o femeie de culoare foarte corpolentă), a canibalismului (Tom îl pregătește pe Jerry ca fel principal la masă) și a fumatului excesiv (uneori Tom este prezentat savurând țigarete lungi).

Popeye

Marinarul-detectiv

638 25 5Niciun caz misterios nu este prea greu pentru Popeye. Și, nu, nimeni nu trebuie să se mire că un marinar se ocupă de investigații polițienești mai ceva ca Sherlock Holmes, pentru că tocmai de aici vine și hazul desenului animat. Apărut inițial în 1929, sub formă de bandă desenată de Elzie Crisler Segar, „Popeye Marinarul” devine, odată cu succesul înregistrat de personajul principal, un film animat. Popeye, numit așa din cauza unui defect de vedere la ochiul stâng, specific, de obicei, marinarilor, este un personaj mai curând lipsit de maniere și needucat. În același timp, el este indispensabil atunci când vine vorba despre soluții la problemele care dau bătăi de cap poliției. De unde are el aceste veleități de detectiv, dar și forța de a le ține piept răufăcătorilor? Popeye este un împătimit al spanacului, simbolice pentru filmul animat fiind momentele în care el desface cutia cu spanac pentru a prinde forță. Singura care îl poate îmblânzi pe Popeye este Olive Oyl, o fată de care marinarul este iremediabil îndrăgosit și care este, frecvent, răpită de dușmanul de moarte al lui Popeye, Bluto.

Mickey Mouse este mascota oficială a parcurilor Disney

Timp de aproape 50 de ani, actorul Mel Blanc și-a împrumutat vocea celor mai multe personaje de desene animate, inclusiv lui Bugs Bunny

În 1980, actorul Robin Williams l-a jucat pe Popeye Marinarul în prima ecranizare a desenului animat