Main menu

header

638 28 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Lumea artistică este în doliu, iar familia compozitorului Dumitru Lupu este împietrită de durere. La 22 iulie, inima soțului cântăreței Ileana Șipoteanu a încetat să mai bată, în ciuda eforturilor depuse de medicii care s-au deplasat la locuința sa din Constanța. Solista a chemat ambulanţa, însă compozitorul nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost înregistrat decesul în jurul orei 5:00. Trupul neînsufleţit al lui Dumitru Lupu a fost depus la Casa Niculescu, lângă Cimitirul Central Constanţa. Luni a avut loc slujba de înmormântare, la funeralii fiind prezenți, printre alții, actorul Alexandru Arșinel și cântărețul Daniel Iordăchioaie. Compozitorul îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Municipal Constanţa.

A făcut stop cardiac

638 28 2Ileana Şipoteanu este greu încercată de sâmbătă încoace, când aniversarea sa de 50 de ani s-a transformat într-o zi în care a vărsat lacrimi amare de durere. Cântăreața a primit cea mai dură lovitură: soţul său, celebrul compozitor Dumitru Lupu, a încetat din viaţă după ce a făcut stop cardiac. Trist este că pentru cântăreață, de acum înainte, ziua sa de naștere va fi prilej de amintiri sfâşietoare, căci în fiecare an solista va trebui să învețe să trăiască fără cel care i-a fost soţ timp de 24 de ani. Vestea a fost anunţată de Daniela Vîtcu, decanul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, pe contul de socializare. „S-a stins din viaţă un prieten adevărat, un om deosebit! Nu pot să cred! De ce, maestre? De ce? Dumitru Lupu, vei fi mereu în inima mea! Să-ţi fie somnul lin şi îngerii aproape!”. Ulterior, Daniela Vîtcu a declarat că Dumitru Lupu şi fiica sa, Dumitrana, urmau să pună la cale o surpriză pentru sărbătorita zilei, Ileana Şipoteanu. „În această dimineaţă, Dumitru Lupu şi fiica sa voiau să meargă să cumpere flori şi tort pentru aniversarea Ilenei”. Din păcate, compozitorul nu a mai apucat să facă acest lucru, el s-a stins chiar în brațele fiicei sale. Printre mesajele de felicitare care au curs pe pagina sa, artista Ileana Şipoteanu nu a avut putere decât să confirme moartea soţului. „Compozitorul Dumitru Lupu a plecat!”, a scris cântăreaţa, după care sutele de comentarii cu urări de „La mulţi ani!” au fost înlocuite cu mii de mesaje de condoleanţe. Ulterior, la priveghi, Ileana Şipoteanu le-a povestit apropiaţilor că este distrusă, fiind luată prin surprindere de decesul soţului. „Nu mă așteptam la așa ceva. Nimic nu prevestea tragedia asta din familie. Nu mi-a spus nimic cu limbă de moarte, suntem devastați, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus printre lacrimi cântăreaţa.

A compus pentru nume grele din industria muzicală

Dumitru Lupu, care anul acesta, la 25 mai, a împlinit 65 de ani, era profesor la Universitatea „Ovidius” din Constanţa din anul 2014 şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. De asemenea, el a fost dirijor la Teatrul „Fantasio” din Constanţa şi la Teatrul „Al. Davila” din Piteşti, dar şi iniţiatorul Festivalului „Mamaia copiilor”. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Printre şlagărele compuse de Dumitru Lupu se numără: „Hai vino iar în gara noastră mică” (interpret Gabriel Dorobanţu), „Ce mult te-am iubit” (interpretă Ileana Şipoteanu), „Mă-ntorc la tine mare albastră” (interpret Daniel Iordăchioaie). Activitatea artistică a compozitorului Dumitru Lupu este impresionantă, fiind autorul a peste 500 de lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii și Televiziunii Naționale, înregistrate la UCMR-ADA și organizator de spectacole. Este şi creator de lucrări pentru copii, printre care: „Albă ca Zăpada”, „Scufiţa Roşie”, „Mica Sirenă”, „Ali Baba și cei 40 de hoți” etc. A compus și muzica spectacolelor radiofonice „Franțuzitele”, „O soacră”, „Licoarea fermecată”, „Pădurea albastră”, „Dănilă Prepeleac” și altele.

Era un bărbat credincios și spunea că are dușmani

638 28 3Printre ultimele mesaje, Dumitru Lupu lăsa să se înțeleagă că nu își mai dorește nicio funcție și nici nu voia să ia locul cuiva. Soțul Ilenei Șipoteanu a povestit un episod din urmă cu șapte ani, când a fost să se roage la o mănăstire și atunci și-a dat seama că este invidiat de alții. „Cred că prin 2010, am mers în pelerinaj la celebra Mănăstire Frăsinei, din județul Vâlcea. M-am închinat, am asistat la slujbă și am vizitat curtea frumoasă, destul de întinsă. Înainte de a pleca, am remarcat că majoritatea vizitatorilor se îndreptau spre o casă situată nu departe de biserică. Curios, m-am apropiat și am văzut o coadă care se formase, pentru a înmâna unui călugăr așa-numitul pomelnic. Știam de la ai mei că pe această «listă» trebuie să treci pe două coloane VIII și MORȚII. Am completat, cu pioșenie, pe toți cei din neamul meu pe care îi aveam în minte… Ajuns în fața călugărului, i-am întins pomelnicul și o bancnotă. Citește și ridică spre mine o privire pe care o aveam în minte din niște filme și piese de teatru. «Și dușmanii?», întreabă el. «Care dușmani?» Călugărul afișează un zâmbet pe care nu-l pot descrie. Coada de credincioși izbucnise deja în hohote de râs. Călugărul restabilește ordinea prin schimbarea mimicii și completează cu pixul, pomelnicul meu: «Și dușmanii». Îi mulțumesc și-acum, după atâția ani, călugărului, fostul actor de teatru și film Dragoș Pâslaru, pentru această frumoasă întâlnire, de unde am mai învățat ceva. Am ca martor al acestei scene pe cunoscutul om de film și televiziune Liviu Pojoni. Cu tot comportamentul meu pacifist, am observat, în ultima vreme, că am și eu dușmani. Îi deranjează finalul meu de carieră, succesul artistic al familiei mele, onorurile pe care le-am adunat de-a lungul vieții. Le atrag atenția că nu mai vreau nicio funcție, nu vreau să iau locul nimănui… și mă bucur pentru toate succesele lor, mai ales ale copiilor lor”, scria sincer Dumitru Lupu.

Cei doi soţi s-au iubit ca în telenovele

638 28 4Povestea de dragoste cu Ileana Şipoteanu pare desprinsă dintr-o telenovelă. În 1991, Dumitru Lupu s-a stabilit de la Piteşti la Constanţa, ca dirijor. Un an mai târziu s-a mutat şi cântăreaţa, care a început facultatea de teatru. În 1993, cei doi s-au căsătorit civil, deşi solista mărturisea că nu era pregătită pentru acest moment. Nunta compozitorului cu Ileana Şipoteanu a avut loc târziu. Abia la botezul fiicei lor, la 7 ianuarie 1996, s-a produs evenimentul cel mare. Dumitrana s-a născut la 12 noiembrie 1995. „Am făcut cunoștință la teatru. El era compozitorul Dumitru Lupu și a simțit că eu pot fi mo- delată. Îmi spunea căluțul lui de cursă, pentru că era în vogă Festivalul de la Mamaia și participam la diverse festivaluri de creație care erau foarte importante. Interpretele, dacă nu găsesc pe cineva potrivit pentru ceea ce vor să facă în viață, nu pot înainta. Întotdeauna trebuie să ai pe cineva care să te sprijine și să facă pentru tine ceva special, în orice domeniu. El a făcut acest lucru. În primul rând, a compus special pentru mine, eu neavând ceva spectaculos, el mi-a creat un repertoriu potrivit și deosebit pentru timbrul meu. (...) Mitică mă alintă Șipo și atunci și prietenii au preluat acest apelativ. Pe fiica noastră o alintă Lăcrămioara, iar eu îi spun Dumi”, povestea Ileana Șipoteanu în urmă cu un an într-un interviu acordat revistei noastre, când era fericită și nu-și imagina că familia sa va fi îngenucheată de o asemenea tragedie. Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu radiau de fericire luna trecută, la festivitatea de absolvire a fiicei lor. Adolescenta a terminat anul acesta Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti (UNATC), specializarea Regie-Film şi TV, fiind atrasă de film. Extrem de afectată de această pierdere cumplită, fiica celor doi nu s-a dezlipit în ultimele zile de sicriu și, cu chipul împietrit, încerca să-și îmbărbăteze familia. De altfel, tânăra a fost alături de tatăl său până în ultima clipă. Dumitru Lupu și-a dat ultimul suflu în brațele Dumitranei, căreia îi spunea „lăcrămioara lui tata”.

Carmen Aldea Vlad: „A fost unul dintre inițiatorii Festivalului «Mamaia Copiilor»”

638 28 5Mari personalități ale scenei românești păstrează vie amintirea marelui artist căruia îi spuneau Mitică Lupu. Printre cei care au transmis mesaje se află poeta Carmen Aldea Vlad: „Marea inimă a compozitorului Mitică Lupu a încetat să mai bată. Ce se poate spune? Că are o activitate muzicală imensă, un talent și o genialitate greu de egalat, este un pedagog, un profesor din cadrul Facultății de Arte din Universitatea Ovidius din Constanța cu o experiență profesorală vastă, un soț echilibrat și un tată excepțional. Începând din acest moment, pentru Ileana Şipoteanu, 22 iulie nu va mai exista ca zi de naștere. Faptul că el și-a dat ultimul suflu în brațele Dumitranei, căreia îi spunea «lăcrămioara lui tata», spune tot ce se poate despre sufletul lui de tată, care a avut fericirea, în urmă cu trei săptămâni, să își vadă comoara lui de suflet obținând licență în Regie în cadrul Academiei Naționale de Teatru și Film. Colaboratorii lui au fost toți marii interpreți de muzică din România. El a fost și unul dintre inițiatorii Festivalului «Mamaia Copiilor», împreună cu regretatul maestru Aurel Manolache, Ileana Șipoteanu, Florin Pretorian și Carmen Aldea Vlad. Noi am fost cei care, sub comanda lui Mitică, am pus bazele acestui printre primele festivaluri naționale de muzică pentru copii. Nu uitați că în anii ’91, Mitică adunase copiii din cartierul Faleză într-un monumental program care se chema «Ștrumfii din Constanța», copii care, imediat după evenimentele din decembrie, ca și părinții lor, aveau o oarecare dezordine în activitate sau dezorientare. I-a învățat să cânte, i-a învățat să fie disciplinați, i-a învățat să fie artiști de film, pentru că Mitică a făcut foarte multe filme pentru copii, alături de un alt Mitică, Dumitru Cucu, regizor, și o echipă de la TLRM-ul de atunci, minunată. Cred că despre Mitică Lupu se poate vorbi la nesfârșit, ore în șir. Vorbele nu reușesc să reflecte mai nimic din ceea ce reprezintă pentru mine, pentru generația noastră, pentru Constanța, acest om care a scris linia melodică a imnului Constanței, intitulat «Constanța merită mai mult». Mitică a scris muzicalul «Adio, Chiustenge», eu fiindu-i alături, un certificat de naștere al Constanței moderne. Cu Mitică am scris un alt muzical: «Salve, Magister!», dedicat lui Ovidius Publius Naso. Multe dintre amărăciunile lui de suflet pleacă de la ignorarea de cei îndrituiți să acorde atenție culturii orașului de la malul Mării Negre. S-au arătat indiferenți în punerea în scenă a acestor lucrări emblematice! Dar asta este o altă poveste! Dumnezeu să-l odihnească și să-l ajute să urce acolo unde îi este locul, în sferele înalte!”.

Aurelian Temișan: „Cu dor și durere îți spun «Ce mult te-am iubit»”

Aurelian Temişan este unul dintre artiștii de la noi care l-au cunoscut foarte bine pe Dumitru Lupu. Cântărețul a scris, pe contul său de pe o rețea de socializare, un mesaj de condoleanțe, făcând referire la hiturile regretatului compozitor. Mesajul este însoțit și de o înregistrare cu un grup de copii care interpretează una dintre melodiile compuse de Dumitru Lupu. „Mulțumesc, Dumitru Lupu. Mulțumesc pentru că ai existat, pentru că m-ai invitat de mii de ori în «Gara noastră mică”, pentru că mi-ai insuflat forță de fiecare dată când mi-a fost greu și mi-ai spus «S-o luăm de la început», pentru că m-ai învățat «Refrene de iubire», pentru că m-ai făcut să îmi fie dor și să iubesc să spun și să cânt «Mă-ntorc la tine, mare albastră»… și cel mai mult, pentru Omul care ai fost. Cu dor și durere îți spun «Ce mult te-am iubit». Odihnește-te în liniște și pace, Mitică!”, a scris Aurelian Temișan.

Gabriel Dorobanțu: „Spuneți-mi ce putere să-mi dea Dumnezeu să cânt, la spectacole, Gara lui mică?”

638 28 6„În primul rând, vreau să spun că nu pot să cred! Nu am crezut că dimineață, trezindu-mă, primesc o veste atât de urâtă! Un om frumos, un om iubitor de familie, un compozitor extraordinar! Îl știu pe Mitică pentru că ne-am lansat împreună, pentru că i-am cântat cântecele. Spuneți-mi ce putere să-mi dea Dumnezeu mie să cânt, astăzi și mâine, când am spectacole, Gara lui mică? Era fericit! M-am văzut cu el săptămâna trecută și era fericit că are familia lângă el, că Dumitrana a terminat facultatea! Viața este cumplită uneori! Nu am ce să spun, nu găsesc cuvintele, este un șoc pentru noi toți cei care l-am iubit! Gândesc că publicul este alături de familie! (…) Au rămas cântecele lui Mitică, să le cânte lumea. Dumnezeu să-l ierte!”.

Andreea Bănică: „Mulțumesc că m-ați susținut în teatru”

Cântăreața Andreea Bănică este o altă vedetă de la noi care a fost ajutată de soțul Ilenei Șipoteanu. „Maestre, mă înclin în faţa dumneavoastră pentru şlagărele pe care ni le-aţi dăruit de-a lungul vieţii! Vă mulţumesc pentru şansa de a cânta la Teatrul Fantasio - Constanţa şi pentru că mi-aţi susţinut talentul. Dumnezeu să vă odihnească! Cu siguranţă nu vă vom uita. Ileana, Dumitrana... condoleanţe!”, a scris Andreea Bănică pe Facebook.

Dumitru Lupu este autorul a peste 500 de lucrări muzicale

Daniel Iordăchioaie: „O să îmi amintesc de tine iar şi iar, dragă maestre, cum se întoarce valul mării mereu la mal“

638 28 7Solistul Daniel Iordăchioaie a fost şi el extrem de afectat de moartea lui Dumitru Lupu. Cu piesa „Mă-ntorc la tine mare albastră”, compozitorul a pus o cărămidă importantă la temelia carierei solistului. „O să îmi amintesc de tine iar şi iar, dragă maestre, cum se întoarce valul mării mereu la mal. Mi-ai fost prieten şi profesor, mi-ai fost tată! Îmi vei lipsi mereu, unice val! Ar fi frumos ca toţi românii care pot şi doresc să-i aducă un ultim omagiu prin prezenţa la petrecerea pe ultimul drum a maestrului, fiindcă EL este compozitorul imnului de vacanţă al românilor, «Mă-ntorc la tine, mare albastră!». Credeţi că merită? Eu zic că din plin!”, a scris, pe Facebook, Daniel Iordăchioaie.