Main menu

header

637 31 1de Cătălina Tăgârță şi Claudiu Melinte

Chiar dacă tehnologia a avansat foarte repede, iar jocurile au ajuns până în punctul în care simulează, practic, realitatea înconjurătoare, copiii din ziua de azi tind să se întoarcă la simplitate. Acesta este motivul pentru care vânzările pentru Kendama şi Spinner Fidget au explodat pe piaţa din România de la începutul anului.

„Aşa îi putem ţine pe copii departe de calculator”

Cei mai mulţi copii au cumpărat Kendama şi Spinner Fidget deoarece s-au plictisit de tehnologie şi vor să se întoarcă la simplitate, la antrenarea coordonării minte-mâini. Surprinzător este că nu doar cei mici se bucură de aceste jucării, ci şi adulţii. Iulian Ghişoiu, directorul magazinului online pentru bebeluşi şi copii BeKid.ro, afirmă că de la începutul acestui an a vândut câteva mii de Kendama şi de Spinner Fidget. „În materie de jucării - şi nu numai - trendul este întotdeauna sinusoidal, iar cei mai mulţi advertiseri ştiu asta. Aşa a fost întotdeauna. Tehnologia avansează rapid, până în punctul în care beneficiarul se plictiseşte şi vrea să se întoarcă pentru un timp la jocurile simple, care să nu îl solicite atât de mult. Acesta este motivul pentru care au avut succes jocuri precum FarmVille, AngryBirds, MineCraft şi, mai nou, Kendama sau Spinner Fidget. Acum este febra celor două jucării, dar nu va dura o veșnicie. Istoria ne-a arătat că orice întoarcere la simplitate va continua cu întoarcerea la complexitate, iar la un moment dat copiii vor începe să cumpere din nou jocuri complexe, specifice nivelului actual de evoluţie tehnologică. Până atunci trebuie să ne bucurăm noi, ca părinţi, că, datorită acestor două jucării haioase, îi putem ţine pe cei mici departe de telefonul mobil sau de calculator, cel puțin pentru o vreme”, declară Iulian Ghişoiu.

Mai mult decât un joc - un stil de viaţă

637 31 2Kendama - jucăria din lemn cu trei cupe în care se poate prinde o minge - este un excelent instrument de îndemânare. S-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns să fie îndrăgită în scurt timp şi de adulți. Kendama este un joc de atenţie, de coordonare, de strategie. De obicei este recomandat copiilor peste 4 ani. O variantă originală costă de la 69 de lei şi poate ajunge până la 300 de lei dacă este de dimensiuni mai mari. Așadar, dacă doriți să lăsați deoparte telefonul și să vă bucurați de timpul liber într-un mod mai antrenant, vă puteți procura cu încredere o Kendama, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți. Potrivit specialiștilor, jucăria are numeroase efecte benefice. Kendama este mai mult decât un simplu joc, este un stil de viaţă şi provoacă „dependenţă”. Cum e posibil acest lucru?! Ei bine, odată ce v-ați obișnuit cu regulile jocului veți putea face nenumărate trucuri.

Obiectivul este să prindeți bila cu diverse părți ale mânerului

La prima vedere/încercare, poate părea imposibil să puneți bila pe cupă fără să aveți experiența și îndemânarea unui profesionist. Însă nu este deloc așa. Obiectivul principal în jocul cu Kendama este să coordonați corpul în așa fel încât să prindeți bila (numită tama) cu diferite părţi ale mânerului (numit ken). Corpul Kendama are două cupe de dimensiuni diferite şi un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului se numeşte kensaki, iar cupa de la partea opusă se numeşte chuzura. Cele două cupe sunt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte ozara, iar cea mică se numeşte kozara. Traversa de pe ken pe care sunt situate cele două cupe se cheamă sorado. Gaura din bilă poartă numele de ana. Felul în care țineți Kendama atunci când executaţi un truc se numește grip. Fiecare prindere reuşită se numeşte waza.

Câștigați mai uşor atunci când vă folosiți întregul corp

Pentru a prinde bila va fi nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară - în special pe măsură ce trucurile vor deveni mai complexe. Mâinile sunt cele care execută mişcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila. Recomandarea este să stați cu genunchii uşor îndoiţi şi să aveți picioarele depărtate la lăţimea umerilor în timpul jocului. Piciorul pe care aveți mai mare stabilitate ar trebui să fie puțin mai în faţă decât celălalt. E mult mai ușor să câștigați un joc atunci când vă folosiți întregul corp.

Vă puteți testa rapiditatea și imaginația în timpul competițiilor

Cele mai simple trucuri cu care ar trebui să începeți călătoria în universul Kendama sunt acelea în care prindeți bila de lemn în cupa cea mare şi reuşiți să o menţineți, apoi în cupa cea mică, în cupa opusă vârfului sau direct în vârf. Când reușiți să stabiliți foarte bine principiile acestor mișcări, puteți trece la trucuri mai complicate. Acestea implică secvenţe de prinderi, echilibru şi jonglări. La nivel mondial sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, deci nu veți avea timp să vă plictisiți prea repede. Odată ce avansați se pot schimba inclusiv regulile - există trucuri Kendama unde trebuie să ţineți de bilă şi să prindeți vârful mânerului în gaura bilei. Iar dacă deveniți pasionat de joc și ajungeți să stăpâniți foarte bine chiar și trucurile avansate, vă puteți gândi să participați la concursuri pe această temă. Există nume- roase competiţii naţionale şi internaţionale de Kendama, în care se testează rapiditatea, îndemânarea și imaginaţia.

Dintre beneficiile Kendama pentru copii şi adulţi amintim: îmbunătăţirea coordonării ochi-mână, a îndemânării, a echilibrului și reflexelor, exersarea abilităţilor strategice

Varianta cu o singură cupă, existentă din secolul al XVI-lea

Kendama a fost inventat pentru coordonarea mișcărilor corpului cu privirea. Ministerul Educației, Sportului și Culturii din Japonia a organizat, în anul 1876, o competiție de Kendama la care erau invitați să participe copii din școala generală. Concursul s-a organizat de atunci în fiecare an și a devenit popular și în restul lumii. Deși s-ar putea crede că jucăria a fost inventată în Japonia, în realitate, proveniența sa nu este cunoscută. Acest lucru se datorează faptului că prin secolul al XVI-lea exista un obiect asemănător și în alte părți ale lumii, doar că purta o altă denumire („bilboquet”) și era format dintr-un mâner și o singură cupă în care putea fi prinsă bila. Se pare că acesta era folosit pentru amuzamentul aristocraților din curțile regale.