Main menu

header

637 30 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Nu este obligatoriu ca un cocteil să aibă alcool - de altfel, este recomandat ca acesta nici să nu fie consumat când vara este toridă. Ca urmare, există rețete de cocteiluri delicioase de care se poate bucura toată lumea, de la șoferi la vârstnici.

Răcoritoare cu grepfrut

Sucul de grepfrut a revenit în forță în acest sezon, fiind vedeta multor rețete răcoritoare.

Ingrediente: 80 ml suc de grepfrut roșu, zeama de la 1/2 lămâie, 40 ml sirop de zahăr (făcut din zahăr și apă în părți egale, încălzit până se topește zahărul, apoi răcit), apă minerală rece, 2 frunze de mentă, gheață zdrobită.

Mod de preparare: puneți siropul de zahăr în blender, adăugați frunzele de mentă, apoi, pe rând, sucul de grepfrut roşu, zeama de lămâie, gheața și apa. Ornați cu frunze de mentă.

Saint Kitts

Adaptată după o rețetă clasică ce poartă numele unui munte din Caraibe, această combinație este extrem de răcoritoare, numai bună pentru o zi toridă.

Ingrediente: 75 ml suc de ananas, 25 ml zeamă de lămâie, 15 ml sirop grenadine, felii de lămâie, cuburi de gheață, câteva picături de „ginger ale”.

Mod de preparare: puneți toate sucurile într-un cocteil shaker cu gheață, apoi treceți amestecul în pahare pline cu cuburi de gheață. Deasupra picurați „ginger ale” după gust și ornați cu o felie de lămâie.

Bitter tonic

637 30 2La modă în această vară sunt răcoritoarele cu un ușor accent amărui. Pentru a obține acest tip de cocteil, aveți nevoie de un bitter, la alegere, cu mențiunea că acesta conține totuși puțin alcool.

Ingrediente: 3 picături de bitter, 200 ml apă tonică rece, felii de lămâie sau de limetă, cuburi de gheață.

Mod de preparare: puneți gheața în blender, adăugați bitterul, stoarceți o felie de lămâie deasupra, iar la final umpleți cu apă tonică. Amestecați, iar la servire ornați cu o felie de lămâie.

Suc de soc cu ghimbir

Suficient de delicat încât să acompanieze meniuri ușoare de vară, cum sunt salatele sau peștele alb, acest cocteil vă va răsfăța gusturile cu orice ocazie.

Ingrediente: 25 ml sirop de soc, 2 cm rădăcină de ghimbir, 20 ml zeamă de lămâie, 150 ml apă minerală rece, frunze de mentă, felii de lămâie, gheață zdrobită.

Mod de preparare: ghimbirul se rade foarte mărunt, se pune în blender și se adaugă toate sucurile. Se amestecă foarte bine, se lasă câteva minute, apoi se pun apa minerală și gheața. La servire se ornează cu frunze de mentă și cu ofelie de lămâie.

Limonadă de lavandă

637 30 3Pentru a obține cel mai bun cocteil, este bine să vă asigurați că lavanda pe care o veți folosi ca vedetă a rețetei nu a fost stropită cu chimicale.

Ingrediente: 10 g muguri de lavandă, 250 ml apă fierbinte, 75 g zahăr, 600 ml apă rece, zeama de la 2 lămâi mari, cuburi de gheață.

Mod de preparare: puneți mugurii de lavandă într-un vas și turnați apa clocotită. Aşezați pe foc din nou timp de două minute, apoi închideți flacăra și lăsați amestecul să se răcească pentru zece minute. Înlăturați mugurii și adăugați zahărul în lichid, amestecând până se dizolvă. Puneți apa rece, zeama de lămâie, mixați totul și serviți în pahare înalte, cu câteva cuburi de gheață.

Firepit

Această rețetă oferă un cocteil care „înțeapă” - este puțin iute, dar în același timp foarte proaspăt, special pentru seri de vară în lumina focului de tabără.

Ingrediente: 100 ml suc de afine, 100 ml zeamă de struguri negri, 1/2 steluță de anason, 1/2 baton de scorțișoară (plus 1 bucată pentru servit), 2 cuișoare, 1 felie de rădăcină de ghimbir curățată, 1 linguriță cu zahăr brun.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele (cu excepția batonului de scorțișoară, care se păstrează pentru servit) într-un vas și se încălzesc ușor, până ce compoziția ajunge foarte caldă (să nu dea în clocot), timp de câteva minute, amestecând foarte încet. Cocteilul se dă deoparte și se servește apoi în pahare rotunde, chiar cald, cu batonul de scorțișoară adăugat la final.

Cherry Sparkle

Un cocteil de cireșe apetisant și prin aspect, și prin gust este o alegere excelentă de băutură răcoritoare cu care vă puteți impresiona invitații.

Ingrediente: 225 g cireșe curățate de codițe și de sâmburi, 600 ml apă fiartă, 1/2 lămâie, 50 g zahăr, apă minerală rece, cuburi de gheață.

Mod de preparare: cireșele se pun într-un vas și se zdrobesc ușor cu o lingură. Peste ele se toarnă apa fierbinte. Coaja de lămâie se taie în felii subțiri, apoi se adaugă peste fructe, împreună cu zeama stoarsă și cu zahărul. Se amestecă până când zahărul se dizolvă, apoi se acoperă și se lasă deoparte timp de două ore. La servire, se strecoară și se pune în trei-patru pahare, cu gheață și puțină apă minerală deasupra.

Lime Spritzer

Această rețetă de „șpriț” de limetă a cucerit numeroși fani ai gustului de vară concentrat într-o băutură excelentă.

Ingrediente: 1/2 tulpină de lemongrass fără frunzele exterioare, cu miezul tăiat felii, 30 ml zeamă de limetă, 15 ml sirop de zahăr (făcut din zahăr și apă în părți egale, încălzit până se topește zahărul, apoi răcit), apă minerală, cuburi de gheață.

Mod de preparare: puneți tulpina de lemongrass într-un pahar din sticlă mai groasă și presați, să lase substanțele pe care le conține. Umpleți paharul cu gheață, apoi adăugați zeama de limetă și siropul de zahăr. Amestecați, după care treceți lichidul în cupa de servit, cu puțină apă minerală deasupra și cu o tulpină de lemongrass ca decor.

Pussyfoot

Variațiune pe tema unei băuturi celebre pe vremea prohibiției, această rețetă este o explozie de gusturi de fructe.

Ingrediente: 50 ml zeamă de portocală, 30 ml zeamă de lămâie, 30 ml zeamă de limetă, 15 ml sirop grenadine, 10 ml sirop de zahăr, 1 gălbenuș, apă minerală, felii de portocală, cuburi de gheaţă.

Mod de preparare: puneți toate sucurile într-un cocteil shaker cu gheață, apoi adăugați gălbenușul. Amestecați bine, după care turnaţi cocteilul într-un pahar plin cu cuburi de gheață. Puneți puțină apă minerală înainte de servire și ornați cu felie de portocală.

Shirley Temple

637 30 4Această rețetă clasică a căpătat o atingere de prospețime, într-o combinație nouă, delicioasă.

Ingrediente: 15 ml sirop grenadine, 15 ml zeamă de lămâie, 200 ml „ginger ale” rece, cuburi de gheață, 1 felie de lămâie pentru decor.

Mod de preparare: ingredientele se pun în blender în ordinea următoare: gheață, sirop, zeamă de lămâie. Se adaugă „ginger ale”, iar la servire se ornează cu felia de lămâie.