Main menu

header

637 32 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Mireille Mathieu este una dintre cele mai apreciate cântărețe din Franța și din întreaga Europă. Cu o carieră ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, ea și-a asigurat un loc în elita muzicii mondiale, cântând pe marile scene ale lumii. Generații au venit și au trecut, însă Mireille rămâne aceeași voce inconfundabilă care a lansat melodia „Iartă-mi acest capriciu de copil”. Chiar și acum, la 71 de ani, ea nu se simte pregătită să părăsească scena, iar albume precum „Dragostea și viața”, „Învață-mă”, „Vă iubesc” sau „Doar pentru tine” vor rămâne mereu emblematice pentru muzica romantică.

O copilărie săracă

Mireille Mathieu s-a născut la scurt timp după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact pe 22 iulie 1946. Marea cântăreață a venit pe lume în orășelul franțuzesc pe care toți îl știm din cântecelul copilăriei „Sur le Pont d’Avignon”. Mireille a fost cea mai mare dintre cei 14 copii ai părinților săi, tatăl, originar din Avignon, iar mama sa, o refugiată din nordul Franței. Familia cântăreței s-a confruntat dintotdeauna cu problemele financiare, motiv pentru care Roger Mathieu nu și-a putut urma niciodată pasiunea pentru muzică. În schimb, el a încercat să-și încurajeze fata cea mare, care i-a moștenit harul. Cei din familia Mathieu au o tradiție de cinci generații în pietrărie și au deținut multă vreme un atelier în apropierea Cimitirului Saint-Véran, fiind foarte apreciați pentru crucile din piatră pe care le confecționau cu măiestrie. Însă banii câștigați din această afacere nu au fost niciodată suficienți pentru a hrăni numeroasa familie, motiv pentru care, în calitate de soră mai mare, Mireille a fost nevoită să renunțe la studii destul de devreme. La numai 14 ani, ea a decis că dorește să-și urmeze visul de a cânta, dar și să-și ajute familia. De aceea, s-a angajat la o fabrică pentru a face rost de bani pentru familie și pentru a-și plăti orele de muzică. Dar curând fabrica a dat faliment, iar micuța Mireille a fost nevoită să-și schimbe locul de muncă, devenind supraveghetor în taberele de vară ale copiilor. Se pare că aici a întâlnit o țigancă bătrână care i-a prezis că „se va amesteca în curând cu regii și cu reginele”.

Succes fulminant

637 32 2Succesul nu a întârziat să apară în viața lui Mireille Mathieu, însă drumul său către faimă nu a fost deloc ușor. Ea a debutat în muzică participând la un concurs anual organizat în orașul natal, competiție pe care, în primii doi ani, nu a reușit să o câștige. În 1964, în cel de-al treilea an de concurs însă, ea a izbutit să convingă publicul cu un remake al lui Edith Piaf, „La vie en rose”. Din acel moment, șansa i-a surâs, și Mireille a îndrăznit să creadă că într-o bună zi va deveni o mare cântăreață. A plecat la Paris pentru mai multe audiții, și lumea a început să o compare cu Edith Piaf. Managerul său, Johnny Stark, pe care l-a cunoscut încă de la primele vizite în capitala Franței, a ajutat-o cu cariera muzicală, începând de la cele mai mici detalii, cum ar fi garderoba de scenă și casa în care să locuiască, și până la contractele pe care Mireille urma să le semneze cu marile case de discuri. „Mireille are de învățat totul. Cum să meargă, cum să respire și cum să vorbească. Dar nimeni, niciodată, nu ar trebui să împiedice această mare voce să cânte”, spunea Stark în 1966. Mireille Mathieu a lansat primul album muzical „În direct din Olympia” în 1966, la numai 20 de ani. Alături de Johnny Stark, Mireille Mathieu a fost desemnată drept cea mai populară cântăreață franceză a anului 1968. Asta după ce, de la lansare, în 1966, și până la momentul primirii prestigiosului titlu, adică în numai doi ani, scosese nu mai puțin de patru albume. În plus, Mireille, dornică să cânte cât mai bine și să-și facă numele cunoscut în întreaga lume, și-a petrecut primii ani ai carierei facând turnee în întreaga lume. Cu această ocazie, ea a avut posibilitatea să-i întâlnească pe marii muzicieni din acel moment: Elvis Presley și Frank Sinatra.

Răsfățata publicului

Plină de viață, sociabilă cu admiratorii săi, Mireille Mathieu și-a câștigat un public de necontestat, care i-a rămas fildel pe parcursul celor mai bine de cinci decenii de carieră. Și nu doar oamenii de rând au apreciat-o pe cântăreață, ci și personalitățile publice ale vremii. Chiar în debutul carierei sale, Mireille a avut onoarea să cânte în fața Familiei Regale din Marea Britanie. Prima oară în 1967 și, mai apoi, în 1969, când a interpretat varianta în limba franceză a faimoasei melodii „Ultimul vals”. Mai târziu, în 1989, președintele François Mitterrand a invitat-o să cânte în cinstea generalului Charles de Gaulle. De asemenea, Mireille nu și-a uitat niciodată familia, fiind toată viața foarte apropiată de părinții și de frații săi, în special de sora sa Monique. În autobiografie, intitulată „Da, cred”, publicată în 1987, cântăreața povestește cum din primii bani câștigați a cumpărat o mașină pentru a ajuta afacerea tatălui său și o casă mai mare pentru familie.

Controversele nu au ocolit-o

În ciuda succesului său, controversele nu au ocolit-o pe Mireille Mathieu. În 1968, presa a acuzat-o că este o prorevoluționară, de partea lui Charles de Gaulle. Mai târziu, Partidul Comunist aflat la putere în Franța a încercat din răsputeri să o caricaturizeze pe cântăreață, cu scopul de a o discredita în fața publicului. În acea perioadă, solista obișnuia să cânte foarte des o piesă scrisă special pentru ea de compozitorul Pierre Delanoë, „Domnișoara din Orléans”. Deși personajul principal al melodiei este Ioana d’Arc, Mireille a declarat deseori că se regăsește în versurile de final: „Când mă gândesc la tot ce i-am oferit Franței, iar ea m-a uitat”. Mai târziu, în anul 2008, cântăreața a răspuns invitației prim-ministrului de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova și a cântat într-un concert special pentru el. Împreună cu acesta, Mireille l-a vizitat și pe liderul libian Muammar Gaddafi. Multă vreme după aceea, ea a fost considerată o „armă” a lui Putin în Franța. Însă Mireille și-a continuat cariera muzicală, conștientă fiind că publicul său fidel nu va pleca urechea la titlurile din tabloide.

83 de albume a lansat Mireille Mathieu în cele peste cinci decenii de carieră

La 71 de ani, franțuzoaica mignonă cu tunsoare bob iconică nu renunţă la muzică şi simte că încă mai are multe de oferit publicului fidel

O viaţă privată misterioasă

Cât despre viața sentimentală a solistei, Mireille Mathieu a fost mai discretă decât orice alt artist al vremurilor prezente. Cântăreața, care a militat dintotdeauna pentru dragoste, pare să se fi ținut totuși departe de acest sentiment în viața privată. Sau pur și simplu a fost atât de discretă cu viața personală, încât există foarte puține informații în acest sens. Mireille nu a fost căsătorită niciodată și nu are copii. Dar dincolo de datele strict personale pe care preferă să le țină pentru sine, Mireille a cântat și încă mai cântă pentru iubire. „Cântecele mele vorbesc mereu numai despre iubire. Asta îmi doresc eu să transmită ele”, obișnuiește să spună artista.

Cântăreața a înregistrat peste 1.200 de piese în 12 limbi și a vândut peste 150 de milioane de albume în toată lumea